Värdens pengar gick till badhus som inte byggts – hyresgästerna fick landets högsta höjning

Nyheter Skånska Svedala plockade ut 65 ­miljoner ur sitt ­bostadsbolag efter en försäljning. En av ­motiveringarna var att kommunen skulle få nytt badhus. Detta badhus har ­debatterats i decennier, men ­något bygg­beslut finns inte. I år får Svedala­hems hyresgäster landets högsta hyreshöjning.
Badhus, Svedala, försäljning
Foto: Getty
Försäljning men inget badhus. Svedalahem sålde drygt 200 lägenheter 2021. En del av pengarna skulle gå till ett nytt efterlängtat badhus. Men det är osäkert om det kommer att byggas.

Det finns tre kriterier för kommunerna att plocka ut vinst ur sitt bostadsbolag (se faktaruta nedan). Försäljning är ett av dem. Under 2021 sålde Svedalahem drygt 200 lägenheter. Av vinsten tog kommunen 65 miljoner kronor.

I sin redovisning till ­Boverket skrev Svedala kommun att pengarna skulle gå till ”ytor som används av ­allmänheten, föreningslivet och för ­skolidrott, såsom anläggande av ett nytt badhus i Svedala tätort”.

Läs ocksåDen stora hyresstriden är över – värdarna backar om dubbelhöjningenDemonstration mot dubbelhöjningen och en graffitivägg.

Osäkert om badhus kommer byggas i Svedala

Ett badhus i Svedala har varit efterfrågat i 30 år, men det är fortfarande osäkert om det kommer att ­byggas. Vart pengarna från ­bostadsbolaget ska ta vägen är ­fortfarande inte bestämt. ­Samtidigt har Svedalahem drabbats hårt av ­höjda energipriser – och det har ­hyresgästerna fått känna av.
Svedalahem höjde i år hyrorna med i snitt 6,5 procent – den högsta höjningen i hela landet.

Fyra mil längre norrut har Kävlinge kommun gjort en liknande manöver. Under 2020 sålde allmännyttiga KKB drygt 400 lägenheter till Samhällsbyggnadsbolaget (SBB). En protestlista med över 1 000 namnunderskrifter från de som ville ha kvar husen i kommunal ägo hjälpte inte.

Badhus Kävlinge
Snart tas första simtaget. Det nya badhuset i Kävlinge finansierades delvis från en försäljning av allmännyttiga lägenheter.

Försäljning av Carstens hem gick till badhus i Kävlinge

Prislappen låg på 545 miljoner. Av dessa pengar gick drygt 93 miljoner till kommunkassan. Pengarna kommer bland annat att bekosta hyra och drift av fritidsanläggningar, som det nya badhuset i Kävlinge och två nya idrottshallar. Till skillnad mot i Svedala så är badhuset i princip klart och Kävlingeborna kan ta första simtaget i början av september.

Protesterade förgäves. Carsten Rosquist var en av de hyresgäster som fått ny värd. Han protesterade förgäves mot försäljningen av KKB:s lägenheter.

Hyresgästen Carsten Rosquist, 81, var en av dem som protesterade mot försäljningen – men förgäves. Hans lägenhet i området Korsbacka såldes till SBB och Carsten är ­orolig för vad som ska hända nu när hans nya hyresvärd har stora ekonomiska problem. Dessutom:

– Lägenheterna som såldes här i Korsbacka är billiga. Det som KKB bygger nytt är dyrt. Att de använder en del av pengarna till att bygga badhuset ­tycker jag inte om, säger Carsten Rosquist.

Annsofie Thuresson, Kävlinge
Försvarar uttagen. Annsofie Thuresson (M) menar att att majoriteten av pengarna från allmännyttiga KKB:s försäljning stannat i bolaget.

”Merparten av vinsten stannar i bolaget”

Kommunstyrelsens ordförande Annsofie Thuresson (M) svarar via mejl att merparten av vinsten vid försäljningen stannat kvar i KKB och används till att renovera och bygga nytt.

– Utdelningen från försäljningen används i olika projekt för att öka kommunens attraktivitet. Det gynnar alla invånare.

Läs också Den stora hyresstriden i Malmö kan vara över: ”Värdarna har tagit sitt förnuft till fånga”          Därför vill Hyresgästföreningen stoppa dubbelhöjningarna: "Kan spridas över landet" Hyresgäster dras till domstol när värdar strandar hyresförhandlingar Efter dubblerad hyreshöjning: Linköping ökar vinstuttag med 64 procent – Örebro slopar dem

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.