Värdens planerade graviditet räckte inte för uppsägning
Hyresnämnden hade att ta ställning till ett o
vanligt ärende, där värden ansåg sig ha större behov av den uthyrda bostaden är hyresgästerna. Orsaken till att värden ville att barnfamiljen skulle flytta var att hon själv planerade att skaffa ytterligare ett barn. Efter att tidigare graviditeter varit mycket besvärliga behövde kvinnan den uthyrda lägenheten som fristad från den övriga familjen.
Hem & Hyra har tidigare berättat om förhandlingen som ägde rum i Uddevalla, där hyresvärden ingående berättade om sitt behov av lägenheten när familjen planerat att skaffa ett tredje barn.
– Jag behöver lägenheten för att övriga familjen ska kunna leva ett eget liv när jag är gravid. Jag är fruktansvärt sjuk när jag väntar barn. Kräks och får inte behålla någon mat. Jag kan inte känna doft av mat ens, berättade hyresvärden vid förhandlingen i hyresnämnden.
”Tänkt som en extra bostad”
Det handlar om en villa i en ort i norra Bohuslän. I villan finns två lägenheter som båda hyrs ut. Ägarfamiljen bor ett par kvarter bort i en annan villa. De köpte huset av en bekant för drygt tre år sedan. Och då bodde redan barnfamiljen där sedan några månader.
Ägarfamiljen menar att de redan vid köpet tänkte sig att ha lägenheten i huset som en extra bostad när den planerade graviditeten skulle bli verklighet. Under förhandlingen i hyresnämnden läste kvinnan upp sina sjukhusjournaler från sina tidigare graviditeter och det vittnar om hur allvarligt sjuk hon har varit.
Men drömmen om ytterligare ett barn lever vidare och för att kunna göra verklighet av den menar kvinnan att familjen behöver den nu omtvistade lägenheten.
– Jag måste ha någonstans att bo under tiden jag är så dålig. Min mamma kan komma hit och ta hand om mig. Och övriga familjen kan leva i vårt andra hus.
För kort uppsägningstid
Nu har hyresnämnden sagt sitt. Men det är inte den planerade graviditeten som ger hyresgästerna rätt, utan den korta uppsägningstiden, tre månader. Hyresnämnden menar att familjen som hyr lägenheten i villan inte har fått tillräckligt lång tid på sig att hitta en annan bostad. Nämnden skriver i sitt beslut:
”I det aktuella fallet framstår det som ostridigt att hyresgästerna inte fått vetskap om att hyresvärden avser att ta i anspråk prövningslägenheten för egna behov förrän vid uppsägningen och att hyresgästerna därmed endast fått den tre månader långa uppsägningstiden på sig att skaffa en annan bostad. Hyresnämnden bedömer mot den bakgrunden att hyresgästerna inte har fått skäligt rådrum med att flytta och att det därför inte är skäligt att hyresavtalet ska upphöra.”
Hyresnämnden skriver också att det har visat sig att det inte finns några lediga bostäder på orten, varför det kan bli svårt för hyresgästerna att hitta annat lämpligt boende. Det betyder att uppsägningen av hyresgästerna inte gäller och de får bo kvar.
Även om hyresvärden kommer fram till att hon ska sälja huset, har hyresgästerna kvar sin rätt till lägenheten.
Hyresvärden säger till Hem & Hyra att hon varit i kontakt med en fastighetsmäklare på orten och pratat om försäljning, men att hon ännu inte tagit något beslut om att sälja.
Hon har valt att inte överklaga Hyresnämndens beslut, då det tar för lång tid och hon tror dessutom att beslutet blir det samma i nästa instans.
Besittningsrätt, eller besittningsskydd som det också kallas, innebär att du som hyresgäst många gånger har rätt att bo kvar i din lägenhet även om din hyresvärd vill säga upp ert hyresavtal. Om du motsätter dig uppsägningen är det hyresnämnden som avgör om hyresavtalet ska upphöra eller inte. Om hyresvärden vill säga upp kontraktet på grund av misskötsamhet, påstådda störningar eller sent betald hyra ligger det en tung bevisbörda på hyresvärden om denna ska få rätt i hyresnämnden
(Källa: Hyresgästföreningen)