Annons

”Varför ska vi betala för normalt underhåll?”

Halmstad I går möttes fastighetsbolaget HFAB och 16 hyresgäster i hyresnämnden. Oenigheten är stor kring vilka renoveringar som är nödvändiga att göra, och vem som ska betala.
Foto: Charlotte Ågren
Förhoppningarna var inte skyhöga inför mötet med hyresnämnden. ”Men man vet inte. De kanske ändrar sig”, sa Eva Dalsparr som bor granne med Murat Luma.

Kommunala HFAB vill göra en hel del förändringar i fastigheten Juristen på Skansgatan, Kungsgatan och Fredsgatan i Halmstad. Det rör sig om stambyte, nya ytskikt, säkerhetsdörrar med mera. Sammantaget kommer det att medföra en hyreshöjning på 868 kronor. Renoveringarna borde bekostas av HFAB, menar en femtedel av de boende. 

– Underhållet är enormt eftersatt i hela fastigheten. De här förändringarna borde ingå i vanligt underhåll och inte ge höjda hyror, säger Eva Dalsparr som dessutom är nöjd med den standard hon har i dag.

Läs ocksåStruntade i att förhandla hyra – Tvingas till 275 000 kronor i skadeståndI flera år lät Husia AB sina hyresgäster i Lysekil betala för mycket i hyra. Men efter att Hyresgästföreningens Ludvig Möller utrett saken har bolaget nu både tvingats återbetala en halv miljon till hyresgästerna och 275 000 kronor i skadestånd till Hyresgästföreningen.

– Om jag velat ha en lyxlägenhet hade jag inte bott här.

Hundra hyresgäster har sagt ja till HFABs förslag och 24 är emot. Av de senare var 16 lägenheter representerade i tingsrätten i går. Inför advokaterna från HFAB och hyresnämnden i Göteborg framförde de sina bästa argument. De ställde också många frågor.

– Varför ska ni byta en spegel mot en spegel? Det är helt onödigt, menade en hyresgäst som invändning mot att badrummets ytskikt och inredning ska rivas ut trots att han fick nytt för bara tio år sedan.

Annons
Läs ocksåUnik överenskommelse: Hyrorna satta ända fram till 2030Christian Kylin, vd på Halmstads kommunala bostadsbolag HFAB.

– Varför ska vi bekosta säkerhetsdörrarna när det är ni som är ansvariga för brandskyddet? undrade Eva Dalsparr, en av de som bott som längst i huset, ända sedan hon var fyra år.

Murat Luma flyttade in med familjen för bara ett år sedan. Han har inte så stora förhoppningar om utfallet från nämnden.

– Jag tror att de har bestämt sig redan. Men man får ju bejaka sina intressen, det är därför jag är här, säger Murat Luma. 

Läs ocksåSmällen efter resan: Tvingas betala 400 000 kronor för sönderslagen lägenhetBild på ett sönderslaget kök och en hand som håller i pengar.

Andra menade att åtgärderna bara är en liten del av allt som behövs. Garderoberna från 1960-talet är i akut behov av att bytas ut, sa Elisabeth Rydqvist.

– Det är både pälsänglar och mal i garderoberna. Det är tråkigt om vi får nytt och fint på ett ställe, medan helheten i lägenheterna fortfarande känns gammal.

Annons

En granskning som Hem & Hyra gjorde i våras visade att hyresgästerna oftast förlorar i den här typen av ärenden i hyresnämnden. Framöver är det också tänkt att Hyresgästföreningen i större utsträckning ska stötta hyresgästerna och inflytandet ska öka. Om det kan du läsa här.

I fallet med Juristen kommer hyresnämnden att meddela ett beslut 18 september.

Fakta: HFAB måste ha godkännande eller beslut

Fastigheten Juristen i Halmstad byggdes 1957-68 och HFAB menar att stammar och ledningar är i stort behov av renovering. Men fastighetsägare får bara höja standarden på ett sätt som medför hyreshöjningar om de har alla hyresgästers tillstånd eller ett beslut från hyresnämnden.

Läs också Svartuthyrning avslöjad efter kidnappning – hyresgäst sägs upp Så kan du ta strid för ditt badkar – om det riskerar att kastas i renoveringen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.