Annons

Värmdö Bostäder polisanmäls för radonlägenhet

Värmdö Värmdö Bostäder hyrde ut en lägenhet utan att berätta att radonhalterna var höga. Nu polisanmäler hyresgästen Pelle Blom bostadsbolaget.

– Jag gör det för att få saken prövad. Kan det verkligen vara lagligt att hyra ut en bostad som man vet innebär en hälsorisk för mig och mina barn utan att berätta det? säger han som motivering till varför han igår lämnade in en polisanmälan mot Värmdö Bostäder.

Han flyttade in i lägenheten i Gustavsberg i augusti 2013 med sina två barn. Men då sade bostadsbolaget inte ett ljud om att radonhalten i lägenheten var högre än riktvärdet på 200 bequerel per kubikmeter.
– Jag fick reda på att halterna var höga den 13 mars när jag fick ett brev i brevlådan som berättade att bolaget hade gjort en ny radonmätning, jag blev jätteförvånad, säger han.

Läs ocksåSune fick rätt mot värden - kompenseras med 34 000 kronor för radonmörkning

Pelle Blom vill ha kompensation för att  han bott i en lägenhet som kan innebära en hälsorisk.

– Jag vill att hyran sänks för mig och andra som har höga halter. Sedan måste vi som drabbats få nya lägenheter om inte halterna kan sänkas, säger han.

Enligt Bertil Adolfsson, byggchef på Värmdö Bostäder, har bolaget vetat om att halterna varit för höga i över ett år. I början av 2013 försökte bolaget få ner halterna genom att täta bjälklaget i lägenheten så att markradonet inte ska tränga in till hyresgästerna. Men enligt Adolfsson misslyckades försöket och halter på 310 bq per kubikmeter radon uppmättes i Pelle Bloms lägenhet.

Annons
Läs ocksåFörhöjda radonvärden i Jokkmokkshus bestånd

– Det är självklart att vi ska informera om höga halter, det är ingen som försökt mörka något. Vi gjorde en miss här och det är bara att ta till sig av kritiken, säger Bertil Adolfsson.
Nu ska bolaget försöka tätat bjälklaget ytterligare för att få ner radonhalterna. Räcker inte det återstår att suga ut radonet ur grunden med fläktar så att halterna i lägenheterna sjunker.

Hem & Hyra har försökt nå Värmdö Bostäders vd Björn Blomkvist för en kommentar till polisanmälan utan att lyckas. Bostadsbolagets styrelseordförande Malin Åberg Aas, mp, har ingen åsikt om polisanmälan.
– Om hyresgästen väljer att göra en polisanmälan är det upp till polisen att avgöra om de ska gå vidare, säger hon.

 

Läs ocksåRadonproblem inte lösta – över 100 hyresgäster bor i lägenheter med höga radonhalter

 

Annons

 

 

 

Fakta: Fakta om radon

Radon är en radioaktiv gas. Den är osynlig och utan lukt och är därför svår att upptäcka.

Gränsvärdet för radon i bostadshus i Sverige ligger på max 200 becquerel per kubikmeter luft. 

Varje år orsakar radon i inomhusluft cirka 400 dödsfall i lungcancer.

Det finns olika åtgärder för att sänka en för hög radonhalt, beroende på vad som orsakar den. Om byggnadsmaterialet är orsaken kan det räcka att man ökar luftomsättningen, kommer radonet från marken kan man täta sprickor eller suga ut det med radonsugar. Finns radon i vattnet kan man lufta det med en så kallad radonavskiljare.

Läs också Tusentals i Mellansverige har farlig gas hemma i lägenheten Svårt få ersättning för radon - men Anki visar att det går

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.