Varmt och skönt när el sparas
Det är en ovanligt varm vinter i norra Sverige. Inte är det överdrivet mycket snö nu i början av februari heller. Det syns runt om, när milen på Inlandsvägen försvinner i backspegeln. Inte ens här vid fjällens gräns har vintern fått sitt vanliga grepp. Det känns konstigt att se, men jag tröstar mig med att vädret verkar vara ovanligt konstigt i hela landet. Förutom det ser Storuman ut som vanligt när jag kommer dit. Armbrytargymnasiet är kvar, liksom skyltarna som pekar mot byn som för alltid hamnade på kartan 1974, då Ingemar Stenmark slog igenom internationellt.
Umluspen heter Storumans kommunala fastighetsbolag. Bolagets lägenheter finns både i själva Storuman och till exempel i Tärnaby. Här vid och mitt i fjällvärlden är en normal vinter kall och stundtals väldigt karg. Det ger så klart utmaningar när människors hem ska värmas upp. Utmaningar som blev ännu lite större när Umluspen, tillsammans med bland andra, Bostaden i Umeå AB, Härnösandshus AB, Stiftelsen Kalixbo, Kirunabostäder AB, Mitthem AB, Pitebo AB, Skelleftebostäder AB (Skebo), Solatum Hus & Hem AB, Östersundshem AB och Övikshem AB, valde att delta i Skåneinitiativet. Ett energisparprojekt som SABO inledde 2007.
–Umluspen beslutade att vara med och målet var att fram till 2016 minska energiförbrukningen med minst 20 procent. Nu har vi inte sammanställt 2016 klart. Men vi når målet, säger Heinz Reichler, fastighetsingenjör på Umluspen.
–Det är roligt att det har gått så bra. Men det är trots allt bara början. Vi ska bli ännu bättre och det är ett pågående arbete.
Även om sista året inte är sammanräknat ännu, står det klart att just Umluspen tillhör en av de mest framgångsrika bolagen i Skåneinitiativet. Trots att förutsättningarna inte är de mest gynnsamma. Dels som nämnt tidigare, klimatet. Också det faktum att det inte är ett jättebolag, knappt 400 lägenheter, spelar så klart in.
– Jag har inte varit med från början, men framgången för Umluspen kommer ur att viljan att lyckas. Det är väldigt tydligt. Bolaget har också varit bra på att underhålla sina fastigheter och det lönar sig, säger Heinz Reichler.
Bergvärme och mekanisk ventilation är de tydligaste ingredienserna i den stora energibesparing bolaget gjort. Hur mycket pengar som sparats är oklart.
– Men det rör sig utan tvekan om hundratals kronor. Bergvärmen minskar energiförbrukningen kraftigt, liksom mekanisk ventilation, säger Heinz Reichler.
– Det tillsammans med andra åtgärder, som LED-belysningar till exempel, gör verkligen skillnad. Det är fantastiskt roligt. Det jobb vi lägger ner gör skillnad och det känns bra.
Hyresgästerna hos Umluspen slapp för några år sedan hyreshöjning det året. Det var kort och gott en kompensation för det eventuella besvär som uppstått under arbetet. Men den stora vinsten för hyresgästerna är svårare att se den känns.
– När vi flyttade in i lägenheten kändes värmen både mjuk och stabil. Inomhusklimatet är fantastiskt, säger Nina Wallin som bor i ett av Umluspens hus som har mekanisk ventilation.
– Det är inga problem att gå med shorts och t-shirt inne, även om det är rejält kallt ute.
1. Bergvärme har visat sig vara både energieffektivt och tryggt även för stora fastigheter. Det är därför en vanlig energisparande åtgärd bland initiativets deltagare.
2. Mekanisk ventilation i stället för självdrag kan spara upp mot 20 procent av energiförbrukningen.
3. På många håll förstärks isolering och energieffektiva fönster monteras
• Handdiska inte under rinnande vatten. 15 minuters diskande innebär 75 liter vatten. Använd balja eller propp.
• Energiförbrukningen på spisen minskar med 30 procent om du har lock på kastrullen.
• Fler jättebra tips hittar du här: www.allmannyttan.se/energispartips/tips
SABO-företagens Skåneinitiativ lanserades på konferensen SABO:s energiutmaning den 7 februari 2008 i Malmö. De 80 företag som då fanns representerade röstade fram en målsättning som innebär att de företag som ansluter sig skulle minska sin energianvändning med 20 procent från idag till år 2016.
En av de första att skriva under utmaningen var Umluspens tidigare VD Anders Johansson.
Under 2017 summeras initiativet.
Källa: SABO
1. Bostadssektorn står för 40 procent av energianvändningen i Sverige.
2. 10 procent av bostadssektorns del är kommunala bostadsbolags.
3. Många bolag involverar hyresgästerna i arbetet.