Annons

Varningen – så mycket dyrare kan det bli om marknadshyra införs

Nyheter Över 50 procents höjning i Stockholm och Göteborg. 43 procent i Luleå och 34 procent i Uppsala. Om marknadshyror infördes i dag skulle hundratusentals hyresgäster få svårt att bo kvar, hävdar Hyresgästföreningen. Men rapporten får skarp kritik av motparten.
Foto: Hyresgästföreningen, Wikimedia Commons, Flickr
Hyresgästföreningens förbundsordförande är rädd för att utredningen kan innebära ett steg närmare marknadshyror. ”Det är viktigt att allmänheten får veta vilka konsekvenser marknadshyror skulle få.”

I detta nu håller regeringen på att utreda ett förslag om fria hyror i nyproducerade lägenheter – en fråga som vållat stor debatt på senare tid.

Hyresgästföreningen befarar att förslaget kan innebära ett första steg mot marknadshyror i hela hyresbeståndet om det klubbas igenom, och har gett konsultfirman Ramboll i uppdrag att beskriva ett sådant framtidsscenario.

Läs ocksåVärd gjorde upp direkt med hyresgäster – stäms på över halv miljon: ”Har agerat smutsigt”Text med ordet skadestånd. Kvinna som tittar rakt fram.

Rapporten släpps i sin helhet under torsdagen och beskriver en tänkbar utveckling på totalt nio olika orter. Bilden som målas upp är dyster.

Bara i Stockholm och Göteborg befaras snitthyrorna öka med 52 respektive 51 procent. Luleå beräknas enligt undersökningen få en ökning på 43 procent, medan hyrorna i Uppsala och Eskilstuna höjs med cirka 30 procent.

Uträkningen är baserad på slutpriserna för ett stort antal bostadsrätter och har ”översatts” med hjälp av data från Hyresgästföreningens hyresdatabas.

Läs ocksåNu säljer Öbo Britt-Maries hem: "Luften gick ur mig"En kvinna står vid ett av husen som Öbo vill sälja.

Enligt Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder är rapporten en tydlig signal till landets makthavare.

– Det är viktigt att allmänheten får veta vilka konsekvenser marknadshyror skulle få. Här ser vi svaret svart på vitt. Hyresgäster är redan den grupp som lägger störst del av sin disponibla inkomst på sitt boende. Det här skulle innebära en ytterligare ökning av den bördan.

Rapporten gör även en uppskattning av hur hushållens köpkraft påverkas av de höjda hyrorna. I Stockholm väntas konsumtionsutrymmet minska mest – med 14 procent. Motsvarande siffra för Göteborg och Luleå är 12 procent, medan hyresgäster i Eskilstuna och Linköping beräknas få 9 procent mindre pengar att röra sig med.

Läs ocksåNytt hovrättsbeslut: Dålig förvaltning stoppar inte årlig hyreshöjningDåligt underhåll, snöröjning, asfalt

Med så många ekonomiskt försvagade hushåll skulle staten i förlängningen behöva höja bostadsbidraget samt inrätta särskilda områden för folk som inte längre har råd att bo kvar, resonerar Marie Linder. Så kallad social housing skulle bli ett faktum.

– Vi skulle få en helt ny typ av bostadssituation vi inte tidigare sett. Människor med små inkomster kommer behöva flytta längre och längre från stadskärnan. Segregationen och trångboddheten kommer att öka. Och det i en tid då man pratar om problemen med segregation och borde gå åt motsatt håll.

Annons

I praktiken skulle även marknadshyror innebära att besittningsskyddet försvinner – eftersom hyran följer marknaden och inte går att förutsäga på förhand.

– Många kommer från en dag till en annan inte ha råd. Hyresrätten skulle inte längre vara den trygga boendeform vi känner i Sverige, säger Marie Linder.

Martin Lindvall, Fastighetsägarnas samhällspolitiske chef, tror inte på marknadshyror inom en överskådlig framtid.

Hyresgästföreningens rapport har både hyllats och sågats på ledarplats och i sociala medier. Martin Lindvall, samhällspolitisk chef på branschorganisationen Fastighetsägarna, tillhör en av de hårdaste kritikerna.

Han ifrågasätter bland annat hur man kommit fram till de förmodade marknadshyrorna.

– Beräkningsmetoden är verklighetsfrånvänd. Från att vanligtvis ifrågasätta nationalekonomiska modeller sväljer Hyresgästföreningen här en tveksam sådan och gör den till kärnan i ett politiskt budskap. Att beräkna och siffersätta med så många orimliga antaganden … det är oseriöst.

Enligt Martin Lindvall finns det inte någon efterfrågan som skulle tillåta dagens fastighetsägare att höja hyrorna till nivåerna som anges i rapporten.

– Vem tror på allvar att det går att höja med i genomsnitt 26 procent i Uddevalla? Skulle lägenheterna bli uthyrda till de här nivåerna? Nästa gång föreslår jag att konsulterna ringer några bostadsbolag och frågar.

Han anser att Hyresgästföreningen håller ett onödigt högt tonläge kring en fråga som inte ens ligger på bordet.

– Ena dagen beskriver de hur hyresgäster känner oro under pandemin. Nästa dag får samma hyresgäster veta att det ligger ett monster under sängen i form av marknadshyror – något som ingen ens föreslagit.

Annons

Det finns ingen politisk vilja att övergå till marknadshyra?

– Marknadshyror är inte någon självklar förlängning av det förslag som finns i januariavtalet och som kampanjen ytterst handlar om. Jag har noterat att en del partier gärna ser ytterligare reformer av hyressättningen. Men därifrån till de marknadshyror som beskrivs i kampanjen är det minst några ljusår.

Men du är överens om att marknadshyror skulle göra det dyrare att bo i hyresrätt?

– Att många hyror, framför allt i större i storstäder, ligger under marknadsvärdet ifrågasätter ingen. Men som hyresgäst, oberoende av var jag bor, skulle jag inte förlora någon nattsömn på grund av oro för marknadshyror.

Hyresgästföreningens ordförande tar i sin tur lätt på Martin Lindvalls och Fastighetsägarnas kritik.

– De har lagt fram förslag i flera steg för att få marknadshyror. Jag förstår att de tycker det är jobbigt att vi berättar vart en sådan situation leder och vilka effekterna blir, säger Marie Linder.

Regeringens utredning kring marknadshyror i nyproduktion beräknas vara klar i slutet av maj.

Fakta: Genomsnittlig hyreshöjning

  • Stockholm: 52 procent
  • Göteborg: 51 procent
  • Malmö: 13 procent
  • Uppsala: 34 procent
  • Linköping: 31 procent
  • Luleå: 43 procent
  • Halmstad: 19 procent
  • Eskilstuna: 29 procent
  • Uddevalla: 26 procent

Källa: Hyresgästföreningen/Ramboll

Fakta: Minskning av konsumtionsutrymme per hushåll
  • Stockholm: 14 procent
  • Göteborg: 12 procent
  • Malmö: 5 procent
  • Uppsala: 7 procent
  • Linköping: 9 procent
  • Luleå: 12 procent
  • Halmstad: 5 procent
  • Eskilstuna: 9 procent
  • Uddevalla: 7 procent

Källa: Hyresgästföreningen/Ramboll

Fakta: Om undersökningen

Metoden i analysen är densamma som Finanspolitiska rådet tidigare använt sig av. Ramboll har utgått från dagens prisläge på bostadsrättsmarknaden i sin jämförelse med hyresrätter samt att hyror i nybyggda lägenheter redan nu är i nivå med marknadshyror. Data är inhämtad från Hyresgästföreningens hyresdatabas.

Läs också Hyresgästbasen pratade på SD-konferens: ”Viktigast är kampen mot marknadshyror” Susannes hyresvärdar bryter mot lagen om och om igen – nu krävs de på extra stort skadestånd: ”Jag förstår inte varför de gör detta”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.