Annons

Värst 1: Värsta värdens hus stängt – för farligt att bo i

Nyheter Husen möglar, hyresgäster är utan varmvatten och tvingas bära runt på element eftersom värmen är avstängd. Ett hot om att el och värme ska stängas av svävar över hyresgästerna. Samtidigt köper Blötbergets fastigheter/Hilldex på sig fastigheter med ett enormt underhållsbehov. Nu utser Hem & Hyra bolagen till Sveriges värsta värd. Mannen bakom bolagen: Tino Bessou.
Foto: Pavel Koubek
Hus utan ljus. Susanna Petterssons trappuppgång saknar helt belysning och hon har ramlat två gånger. Efter det satte satte hon upp en ljusslinga. Numera är huset utdömt som boende av räddningstjänsten.

Det såg inte ut som på bilderna. Det var inte ens samma hus som i Blocket-annonsen. Men Susanna Pettersson kände inte att hon hade något val. Hon har skulder och förhållandet med pojkvännen hade hastigt tagit slut.

Susanna Pettersson, 45, erbjöds en etta på 35 kvadratmeter i ett tvåvåningshus med söndervittrad fasad med en hyra på 4 200 kronor i månaden. Hyresvärd: Hilldex som tillsammans med Blötbergets fastigheter då ägde sammanlagt 64 lägenheter i det gamla gruvsamhället en dryg mil från Ludvika i Dalarna.

ANNONSEn guide till hemförsäkringar - bra saker att tänka på

Företagens företrädare Tino Bessou bor nere i västra Sverige och visar sig sällan i Blötberget eller Ställdalen där han också äger fastigheter. Hyresgäster och husen får klara sig själva, trots ett enormt renoveringsbehov. Han betalar inte ens räkningarna för el, vatten och avlopp. Det är därför vi utnämner honom till Sveriges värsta hyresvärd.

– Här ska du bo som är ensam tjej, förklarade han som visade mig lägenheten, säger Susanna Pettersson.
Utanför huset ligger skrotade cyklar, möbler och städutrustning i en hög. När vi går in i hennes grannport möts vi av diverse skräp i trappan och en lägenhetsdörr med bistra budskap som ”far åt helvete”, ”alltid ensam” och en dekal för en nazistisk webbsida.

Läs ocksåHem & Hyra utser: Sveriges värsta värdar - skandalvärd i Mellansverige i topp
Stökigt. Utanför Susanna Petterssons port ligger allehanda bråte. I trapphuset bredvid henne ser det inte så mycket trevligare ut.

I Susanna Petterssons trappuppgång är belysningen trasig. Hon har ramlat två gånger och därför satt upp en batteridriven slinga på trappräcket för att få lite ljus. Runt hennes dörr finns brytmärken. Hennes lägenhet är välstädad och hemtrevlig med enkla medel, men med tydliga spår av svartmögel i både kök och badrum. Radiatorn i köket är bortmonterad så Susanna får flytta runt ett bärbart element för att få en någorlunda acceptabel inomhustemperatur.
Mitt i allt elände finns något i vardagsrummet som väcker betydligt varmare känslor. I ena hörnet står en spjälsäng. Susanna och pojkvännen Ivan Lindqvist, som hittat tillbaka till varandra ska ha barn i juni. De ser glada ut.

– Jag kommer säga upp lägenheten och så flyttar vi ihop igen hos Ivan i Grängesberg. Här kan man inte bo med ett barn.

För farligt. Räddningstjänsten har stängt huset som Susanna Pettersson bodde i när vi träffade henne. Bristerna i brandskyddet är för stora.

Bristerna i Susannas hus är så många att räddningstjänsten efter att Hem & Hyra varit där beslutat att stänga huset. Värden är förbjuden att hyra ut lägenheterna. Det spelar ingen roll att huset numera bytt ägare. SR Team städ AB är numera Susannas värd. Ägare enligt Lantmäteriet: Tino Bessous sambo. Hon är dock numera skriven i ett av husen i Ställdalen, som vi återkommer till.

På andra sidan gatan, mitt emot Susannas hus, äger Sveriges sämsta hyresvärd ännu fler hus. Gamla gruvarbetarbostäder i två våningar med träfasad. Även om de uppenbara bristerna utifrån inte är lika stora som hos Susanna Pettersson, så har hyresgästerna här sannerligen inte så mycket enklare. Enkla fel som att byta en glödlampa i allmänna utrymmen kan dröja i månader eller inte bli av alls. Inte värre brister heller för den delen. Vi träffar en hyresgäst som vill vara anonym som varit utan varmvatten i sju veckor. Hon och sambon är trötta på att värma vatten på spisen. Kommunen utfärdade ett vite om inte felet åtgärdades. Några dagar efter att Hem & Hyra varit på besök installeras äntligen en ny varmvattenberedare.

Oförmågan att åtgärda och förebygga VVS-problem tycks vara en ständig källa till besvär för hyresgästerna och bidrar till husens förfall. Lena Isaksson bor i en trea på andra våningen tillsammans med sju katter. När kökskranen skulle bytas hemma hos henne gjordes det inte ordentligt. Det började läcka vatten som så småningom letade sig ner till grannen Petra Karlsson. Ett hål revs upp och värden satte dit byggfläkt för att torka ut skadan. Det lät fruktansvärt och luktade bränt. Till slut drog Petra ur sladden. Det finns en påtaglig risk för att en brand ska uppstå om en byggfläkt är igång i ett så litet utrymme, konstaterade räddningstjänsten senare. Kommunen utfärdade ett föreläggande med vite på 50 000 kronor om inte hålet åtgärdades i tid.

Dåligt VVS-jobb. Lena Isaksson bor i en trea på andra våningen tillsammans med sju katter. När kökskranen skulle bytas hemma hos henne gjordes det inte ordentligt. Det började läcka vatten som så småningom letade sig ner till grannen Petra Karlsson.

Blötbergets fastigheter överklagade. Efter en segsliten rättsprocess slog mark- och miljööverdomstolen fast att kommunen inte hade stöd i lagen för att utfärda vitet. Ludvika kommun hoppas nu på att få prövningstillstånd i Högsta domstolen.
Petra Karlsson har låtit en kompis sätta upp platta över hålet.

Annons

– Jag förstår inte varför värden ska ha kvar husen. Han drar ner dem i botten, säger hon

Företaget expanderar starkt på hyresmarknaden och har ett stort bestånd av hyresrätter. Våra värden är punktlighet, säkerhet och hälsa. Boendemiljön arbetar vi med att förbättra ständigt.

Texten ovan är en standardformulering som används när Hilldex hyr ut lägenheter på Blocket. De sista två meningarna är det få hyresgäster som håller med om. Men den första ligger det faktiskt något i. För trots ett bestånd med enorma behov köper Blötbergets fastigheter och Hilldex på sig nya fastigheter.

Läs ocksåSkandalvärd slipper undan vite - ännu en gång

Under 2017 och 2018 köpte Hilldex radhuslängor i Ställberg, några kilometer norr om Ställdalen. Vi passerar dem på vår resa mellan Blötberget och Ställdalen. Husen är helt obebodda och skulle kosta åtskilliga miljoner att rusta upp till en godtagbar standard. På en ort där det inte finns någon efterfrågan.

Obebott sedan länge. Hilldex köpte hösten 2018 dessa radhus i Ställberg i Ljusnarsbergs kommun. De står tomma och är helt obeboeliga.

I samma veva köptes skidanläggningen Gillersklack med tillhörande badhus, också i Ljusnarsbergs kommun. Vi svänger förbi. Det ligger skräp och skrot vid det som en gång var en camp­ingplats. Enligt boende i fritidshusen bredvid är det rester som campande asfaltsläggare lämnat efter sig. Ett fönster står öppet vid badhuset. En del av räcket till verandan har rasat bort.

Slutbadat. Bad – och skidanläggningen Gillersklack ägs numera av Sveriges värsta hyresvärd. Varken badhuset eller skidbacken är öppen.

Margita Zickbauer vaknade upp av att det sprakade. Sedan såg hon ljussken utanför fönstret. Det var nyårsafton och Margita tänkte att det kunde vara fyrverkerier. Sedan kände hon röken och förstod att det brann. Hon väckte sina två döttrar för att ta sig ut. Branden i parhuset hade startat hos grannen och där brann två personer inne. Det var nyårsafton 2019–2020 och för Margita Zickbauer, 68, startade det nya året med att hon var tvungen att hitta ett nytt tak över huvudet. Hon har skulder och har därför svårt att hitta någon värd som accepterar henne som hyresgäst.

– Jag var bara glad och tacksam över att jag, barnen och hundarna överlevde.

Trötta på otryggheten. Hyresgästerna Monica Johnsson och Margita Zickbauer är trötta på förfallet. Värst är otryggheten, eftersom lås saknas till ånga utrymmen, samt hotet om att el och värme ska stängas av.

De första nätterna bodde hon i en grannes husvagn. Nästan allt hade brunnit inne och de fick hjälp med kläder från människor i närheten. Hon fick tips av en bekant om en lägenhet i Ställdalen i Ljusnarsbergs kommun, drygt en mil från Mossgruvan där det nedbrunna parhuset låg. Ägare: Hilldex.

Margita har med sig en ­handskriven lapp med alla fel och brister i ­husen in till grannen Monica Johnsson, 58, där vi ­träffas. Liksom i Blötberget så har Tino Bessou låtit montera bort de vatten­burna ­radiatorerna i lägen­heterna i ett desperat försök att dra ner på ­värmekostnaderna, eftersom så få ­lägenheter är bebodda. Det slutade med att värmesystemet frös och orsakade ­vattenskador. Nu har det gått över två år, men det står fortfarande vatten i ­källaren i ett av husen. För snart ett år sedan kom ett föreläggande med vite från samhällsbyggnadsnämnden om att åtgärda en lång rad brister i fastig­heterna.

Under hösten har Samhällsbyggnadsförvaltningen Bergslagen upprepade gånger försökt få komma på en inspektion, men hittills har Tino ­Bessou avbokat tiderna.

Annons
Vatten i källaren. För över två år sedan stängde Hilldex av centralvärmen i huset för att spara pengar. Rör frös sönder och orsakade vattenskador. Det är fortfarande vatten på källargolvet.

Margita och Monica tycker emellertid inte att vattenskadorna är det värsta. Att de själva får ordna med trapp­städning, snöskottning och gräsklippning är de förvisso innerligt trötta på, men allra värst är otryggheten. I och med att det saknas lås till både portar och de många obebodda lägenheterna har människor som behövt tak över huvudet kunnat bo olovligt i husen.

Tomt utan lås. De flesta av lägenheterna står tomma. En del är helt olåsta, vilket lett till att människor i behov av tak över huvudet bosatt sig där olovandes.

För att ingen ska ta sig in olovandes i huset där Margita och Monica bor har de med hjälp av en granne löst problemet. Genom att sätta fast portarna i trappuppgångarna som är obebodda med ett rejält orange spännband inifrån håller det ovälkomna gäster borta.

– Det är inbrott i förråd. ­Missbrukare flyttar in och polisen jagar knark­gömmor i källaren. Jag har det här för ­säkerhets skull, säger Monica och pekar på ett basebollträ innanför ytterdörren.

I stället för lås. Det finns inga lås till en del portar. För att hindra att obehöriga ska ta sig in har hyresgästerna bundit fast dörrarna med spännband från insidan. I en del tomma lägenheter står dörrarna öppna. Det har hänt att människor bott där olovandes.

Har du funderat på att flytta?

– Ja, jag har försökt att få hyra av kommunen. Men jag har skulder och har fått nej.

Problemen i Ställdalen fortsätter efter Hem & Hyras besök. Två dagar före jul ringer en av hyresgästerna. Elen håller på att stängas av eftersom Hilldex inte betalat elräkningarna, som ska vara på ett sexsiffrigt belopp, bara till elnätsföretaget. Efter Hem & Hyras samtal ändrar sig elnätsbolaget Ellevio och låter elen vara på över jul- och nyår. Räkningarna betalades inte och måndagen den 11 januari planeras elen att stängas av på nytt. Den gången räddas hyresgästerna av att det är 10 minusgrader ute och Ellevio har som policy att inte stänga av när det är så kallt ute.

Vi vill såklart ställa ett antal frågor till Blötberget fastigheter/Hilldex företrädare Tino Bessou. När vi ringer första gången svarar någon i andra änden. När jag presenterar mig och säger mitt ärende trycks samtalet bort. Sedan är det ingen som svarar trots åtskilliga signaler. Inte på mejl heller.

Precis som för hyresgästerna.

Läs också Ägaren om husen i Blötberget: ”Jag fick höra att det var det bästa skicket på två år” Ex-politiker ny ägare till Sveriges mest ökända hyreshus Moa, 25, har Aspergers – snart hemlös i kommunen med skriande bostadsbrist

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.