Väsby klarar mottagande av nyanlända
Tack vare ett bra samarbete mellan kommunen och Väsbyhem, kommer alla nyanlända som Upplands Väsby ska ta emot, att få bostad i kommunen.
– Det har varit ett intensivt arbete under våren. Vi har det lyckosamma läget att Väsbyhem kunnat hjälpa oss, säger Barbro Johansson, socialchef i Upplands Väsby.
Det har gjort att man redan kunnat ta emot 108 flyktingar och har färdiga planer för att ta emot resten av de 138 som ska komma i år.
– Vi har sagt till migrationsverket att vi kan vara först på banan. Genom att pussla har vi sett till att det har varit ett bra mottagande. Allt kan vi inte göra själva, vi har till exempel köpt in en tjänst från Väsbyhem som hjälper de boende med praktiska saker, hur det fungerar i tvättstugan och så, säger Barbro Johansson.
Genom att använda tillfälliga boenden kommer inte den vanliga bostadskön att påverkas av mottagandet. Husen har tidigare använts som evakueringsboende i samband med Väsbyhems renoveringar, de skulle annars ha rivits. Nu har det tillfälliga bygglovet förlängts nästa år ut.
– Vi har hus i vanliga bostadsområden, med bra standard utan att vara lyxställen. Det bör vara hyror på vettig nivå som är möjlig att betala med etableringsstöd, säger Barbro Johansson.
– Arbetet har skett hand-i-hand med Upplands Väsby kommun. Alla har verkligen bidragit för att ordna ett så bra mottagande som möjligt för de nyanlända, säger Amra Barlov Lindqvist, vd för Väsbyhem.
Kommunerna i länet har olika strategier för att klara målen i Bosättningslagen, som kom i mars. Det har handlat om allt från att avtala om lägenheter i det kommunala bostadsbolaget, köpa bostadsrätter och uppmana privatpersoner att hysa nyanlända, till modulhus, ombyggda kontorslokaler och uttjänta äldreboenden.
– Vi har tjing på 56 lägenheter hos Väsbyhem, men inga modulhus. Och ett gammalt äldreboende har blivit hvb-hem för ensamkommande flyktingbarn, säger Barbro Johansson.