Väsbyhem reste till Marbella – slutnotan 1 051 955 kronor
I oktober 2018 lyfte två flygplan från Arlanda, ombord var 64 medarbetare från det kommunala bostadsbolaget Väsbyhem. Landade gjorde de i den exklusiva staden Marbella på den spanska solkusten, långt ifrån det svenska höstrusket. Hotellet de checkade in på för fyra nätter var det fyrstjärniga strandhotellet Fuerte Marbella.
Slutnotan för resan, som betalades av bolagets hyresgäster, landade på 1 051 955 kronor. Frågan är vad Väsbyhems hyresgäster betalat för och varför? Vi tar det från början.
Resan till Marbella bokades genom företaget Hummingbird som enligt sin hemsida ”specialiserat sig på konferens- och specialresor. Resor utöver det vanliga”.
När vi tar del av Väsbyhems schema står det klart att det rör sig om fem dagar på den spanska solkusten, två av dessa handlar uteslutande om resor till och från Arlanda och in- och utcheckning från hotell och räknades inte som arbetstid enligt Väsbyhem. Kvar återstår tre dagar och fyra nätter som är själva grunden till varför 1 051 955 kronor spenderats, motsvarande 350 651 kronor per dag och 16 437 kronor per anställd.
– Syftet var ett gemensamt avstamp inför vår långsiktiga affärsplan för år 2019-2022. Vi ville få en ökad samsyn kring företagets övergripande frågor och att fortsätta vårt utvecklingsarbete för att nå våra högt ställda mål samt att med gemensamma gruppövningar kring både kund- och medarbetarfrågor kunna förbättra vårt sätt att arbeta och samtidigt få inspiration och bli mer sammansvetsade, säger Amra Barlov Lindqvist, vd vid Väsbyhem.
Under två dagar arbetade medarbetarna med företagsövergripande frågor, genomförde grupparbeten och teambuilding. Den tredje dagen ägnandes åt studiebesök och avslutades, liksom övriga två dagar, med en middag klockan 20 på kvällen under vilka medarbetarna bjöds på två glas vin eller starköl vardera per middag.
Under den tredje middagen, som avslutades med ett disco, bjöds de anställda även på en alkoholhaltig drink. Totalt 384 starköl eller glas vin och 64 drinkar.
– Väsbyhem har ingen gemensam representationspolicy med kommunen men har generellt vid de tillfällen där företaget har bjudit på alkoholhaltig dryck, satt gränsen till två öl eller glas vin per person vid middagen. Under övriga tider bjuder företaget inte på alkohol undantag välkomstdrink vid avslutningsmiddag i Marbella, säger Amra Barlov Lindqvist.
Enligt Upplands Väsby kommuns representationspolicy för anställda och förtroendevalda är ”Huvudregeln är att all representation ska vara alkoholfri.” En policy som Väsbyhem alltså inte lyder under.
Hur mycket företaget betalat för alkohol går inte att få svar på enligt bolagets HR-generalist Harminder Mankoo, eftersom fakturan betalat som ett paketpris. Vad som dock framgår av fakturan är några tilläggsposter, däribland 13 800 kronor för en discjockey med tillhörande utrustning.
Erik Elmgren, förhandlingschef vid Hyresgästföreningen, är kritisk.
– Varför kan inte bostadsbolaget hålla sig till den alkoholpolicy som kommunen har? Det finns ingen anledning att de ska göra en annan bedömning. Det handlar om hyresgästernas pengar. Det är inte bra helt enkelt, säger Erik Elmgren.
Amra Barlov Lindqvist förklarar att bolaget gjorde en jämförelse av kostnader med ett likvärdigt upplägg i Sverige innan resan bokades. En jämförelse som hon menar visade på att resan till Marbella var 5 000 kronor billigare per person. Sett till resans syfte anser hon att kostnaden på drygt en miljon kronor är rimlig.
– För att hålla nere kostnaderna ställde Väsbyhem i stort sett in samtliga aktiviteter för personalen under hela året för att kunna samlas allihopa på denna konferens. Innan vi bokade konferensen stämde vi även av upplägg med både Skatteverket och våra revisorer för att säkerställa att vi når upp till alla krav som ställs, säger Amra Barlov Lindqvist.
Erik Elmgren vid Hyresgästföreningen ställer sig frågande till upplägget och dess kostnad på över en miljon.
– När man lägger samman den höga kostnaden, resmålet Marbella på spanska solkusten, alkohol och disco så är känslan att man ska kunna ställa högre krav på ett kommunalt bostadsbolag. Givet de utmaningar vi har i våra bostadsområden så bör pengarna kunna användas på ett bättre sätt, säger Erik Elmgren.
Rättelse: I en tidigare version av artikeln stod att Väsbyhem bjudit på en drink som innehöll sprit. Korrekt är att den innehöll alkohol. Hem & Hyra beklagar formuleringen.