Annons

Västlänken en mardröm för Hilda och Björn: ”Nästan omöjligt att bo här”

Göteborg Det gigantiska trafikprojektet Västlänken orsakar stora störningar för hyresgäster i centrala Göteborg. Hilda Petursdottir och Björn Tillrooth har under flera års tid inte kunnat sova hemma i sina lägenheter.
Hilda Petursdottir och och grannen Björn Tillrooth har bott intill Västlänkenbygget i fyra år. Båda har testat ersättningsboende, men tycker att det funkar dåligt. "Jag är spyfärdig på detta", säger Hilda.
Foto: Terje Carlsson
Hilda Petursdottir och och grannen Björn Tillrooth har bott intill Västlänkenbygget i fyra år. Båda har testat ersättningsboende, men tycker att det funkar dåligt. "Jag är spyfärdig på detta", säger Hilda.

– Ser du dammet i solljuset? Det där är damm som är otäckt att andas in och det kommer direkt när de borrar eller spränger här.

Hilda Petursdottir lutar sig över kanten mot den jättelika gropen och skakar uppgivet på huvudet. Bakom henne balanserar hennes lägenhet bokstavligen på gränsen till avgrunden. Precis utanför stupar det brant rakt ner till lastmaskiner och byggjobbare.

Läs också”Fler borde begära ersättning vid störningar”

För Hilda har byggandet av den dubbelspåriga järnvägsförbindelsen Västlänken inneburit omfattande försämringar av livskvaliteten. Hilda jobbar natt inom vården och när hon ska sova efter sina nattpass är det ofta dags för sprängning eller borrning rakt under hennes sovrum på första våningen.

Flera år återstår av bygget som pågår alldeles inpå Hilda Petursdottirs och Björn Tillrooths hyreshus.
Flera år återstår av bygget som pågår alldeles inpå Hilda Petursdottirs och Björn Tillrooths hyreshus i centrala Göteborg.

– Innan Västlänken trivdes jag jättebra här. Jag känner alla grannar och jag kände mig trygg. Nu är det nästan omöjligt att bo här, på grund av alla obehagliga ljud och dammet från bygget.

Våren har äntligen kommit till stan när Hilda Petursdottir häller upp kaffe i lägenheten på Kvarnberget i centrala Göteborg. Här har hon bott på 65 kvadratmeter sedan 1999. Utsikten över hamninloppet är fantastisk.

Läs ocksåTvingas leva med oljud: ”Det är olidligt när de bilar betong”

Men sedan fyra år tillbaka präglas den alltså av en gigantisk byggarbetsplats.

– Det är sådana fruktansvärda vibrationer i min lägenhet när de spränger eller pålar. Jag är otroligt påverkad av detta och min sömn är helt jävla förstörd, säger Hilda.


Björn Tillrooth är en av Hildas grannar. Han är pensionär och har sedan 2019 undvikit att sova hemma. I stället har han tackat ja till Trafikverkets erbjudande om ersättningsboende, vilket även Hilda gjort i perioder.

Läs ocksåPoseidon förlorade principstrid om byggbuller

– Jag har bott på alla Scandichotell i hela stan under de senaste tre åren. Ätit frukost där och sedan gått hem till min lägenhet för att äta lunch och kvällsmat, säger Björn.

Anläggningsarbetet sträcker sig ända in under husgrunden. Björn Tillrooth dokumenterar arbetet allterftersom.
Anläggningsarbetet sträcker sig ända in under husgrunden. Björn Tillrooth dokumenterar arbetet allterftersom.

Ingen nedsättning av hyran

Först 2026 ska Västlänken stå klar, enligt Trafikverket. Än återstår mycket arbete på flera håll i Göteborg. Thomas Öby är förvaltare hos Hilda och Björns kommunala hyresvärd Bostadsbolaget. Han känner väl till situationen för de boende på Kvarnberget.

Annons

– Vi har tätat fönster, justerat friskluftsventiler och annat för att minska ljudstörningarna. Vi har också erbjudit daglokaler på annan plats för dem som jobbar hemifrån på dagarna, men ingen av våra hyresgäster har nappat på det erbjudandet.

Vilket ansvar tar ni som hyresvärd för att minimera lidandet bland de boende?

– Vi försöker hjälpa våra hyresgäster så gott vi kan, bland annat i kontakterna med Trafikverket om det uppstår problem. Det är Trafikverket som ska erbjuda ersättningsboenden, inte vi.

”Vi försöker hjälpa våra hyresgäster så gott vi kan”, säger Thomas Öby på Bostadsbolaget. Enligt Jennie Midler på Trafikverket har cirka tio procent av de närboende tackat ja till ett tillfälligt boende.

På Trafikverket är Jennie Midler ansvarig för fastighet och avtal. Hon säger att regelverket kring ersättningsboenden utgår från en dom i Mark- och miljööverdomstolen från 2018.

– Cirka tio procent av de närboende har tackat ja till ett tillfälligt boende. En del av dem som har nappat på erbjudandet vill bo på hotell för att ta del av den härliga hotellfrukosten, men det blir för dyrt under en längre period och då erbjuder vi lägenhet i stället. Detta för att vara så effektiva som möjligt med skattemedlen. Några har i stället valt att bo i sin sommarstuga och då har vi betalat ersättning för ökade pendlingskostnader.

Kan man få lägre hyra i stället för ersättningsboende?

– Syftet med domen är att folk ska få tid för återhämtning och vila, det får man inte av en peng. Så vi erbjuder ingen nedsättning av hyran, utan vi erbjuder enbart ett annat boende.

Hur ser ni på dem som fått en sämre livskvalitet på grund av byggarbeten på dagtid?

– Vi försöker erbjuda lägenheter när det rör sig om en längre period, så att de ska kunna skapa sig ett hem på ett annat ställe. Jag har inte fått till mig att folk mår dåligt över detta, och vi försöker tillgodose individuella behov.

Annons

Tycker ni att det har fungerat bra?

– Ja, det är en bra rutin. Vi har en hel del positiva återkopplingar när vi ser till att de får det lugnare än i sitt hem.

Många har valt att bo kvar i hyreshuset på Sankt Eriksgatan (med koppargrönt tak), trots sprängningarna för Västlänken alldeles nedanför.
Många har valt att bo kvar i hyreshuset på Sankt Eriksgatan (med koppargrönt tak), trots sprängningarna för Västlänken alldeles nedanför.

Har släppt ersättningsboendet

För Hilda Petursdottir har evakueringen inte funkat lika bra. I och med hennes nattarbete har det varit svårt att hitta ett boende som fungerar i praktiken, säger hon.

– Att bo på hotell kan låta lyxigt, men det är skittråkigt efter några veckor. Dessutom är det mycket ljud på dagtid på hotellen, som stör mer än man tror. Mitt jobb inom vården kräver att jag är utvilad och kan koncentrera mig.

Björn Tillrooth är också trött på att inte kunna bo hemma.

– På hotell kan man inte ta emot släkt och vänner på samma sätt som hemma, det är tråkigt. Man får träffas ute eller i hotellbaren, så det blir ett begränsat socialt liv. Borta bra men hemma är alltid bäst, det är ju här man har sina privata grejer.

Hilda Petursdottir försöker sova hemma för tillfället. Ersättningsboendet på hotell har inte fungerat för henne.

Hilda försöker sova hemma för tillfället. Hon pluggar i sina öronproppar för att få lugn och ro, men det är ingen lösning som fungerar i längden. Åren med Västlänken som granne har förvandlat livet i drömlägenheten till en mardröm.

– Jag älskar den här lägenheten, men mina vänner säger till mig att jag har förändrats. Att jag inte längre är lika glad och att jag kanske är utbränd efter alla problem. Jag är spyfärdig på detta.

Fakta: Detta är Västlänken
  • Västlänken är en dubbelspårig järnvägsförbindelse under centrala Göteborg. Det omdebatterade infrastrukturprojektet beräknas kosta cirka 20 miljarder kronor.
  • Byggandet av Västlänken, dess tunnlar och underjordiska tågstationer, har skapat stora problem för många boende i centrala Göteborg. Borrningar, sprängningar, pålning och spontning sker på olika platser runtom i staden.
  • Här kan du läsa mer om projektet.
Fakta: Fryst hyra för de boende i år
  • Efter förhandling med Hyresgästföreningen höjer Bostadsbolaget i år hyrorna med i genomsnitt 1,2 procent. Höjningen varierar mellan 0 och 2,4 procent beroende på boendestandard och område.
  • Hyresgästerna på Sankt Eriksgatan 2 A–B slipper hyreshöjning i år. Detta med hänvisning till att de bor så nära inpå byggandet av Västlänken.
Läs också Jamie fick ett hem till slut: "Jag gick runt och kände på saker för att försäkra mig om att det var mitt" Kvinna spred skräck i huset – grannar fick söka vård för oro och ångest

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.