Vätgas-el i Vårgårda dröjer – analys av risker blev en långkörare
Vårgårdaprojektet är det första i sitt slag i landet. Att låta hyreshus få sin el från vätgas som producerats av solceller på taket, det har ingen gjort tidigare.
– Vi är något av pionjärer när det gäller att använda oss av den här energilagringen i hyreshus. Tidigare har det mest varit industrin som har jobbat med den här energilösningen, säger Vårgårdabostäders vd Jan Thorsson.
Men att vara först ut är inte alltid lätt. Det saknas exempelvis allmänna råd för hur vätgas ska hanteras utanför ett industriområde. Följden blev en omfattande riskanalys, som drog ut på tiden och försenade arbetet med ungefär ett halvår.
– Säkerheten först gäller. Och eftersom ingen annan gjort den här installationen innan är vi extra noga med att det blir rätt, säger Jan Thorsson och nämner alla instanser och myndigheter som varit inblandade i riksanalysen.
Förutom Vårgårdabostäder handlar det om kommunen, räddningstjänsten, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap samt länsstyrelsen.
– Det har tagit lite längre tid än beräknat men resultatet har blivit bra och den förändrade tidplanen har inte medfört något problem eller påverkat hyresgästerna, säger Jan Thorsson.
Totalt handlar det om 172 lägenheter som nu renoveras och får ett nytt energisystem. Husen förses med solpaneler, där sedan överskottsenergi lagras och under vintern återvinns energin med hjälp av bränsleceller som drivs av vätgas. Allt ska vara klart år 2021.
Läs även:
Energilagring i vätgas testas i miljonprogramshus