Annons

Vattenbrist får hus att spricka

Norrköping Ett varmare klimat kan skapa problem för äldre hyreshus. I Norrköping måste ett 20-tal hyresgäster evakueras efter att grundvattnet sjunkit och orsakat sättningsskador.
Foto: Jakob Kindesjö
Under drygt ett år då hyreshuset på Östra promenaden åtgärdas evakueras hyresgästerna i de 24 lägenheterna.

Hyreshuset i kvarteret Lärkan i centrala Norrköping byggdes i slutet av 1800-talet. Men den som kikar närmare på byggnaden i korsningen Östra promenaden–Nygatan märker att allt inte riktigt står rätt till. Längs fasaderna löper flera stora sprickor.

Husets sättningsskador syns tydligt på fasaden.

– Vi har mest märkt av småsprickor i vår lägenhet, men jag vet andra i huset som har haft svårt att stänga dörrar och fönster, säger Annika Hjalmarsson, en av hyresgästerna i huset.

Sedan 2001 har det gjorts regelbundna mätningar av hur byggnaden rör sig och de senaste två åren  har situationen blivit värre.

– Efter den torra sommaren 2018 så kan vi se att det har blivit ett rejält släpp. Det är tydligt att det hänt någonting och där ena delen av huset sjunkit ned med tio centimeter, förklarar Linda Holmer, som är byggprojektledare på Hyresbostäder.

Linda Holmer leder projektet på Hyresbostäder.

Hos bolaget pågår undersökningar kring vad som kan ha orsakat försämringen i husgrunden. Mycket tyder på att det beror på de låga grundvattennivåerna. Om det beror på torka eller att marken dränerats efter grävarbeten är inte klart.

Annons

– Sannolikt är det inte bara en orsak, men vattnet har en jätteviktig betydelse för grundläggningen. Jag tror det finns behov för fler fastighetsägare att hålla koll på grundvattnet och vad ett varmare och torrare klimat kan innebära framöver, säger Lars Löfgren, marknadschef på Hyresbostäder.

Enligt Hyresbostäder måste problemen med det sjunkande huset åtgärdas innan konsekvenserna blir för stora. Någon risk för de boende finns inte i dagsläget men om sättningarna fortsätter finns risk för brott på rör och ledningar till och från fastigheten. Planen är därför att gå in och förstärka grunden genom invändig pålning. Ett arbete som beräknas kosta cirka 35 miljoner kronor.

– Vi gör det här för att rädda huset. I och med åtgärden så blir det stabilt som om huset skulle stå på berg, säger Linda Holmer.

Läs ocksåHyresgäst gav grannens besökare parkeringsböter – får ändå bo kvarBilden visar en bok av hyreslagen, en silhuettbild av en man och en skärmdump från mannens p-bot. Bilden är ett montage.

Arbetet ska påbörjas i mars och  förutom pålning kommer även stammarna bytas ut i huset. Under tiden kommer samtliga 24 hyresgäster att evakueras till andra lägenheter, där Hyresbostäder ombesörjer flytten. Sommaren 2020 beräknas huset stå klart och de som vill erbjuds då att flytta tillbaka eller bo kvar i sin evakueringslägenhet.

Annons

– Jag älskar den här lägenheten och vill gärna flytta tillbaka. Men det beror på vad som kommer hända med hyrorna, säger hyresgästen Annika Hjalmarsson.

– Pålningsarbetet kommer inte påverka hyrorna. Men det blir en standardhöjning när vi renoverar kök och badrum. Hur mycket är inte klart och ska förhandlas med Hyresgästföreningen, förklarar Lars Löfgren på Hyresbostäder.

Läs ocksåHemlös dömd till fängelse – tog sig in i tom lägenhet: "Vad ska man göra – ska man dö?"Krossat glas med blod på fönsterkarmen och två hander i handfängsel där en hand är i ett bandage med blod på.
Fakta: Kvarteret Lärkan
  • Hyreshuset på Östra promenaden 48 uppfördes 1898. Renoverades 1972.
  • Sättningsskadorna ska åtgärdas genom invändig pålning, därefter görs stambyte och standardhöjande åtgärder.
  • Projektet pågår mars 2019–sommaren 2020. Beräknad kostnad 35 miljoner kronor.
Hyresgästerna och klimatkrisen
Läs också Häng med på en guidad tur i folkhemmets spår: "25 barn i samma trappuppgång" Listan på sakerna vi vägrar slänga: Hårtussar, kärleksbrev och mjölktänder Här riskerar äldre stå bostadslösa - Jörgen har väntat flera år på lägenhet utan mögel

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.