Annons

Vattenräkningarna slår hårt mot ensamstående mammorna Run och Mardina: ”Att betala 1 000 extra i månaden går inte”

Järva Mellan 600 kronor upp till 2 000 i månaden. Det är exempel på vad ensamstående mammorna Run Guled, Mardina Ali och Adar Dheelmaay har fått betala extra i hyra för vattenförbrukning sedan hyresvärden Victoriahem började ta betalt för vatten. ”Det är svårt att spara in på vattnet när man har ungdomar som bor hemma”, säger Run Guled.
Två kvinnor sitter i en soffa
Foto: Linda Dahlin
Run Guled och Mardina Ali är båda ensamstående mammor. De tycker det är orättvist att Victoriahems hyresgäster i Järva ska betala för sitt vatten. "Det är svårt att spara in på vattnet när man har barn", säger de.

De bor i samma hyreshus i Rinkeby med Victoriahem som hyresvärd. Grannarna Run Guled, Mardina Ali och Adar Dheelmaay är alla ensamstående mammor och sedan Victoriahem började ta betalt för vattnet har de fått det ännu tuffare att klara hyran.

– Senast fick jag en vattenräkning på 600 kronor. Oftast ligger den på nästan 1 000, ibland lite lägre. Hur vi än försöker spara in på vattnet så kommer det tillägg för vattnet på hyran. Ett tag duschade vi bara varannan dag, men sonen tränar mycket och det blir svårt, man måste kunna sköta sin hygien, säger Run Guled, som har bott i 27 år i trean som är på 82 kvadrat.

Läs ocksåNu ska fler av Victoriahems hyresgäster betala för sitt vatten: "De suger ut oss som bor i utsatta områden"Vattenmätare i lägenhet och bild på duschstrålar

”Det är jättetufft”

Hennes barn som är 23 och 25 år bor fortfarande hemma. De studerar och har inte möjlighet att hjälpa henne med hyran. Sedan mitten av förra året har Run fått betala för vattenförbrukningen, så hon är bland de första som fick vattenmätare.

– Varför ska vi betala för det? När jag skrev på kontraktet för lägenheten så skrev jag inte på att jag ska betala för vattnet. Många får vattenräkningar på över 1 000 kronor, men kan inte betala för det, nu för tiden finns det inte jobb och många är arbetslösa, säger hon.

Hon är själv arbetslös sedan nästan två år tillbaka.

Läs ocksåSå snålar du på vattenförbrukningen – expertens spartips: "Duscha max 5 minuter"Man som är energiexpert till vänster och en dusch till höger.

– Det är jättetufft.

Två kvinnor pratar i trapphus
Run Guled och Mardina Ali är grannar. De känner flera ensamstående mammor som får dyra vattenräkningar och tycker att vattenmängden som ingår i avtalet är orealistiskt.

Grannen Adar Dheelmaay har fem barn, den yngsta är 8 år och den äldsta 16 år. Senaste månaden fick hon en vattenräkning på 900 kronor.

– Jag har försökt spara på vattnet, men det är svårt. Det känns orättvist att vi ska behöva betala för vattnet, ingen annan värd i Rinkeby tar betalt för det, säger hon.

Läs ocksåJärvabor rasar mot Hyresgästföreningens vattenavtal med Victoriahem: "Vatten måste vara gratis"Demonstration utanför Globen mot vattenavtal

Hem & Hyra har tidigare berättat om införandet av så kallat IMD, individuell mätning och debitering för tappvatten, för alla hyresgäster som bor i Victoriahems lägenheter i Järva.

Krav på IMD i nyproduktion

En viss mängd varm- och kallvatten ingår varje månad. Går det åt mer vatten än den bestämda mängden läggs det på som en extra avgift på hyran. Använder man mindre vatten än det som ingår får man tillbaka pengar i stället.

I Sverige är vi bortskämda med att ha rent dricksvatten i våra kranar och många som bor i hyresrätt reflekterar inte ens över hur mycket vatten som går åt i hemmet. Men vatten kostar för hyresvärdarna, och det är allt fler hyresvärdar som börjar ta betalt för det.

Sedan 1 juni 2022 är det krav på att installera vattenmätare och IMD i nyproduktion, enligt ett EU-beslut om energieffektivisering. Det gäller även för vissa ombyggnader i äldre hus.

Fasad hyreshus i Rinkeby
Victoriahem inför IMD, individuell mätning och debitering för tappvatten, för alla hyresgäster som bor i bolagets lägenheter i Järva.

Enligt Victoriahem är målsättningen att minska vattenanvändningen för att minska klimatbelastningen. De menar också att det blir mer rättvist när varje hushåll betalar för sitt eget vatten.

Avtalet om hur mycket vatten som ska ingå i Järva har förhandlats fram med Hyresgästföreningen Region Stockholm.

Annons

– I Järva har man satt en hög nivå på mängden vatten som ingår och som överstiger den nivå Boverket satt och som tillämpas i riktlinjer från Hyresgästföreningen, Sveriges allmännytta och Fastighetsägarna. Något som sällan lyfts fram när det skrivs om avtalet är att man faktiskt får tillbaka pengar om man använder mindre vatten än det som ingår i kvoten, säger Daniel S Mattsson, regionchef för Victoriahem.

Besvikna hyresgäster

Men många av de trångbodda Järvaborna tycker avtalet är orättvist och orealistiskt och är besvikna på Hyresgästföreningen som gått med på det. I slutet av februari protesterade en grupp hyresgäster utanför Hyresgästföreningens regionkontor vid Globen, vilket Hem & Hyra rapporterade om.

Demonstration mot Hyresgästföreningens vattenavtal med Victoriahem
Bakom demonstrationen utanför Hyresgästföreningens kontor vid Globen stod organisationen Ort till ort som kräver att vattenavtalet med Victoriahem sägs upp och att vattnet ska ingå i den vanliga hyran.

Run Guled var en av dem som var på plats.

– Vi vill att hyresgästföreningen säger upp avtalet. Det känns inte rättvist, säger hon.

I Järvaavtalet ingår 190 liter kallvatten och 137 liter varmvatten per dag utan någon kostnad för en trea på 77 kvadrat, vilket blir 327 liter vatten.

Ett hushåll i Sverige använder i snitt 138 liter dricksvatten per person och dygn, enligt Svensk Vattens statistik från 2022.

Snålspolande duschar

Räcker då mängden vatten i Järva till en familj på till exempel fyra personer i en trea på 77 kvadrat?

Om de förbrukar 138 liter var blir familjens totala förbrukning 552 liter per dygn, vilket är betydligt mer än vad som ingår.

Victoriahem hävdar att kvoten är generös tack vare de effektiviseringar de gjort. Bland annat har de bytt till snålspolande duschmunstycken som bara förbrukar 35 liter vatten vid en dusch på 5 minuter. Enligt bolagets beräkningar ska fyra personer kunna duscha varje dag i 5 minuter var utan att överstiga kvoten för en normalstor trea.

Energiexperten Lasse Ejeklint påpekar att det inte alltid är en realistisk duschtid för alla.

– Har man långt och tjockt hår kan man behöva duscha längre än 5 minuter med ett snålspolande munstycke för att hinna skölja ut schampo och balsam, säger han.

Dusch som spolar

Run Guled säger att det är svårt att få ungdomarna att duscha så kort tid.

Annons

– Ett tag kom det jättelite vatten ur duschen, då klagade vi och de fixade till det. Nu är det bättre, men ibland blir det skållhett så man nästan bränner sig.

Victoriahem har noterat att en del hushåll i Järva har en ovanligt hög vattenkonsumtion och säger att de ska följa upp vad det beror på. Enligt avtalet ska införandet av IMD utvärderas med möjlighet till förhandling om justeringar. Men än är det för tidigt för en utvärdering menar bolaget.

– Vi har 3 500 lägenheter i bara Järva och därför krävs det mer data än enstaka missnöjda hyresgäster för att få en rättvis bild av hela. Redan nu ser vi att många får tillbaka pengar och är nöjda, men som vi tidigare tydligt förmedlat kommer vi att avvakta med en korrekt utvärdering tillsammans med Hyresgästföreningen tills alla fått sina mätare installerade, haft sina provperioder och haft en tid att följa upp och anpassa sin förbrukning. Detta för att vi ska ha rätt data och en rättvis bild av hela projektet, säger regionchef Daniel S Mattsson.

Blandade reaktioner

Ann-Margrethe Livh, ordförande i Hyresgästföreningen Järva, har fått blandade reaktioner från Järvaborna som bor i Victoriahems lägenheter.

– Flera som hör av sig är jätteglada för att de har fått ner sin månadskostnad för sitt boende då de inte använder så mycket vatten. Medan andra tycker de måste betala för mycket. Om det är några som missgynnas är det stora barnfamiljer som bor trångt. Från vårt håll måste fokus nu vara att få till en utvärdering. Är de här vattenkvoterna okej eller slår de snett mot de stora barnfamiljerna, säger hon.

Hur länge ska de som får dyra vattenräkningar varje månad behöva vänta på en utvärdering?

– Vi har krävt en utvärdering för att se om kvoterna slår fel och Victoriahem har svarat att de är positiva till det. Men dröjer det kanske en lösning kan vara att försöka hitta ett system som gör att bolaget tar särskild hänsyn till stora barnfamiljer och kanske utöka kvoten för dem tills det är utrett. Men jag hoppas att en utvärdering kan genomföras så snart som det är möjligt, säger Ann-Margrethe Livh.

vattenmätare
Vattenmätare i en av lägenheterna.

Adam Hillawi är förhandlare på Hyresgästföreningen Region Stockholm och sakexpert på energifrågor. Han var själv inte med när IMD-avtalet med Victoriahem för Järva skrevs på, men säger att det har tagits hänsyn till att många är trångbodda i området.

– Vanligtvis räknar man fram kvoten utifrån antal rum. I det här fallet utgick vi från antal kvadratmeter. Större treor har en betydligt högre vattenkvot än normen för att vi vet hur trångbott det är i Järva. Victoriahem har ett ansvar att följa de villkor som är bestämda i avtalet. Vi kommer att trycka på att Victoriahem utreder dem som har en väldigt hög förbrukning, så det inte handlar om att mätarna har fel, säger han.

Fick räkning på 2 000

I väntan på utvärdering fortsätter vattenräkningarna att komma till de ensamstående mammorna och de andra trångbodda familjerna i Järva som har svårt att få vattenkvoten att räcka till.

Mardina Ali har tre tonårsbarn, 15, 16 och 18 år, varav två är tjejer. Som högst fick hon en vattenräkning på 2 000 kronor.

– Jag är arbetslös och klarar inte att betala så mycket. Jag är orolig hela tiden över räkningarna. Det är svårt att spara på vattnet, mina barn är ungdomar och behöver duscha ordentligt och länge. De är ungdomar, säger hon.

Läs också Marjatta befarar högre hyra med vattenmätning: "Nya blandarna slösar med vatten" Hyresgäster ska betala sin egen vattenförbrukning – oro bland trångbodda familjer

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.