Annons

Vattenskadad hall tvingar åttabarnsfamilj att flytta

Vänersborg Två vuxna och åtta barn har fått se sig om efter nytt boende sedan de orsakat en vattenskada i en lägenhet. Familjen menar att de är oskyldiga, men Hyresnämnden går på värdens linje och beslutar att familjen inte längre får bo kvar. Men de har fram till i sommar att hitta ny bostad.
Foto: Karin Gistedt
Hyresvärden, Vänersborgsbostäder, menar att hyresgästerna orsakat vattenskadan och därefter inte anmält den.

Familjen hyrde en större lägenhet i Vänersborg av det kommunala bostadsbolaget AB Vänersborgsbostäder. Vid en inspektion av lägenheten visade det sig att det var ordentliga fuktskador i hallen utanför en liten toalett. Mattan hade släppt från golvet och det var uppenbara fuktskador på golv och väggar.

Hyresvärden menar att vattenskadan har blivit efter att man spolat med vattenslang i toalettutrymmet som saknar golvbrunn och tätskikt. Vattnet har runnit ut över tröskeln och ut på hallgolvet. Vid inspektionen sa också ett av familjens barn att man tidigare haft en vattenslang som man använt på toaletten. Vid en senare besiktning av besiktningsman kom denne fram till att detta hade pågått under en längre period.

Läs också"Avhysningar ett misslyckande"

Vid besiktningen fanns det fritt vatten på hallmattan utanför toaletten, tröskeln var mättad av fukt liksom dörrkarmen och foder. Även betongen under hallmattan var fuktskadad. Besiktningsmannen konstaterade också att fukt dragits upp i väggarna.

Hyresgästerna i sin tur menar att detta varit en äldre skada, att man upptäckte det i samband med inspektionen, då man annars brukar ha lösa mattor på hallgolvet. De menar att de inte orsakat skadan medvetet och att de därmed ville ha kvar sin lägenhet. Familjen tycker också att det varit fel att ställa viktiga frågor till barnen, om hur vattnet i hallen hamnat där. De tycker också att en tidigare reparation av övriga lägenheten kan ha gjort skadan i värre än den var tidigare, då man lagt en ny golvmattan ovanpå den gamla.

Annons

Ärendet hamnade hos Hyresnämnden för ett avgörande om skadorna ska leda till att familjen inte får bo kvar. Hyresnämnden menar att det inte spelar någon roll hur skadan har uppstått, men att det skulle ha rapporterats till hyresvärden omgående att det fanns vatten på hallgolvet. Nämnden tycker att det handlar om att hyresgästerna åsidosatt sina förpliktelser. Det är så allvarligt att hyresnämnden ger Vänersborgsbostäder rätt att säga upp hyresavtalet med familjen. Men familjen får sex månader på sig att hitta ett annat hem.

Läs ocksåAllt fler hyresgäster ber om hjälp i Västsverige

När Hem & Hyra får kontakt med familjen meddelar de att de hittat ett annat boende i en annan del av Sverige och att de flyttar från Vänersborg redan nu under våren. De anser fortfarande att de är oskyldiga till att skadan inte rapporterats, då de inte upptäckt den tidigare.

– Hade vi upptäckt skadan hade vi självklart meddelat hyresvärden, säger familjen. Vi har aldrig misskött oss tidigare och aldrig fått klagomål tidigare. Vi anser att det är överdrivet att vi gjort detta medvetet.,

Annons

 

Läs ocksåTräd i skorsten och farliga lekplatser – Hyresgästföreningen vill tvinga bostadsbolaget till åtgärder: "Inte professionella"

 

Fakta: Detta är hyresnämnden

Är en domstolsliknande nämnd i Sverige, som har till uppgift att medla i hyrestvister samt att pröva vissa tvister mellan hyresgäst och hyresvärd. Nämnden kan även vara skiljenämnd i hyrestvister. Vissa av nämndens beslut kan överklagas till Svea hovrätt. Att vända sig till hyresnämnden är kostnadsfritt.

Det finns åtta hyresnämnder i landet som ansvarar för var sitt geografiskt område: Stockholm, Västerås, Linköping, Jönköping, Malmö, Göteborg, Sundsvall och Umeå. Enligt Domstolsverket inkommer det varje år mellan 25 000 och 30 000 ärenden till hyresnämnderna. (Källa: Wikipedia)

Läs också Bostäder i Borås evakuerar vanskötta hyreshuset på Norrby – hyresgästen Ulf: "Jättetacksam" Här får falska Tiptapp-föraren fri lejd in på kommunens tipp: "Kan inte yttra mig"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.