Annons

Vattenverk kan sätta käppar i hjulet för Edethus byggplaner

Lilla Edet Satsning på Lilla Edets vattenverk kan sätta käppar i hjulet för Edethus nybygge på den gamla badhustomten. ”Om vattenverket behöver byggas ut kan det påverka oss”, säger vd:n Lars Wijkmark.
Foto: Kajsa Wedberg/Edethus
Nu rivs det anrika badhuset i Lilla Edet för att ge plats åt ett nytt hyreshus.

Grävskoporna tar rejäla tuggor ur det anrika gamla badhuset. Nu rivs Västsveriges första badhus, från 1936. För att ge plats åt ett nytt hyreshus. Bakom planerna står det kommunala bostadsbolaget Edethus. Målet är ett femvåningshus med ett 40-tal lägenheter. Läget, en central tomt på Majorsgatan med utsikt över Göta Älv.

Samtidigt kan ett nytt vattenbeslut, fattat av Lilla Edets kommun, sätta käppar i hjulet. För, tvärtemot vad som tidigare sagts, ska vattenverket på Majorsgatan fortsätta att producera dricksvatten till Lilla Edet-borna. Detta sedan samhällsbyggnadsnämnden avbrutit planerna på att bygga en ledning till Trollhättan och börja ta vatten från Trollhättans kommande vattenverk.

Läs ocksåBostadsbolaget skövlade boplats från vikingatiden – stäms på tre miljoner

– Det var för många osäkerhetsfaktorer inblandad, risken för högre kostnader är för stor, säger samhällsnämndens ordförande Jörgen Andersson (C), till tidningen Ttela.

Följden blir att det gamla vattenverket på Majorsgatan blir kvar. Till Ttela säger Jörgen Andersson (C) att man nu ska undersöka hur kapaciteten kan ökas i det befintliga vattenverket.

Annons

Hem & Hyra har tidigare berättat att Edethus byggplaner fick läggas på is eftersom vattenverket intill behövde byggas ut. Det var först våren 2020, efter att kommunen bestämt sig för att satsa på ledningen från Trollhättan, som det blev grönt ljus för Edethus.

Läs ocksåHyresvärdarna förlorar allt mer på tomma lägenheter – "Det här har vi varnat för länge"

Så vad händer nu, när vattenverket blir kvar? Vi ställer frågan till Edethus vd Lars Wijkmark.

– Om vattenverket behöver byggas ut kan det påverka våra byggplaner. Men det pågår ett detaljplanearbete och i det får man ta hänsyn till den nya situationen, säger han och tillägger att själva bygget inte är i fara.

Annons

Efter rivningen ska geotekniska undersökningar genomföras. Därefter ska ordentliga ritningar tas fram.

Läs ocksåHöga hus väcker känslor – professorn: ”Finns många nackdelar"collage som visar ett högt hus och en äldre stadsmiljö med låga hus.

– Det vi tagit fram hittills är mer gestaltningar och en skiss på hur kåken ska ligga. Men vi vill få upp bygghöjden till uppåt fem våningar. Det är viktigt att göra det möjligt för mer folk att bo centralt i Lilla Edet och då måste vi utnyttja den mark vi har, säger Lars Wijkmark.

Läs också Så skapade de sin kooperativa hyresrättsförening: "Det blev så bra" Här är allmännyttans bästa bygge 2024 – vd:n om priset: "Glad och stolt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.