Johanna kände hur mattan blev blöt – fick fly översvämningen

Halmstad Tidig morgon och bankningar på dörren väcker familjen. De packar ihop lite saker och lämnar lägenheten. De vet det inte nu - men de kommer aldrig att sova här igen. Hem & Hyra fortsätter granska hur framtidens extremväder kan slå mot ditt hem.
Foto: HFAB/Privat

Regnet hade varit massivt och kommit som skyfall från och till under dagen, det är i alla fall så Marianne Strandberg minns det. Här i Getinge utanför Halmstad är marken sank och invånarna är vana vid att marken fylls av vatten och bildar pölar. När familjen går och lägger sig på kvällen den 17 augusti 2014 har de inga tankar på att vattnet kan hota deras hem. Översvämningarna som har kommit och gått under de 19 år som de har bott här har aldrig nått bostadsområdet.

Läs ocksåDärför är 30 grader farligt i Sverige och inte i Italien

Familjen vaknar av att någon bankar på dörren och sedan tjutande billarm. Dottern Johanna har precis flyttat hem från studier i Göteborg. Stora delar av hemmet från storstaden norrut ligger nedpackade i lådor i ett förråd avskilt från lägenheten, närmare åkern som ligger bredvid området med hyreslägenheter. Vissa av hennes flyttarlådor står i hallen.

Getinge har drabbats av översvämning

Räddningstjänsten uppmanar alla att lämna lägenheterna. När Marianne Strandberg öppnar ytterdörren ser hon vatten upp i kant med ytterdörrens list. Familjens två kattungar sätts i sin bur. Vatten sipprar in via lister och golv. Johanna Strandberg känner hur mattan hon går på blir allt blötare. Hennes brors legobitar och andra leksaker som legat på golvet börjar flyta runt. På några minuter har vattennivån stigit till en decimeter.

Vattnet steg snabbt. I förrådet där Johanna Strandberg hade delar att sitt bohag över en meter.

För Marianne Strandberg är det fortfarande jobbigt att tänka tillbaka på den där morgonen. I ett ögonblick förlorade familjen sitt hem, personliga saker och de kunde inget göra.

– När det sedan blev ljust blev det en chock. Det var så mycket vatten och det hade trängt in överallt i garderober, sängarna och textiler. Det var inte mycket som gick att rädda. Dagen efter fick vi veta att vi skulle tömma allt och under natten hade det blivit en kraftig stank i lägenheten, säger hon.

Johanna Strandberg kunde ganska snabbt konstatera att också det familjen trodde att de hade räddat, genom att kasta upp på sängar, var fördärvat. Madrasserna hade via trästommarna dragit åt sig fukten.

Vattennivån steg mer än en meter

Hon växte upp här och i översvämningen förlorade hon minnen som hon sparat sedan hon var liten som fotografier, filmer från när hon var spädbarn och teckningar som hon gillade så mycket. Hela bohaget från Göteborg fick kastas. I förrådet, nära åkern, hade vattennivån stigit till över en meter. Tanken på det förlorade gör fortfarande ont.

Familjen, som är på fem, fick efter någon vecka en evakueringslägenhet. De kom aldrig att flytta tillbaka till Getinge.
– Det kändes inte tryggt, inte rätt. Jag minns också den obehagliga lukten. Lägenheten luktade och det hade också satt sig i saker och kläder. Det luktade som vatten som legat länge, ett instängt rum, unket. Även det vi kom att magasinera hade långt senare den lukten, säger Johanna Strandberg.

En hem lågt värderat

Familjen påbörjade arbetet med att gå igenom alla saker från ett helt liv; kasta, sortera, försöka rädda samtidigt som de behövde starta ett vardagsliv. Diskussionerna med försäkringsbolaget inleddes och de skulle komma att ta månader.
– Vi tänkte väl att vi skulle ersättas för det vi hade förlorat men ett hem visade sig vara väldigt lågt värderat. Vi fick knappt något för våra möbler, de som var äldre än tre år var det inget värde i, säger Marianne Strandberg.

Getinge ligger cirka två mil norr om Halmstad.

Sedan översvämningen 2014 har det byggts nya skyddsvallar med automatiska pumpar och dammluckor för att skydda platsen fört liknande översvämningar. Området har länge varit känt för att svämmas över.
– Alla visste att det fanns ett problem men inget gjordes åt det. Jag vet att det grämde många att det som hände hade kunnat förutspås. Vi var också många som tyckte att det var dumt att de efteråt renoverade och byggde om till ett bostadsområde igen, säger Johanna Strandberg.

Den stora översvämningen i Getinge inträffade 17-18 augusti 2014. Under en längre tid hade det regnat kraftigt och vattenflödena i Nissan och Suseån var rekordhöga. Många villor svämmades över och det kommunala bostadsbolaget evakuerade cirka 45 marklägenheter. Det tog nästan ett år innan hyresgästerna kunde flytta tillbaka. Några valde att inte göra det men majoriteten återkom.  Den totala kostnaden för HFAB blev 39 miljoner efter försäkringsersättningar.

Läs vidare om hur klimatförändringarna kommer att innebära mer regn och intensivare skyfall i Sverige

Västkusten får mest regn i hela landet och framtida skyfall och stormar hotar inte bara hus vid havet. Bara i Halland och Skåne finns över 20 000 hyreslägenheter i extra utsatta områden.

Mindre snö, mer regn och ökad risk för översvämningar också på vintern. Men också längre växtperioder. Så här kan Sveriges nya klimat bli.

Läs ocksåUnik överenskommelse: Hyrorna satta ända fram till 2030Christian Kylin, vd på Halmstads kommunala bostadsbolag HFAB.
Hyresgästerna och klimatkrisen
Läs också Risken för skyfall ökar – experten om hur bostadsbolag kan klara översvämningar: ”Sätt igång snabbt” Ulla-Majas källarförråd svämmades över efter skyfallet – grannarna fick själva röja upp Träd allt viktigare för att hålla nere temperaturen: "En ögonöppnare för många"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.