Vättterbygdens årsmöte: Dags att ändra allbolagen
Drygt 50 röstberättigade medlemmar infann sig till Vätterbygdens årsmöte på torsdagskvällen. Efter sedvanliga årsmötesförhandlingar enades mötet om ett uttalande med adress kommunstyrelsen och dess ordförande Ann-Marie Nilsson (C).
I uttalandet står att läsa:
”Jönköpings kommun är en av de kommuner som dubbelbeskattar hyresgästerna i allmännyttan. I tre år har man plockat ut cirka 39 miljoner kronor. 29 av dessa skulle användas till sociala ändamål men man har inte klart redovisat vad pengarna har gått till. Endast 4 miljoner kronor har bevisligen gått till sociala insatser.”
Och vidare:
”Det är inte rimligt att de pengar som borde ha stannat i bolagen går till andra verksamheter, som rimligtvis borde betalas av hela kommunens skattekollektiv. Det gäller även om det är behjärtansvärda insatser.”
I uttalandet föreslår Vätterbygden att paragraf 5 i allbolagen tas bort ”eftersom det inte finns någon tillsynsmöjlighet eller sanktionsmöjligheter.” Det är just den paragrafen som gör ett undantag i lagen, vilket möjliggör uttag som är utöver vinstutdelning – men bara om pengarna ska gå till så kallade bostadssociala ändamål eller till ett annat bolag inom koncernen.
”Att använda Vätterhem som en bankomat samtidigt som hyran under de senaste åren har stigit nästan tre gånger mer än inflationen är något som måste få ett slut. Vi har tre gånger fått beskedet från ansvariga politiker att det här är en engångsföreteelse. Vi ser nu snarare att det börjar bli rutin. Därför måste lagen ändras så att detta ej längre blir möjligt.”
Vätterbygden kräver även en redovisning om hur pengarna använts av kommunen.
– Att vi gör ett uttalande från årsmötet är för att det blir lite mer tyngd i det än om jag skriver en insändare och det här är en fråga som många reagerat på i Jönköping, säger Jakob Dolk, Vätterbygdens ordförande.
Tror du att politikerna kommer lyssna?
– De blir nog tvungna att göra det. Vi representerar ändå 7 000 hushåll, i runda slängar är det dubbelt så många i individer, säger Jakob Dolk.
Årsmötet valde även en ny styrelse för Vätterbygden. Ordföranden Jakob Dolk och ledamoten Bo Rasmussen har ett år kvar på sina mandat. Till nya ledamöter valdes Simon Brehmer och Peter Schälin på två år och Cizcie Weidby på ett år.
Vätterbygden består av ungefär 7 000 medlemmar från Jönköpings och Habo kommuner.