Växtvärk i Uppsala – fattas bostäder i hela länet

Uppsala Uppsala län är en av Sveriges just nu hetaste regioner med rekordhög befolkningstillväxt. Bostadsbyggandet hänger inte riktigt med. Samtliga åtta kommuner lider i dag av växtvärk i form av bostadsbrist. Framför allt behövs det nu fler prisvänliga lägenheter.
Foto: Monika Steczkó
Hela 3 330 nya hyresrätter väntas bli påbörjade i Uppsala kommun i år och nästa år.

Länsstyrelsen gör varje år en analys av läget på bostadsmarknaden utifrån bland annat uppgifter och bedömningar som kommunerna lämnat in.

Årets boanalys visar att regionen och då särskilt den södra delen lider av växtvärk och att det inte räcker att bygga mycket. Det måste också snabbt fram bostäder med priser som även människor i utsatta grupper orkar med.

Läs ocksåSå fortsätter bluffsajter lura bostadssökare med nytt knep – trots hot om böter"Kontakta hyresvärden" och tre dagars full tillgång. I själva verket är annonsen på bostadshub.se hämtad från Boplats Sverige och går att titta på gratis där, samtidigt som kunden efter tre dagar får betala för ett abonnemang för 299 kronor i månaden.

Länets befolkning ökade förra året med nästan 7 600 personer, vilket är all time high.

Optimismen är stor inför de kommande åren. Högkonjunkturen väntas hålla i sig och arbetslösheten spås  i prognoserna bli den lägsta i landet.

Det byggs också ovanligt mycket. 2 760 nya bostäder färdigställdes förra året och ännu fler är på gång i år.

Läs ocksåNytt hopp för Doris efter 10 år med värstingvärden: "Tror knappt att det är sant"Luttrade hyresgästen Doris Bergqvist i Åmål ser äntligen ljust på framtiden. Efter år av vanskötsel fick Järnvägshusen en ny ägare som börjat rusta upp. "Jag trodde knappt att det var sant!", säger Doris Bergqvist.

Men befolkningsökningen och byggandet går inte i takt, och har inte så gjort på länge.

Samtliga åtta kommuner i länet uppger i dag att de har underskott på bostäder, både totalt sett och i centralorterna.

Bostadsbristen har även spritt sig till småorterna. Det är i dag bara Håbo som har balans mellan tillgång och efterfrågan utanför de centrala delarna.

Läs ocksåS-politikern bodde i villa – men lyckades behålla lägenhet i centrala Östersund i 25 årVänster sida av bilden visar en stadsbild, en gågata. Högra delen av bilden en förhandlingssal i Sundsvalls tingsrätt. Över dessa en bild på hyreslagboken med en domarklubba.

När kommunerna blickat fram mot 2022 tror Uppsala och Älvkarleby på att man ska ha fått till balans på bostadsmarknaden medan övriga sex kommuner bedömer att de kommer att ha fortsatt underskott.

För perioden 2017-2030 har länets kommuner kalkylerat med att det behöver byggas i genomsnitt 4 385 bostäder per år. Alltså betydligt fler än vad som byggdes 2017.

Men enligt boanalysen är det inte byggvolymen i sig som är den stora utmaningen, utan att kunna bygga till sådana prisnivåer som många klarar av att betala.

Länsstyrelsen efterlyser nu fler innovativa lösningar som kan leda till att det går att utan tidsfördröjning få fram nya bostäder med enkel standard.

Annars kommer inte heller en fortsatt hög byggtakt att kunna upprätthållas på sikt, varnar länsstyrelsen i sin analys.

Landshövdingen Göran Enander konstaterar i ett förord till boanalysen att bostadsbyggandet länge varit förknippat med fokus på större och ökade volymer.

”Vi måste bli bättre på de kvalitativa aspekterna så att det som planeras och byggs blir hållbart i alla dess dimensioner och omfattar alla i samhället och ger plats för alla”, skriver han.

Fakta: Beräknade påbörjade byggen 2018-2019
Kommun Hyresrätter Bostadsrätter Småhus
Enköping 857 358 300
Heby 69 35 51
Håbo 397 310 65
Knivsta 404 367 80
Tierp 341 120 70
Uppsala 3 330 1 850 320
Älvkarleby 160 35 25
Östhammar 135 128 160
Uppsala län 5 693 3 203 1 071
Läs också Fel namn på kontraktet – hyresgästen kräver gratis boende och ersättning för "mänskligt lidande" Värden satsar på nya fönster och dörrar – hyresgästen ville sova på hotell

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.