Verkligheten besöker unga arkitektelever
Klockan närmar sig tio på förmiddagen och eleverna kommer in genom dörren en och en eller i par. Läraren Beata Ekström sätter upp vikskärmar med det som eleverna hittills åstadkommit.
På skärmarna finns elevernas förarbeten och tankar kring Projekt Tallbocken, ett verkligt projekt som ska utmynna i ungdomsbostäder i Kalmar.
– Snart ska jag be er ta fram era skisser. Vilka skisser? De ni förhoppningsvis har gjort. Man jobbar med hela huset och funderar på hur man kan stoppa lägenheter i det, säger Beata Ekström till klassen när alla är på plats.
Eleverna hämtar papper, pennor, kritor – vad de behöver för att börja jobba.
I kursen ingår att göra detaljplan för området, rita hus och lägenheter och att fundera över ekologiska och hållbara lösningar.
– Vi har fått lite villkor av arkitekten som gör detaljplanen, som att det ska vara 30 lägenheter. Men jag tycker inte vi ska bry oss så mycket om det. Vi ska lösa lite större problem, det ska vara utrymme för fantasi, säger Beata Ekström.
Hela kursen är byggd kring Tallbocken och eleverna har varit ute på plats, på det som i dag är en grusplan, för att bilda sig en uppfattning om omgivningen och möjligheterna.
– För oss är det viktigt att få jobba med verkligheten, säger Beata Ekström.
Linn Krüger jobbar koncentrerat med sin skiss.
– Jag tänker mycket på att det ska vara energisnålt och smarta lösningar. Det ska vara stora fönster åt söder för att släppa in värme. Sen ska det vara lite som en ekoby där man ska ta vara på dagvatten och så.
Jakob Rundberg funderar över materialvalet och att ta vara på solvärmen, även om han har tänkt sig bergvärme som komplement.
– Jag försöker göra en skiss på området och sen en skiss på hur byggnaden ska vara placerad. Jag tänkte göra ett hörnhus i två delar.
Johanna Lindström jobbar med ett hus i flera nivåer.
– Eftersom det ska vara ekologiskt och så måste solen komma åt överallt och då kan det vara olika nivåer.
Det skulle vara roligt om kommunen tar vara på elevernas idéer, tycker hon.
– De behöver inte göra precis som vi gör, men de kan ta idéer med det ekologiska tänkandet och så.
Tomas Nilausson är planarkitekt och har jobbat med detaljplanen för Tallbocken.
– Jag vet inte om det kommer att ha någon inverkan på projektet, för det de gjort låg inom ramen för det jag hade presenterat, säger han.
Han har besökt klassen för att prata om stadsbyggnad och sedan återkommit för att se på resultatet av deras arbete.
– Vi har inte haft så mycket samarbete, men jag tror att det kan vara ett bra utbyte att ha föreläsningar. Hur man än gör kommer man att landa i stadsplanering. Jag tror att det är bra att de får den informationen tidigt.
Tomas Nilausson tycker att det är väldigt bra att elever får arbeta med sådant som är förankrat i verkligheten eftersom det underlättar att kunna åka till den plats där det ska byggas. Och han säger att ambitionsnivån är betydligt högre än då han gick i skolan, så ”det finns goda hopp för framtiden”.
– De hade producerat material och det såg väldigt bra ut. Jag var väldigt imponerad.
Fotnot: Målet är att detaljplanen för Tallbocken ska vara klar första kvartalet 2014.
En ekoby är ett bostadsområde med energisnåla hus byggda av miljövänliga material. Energin ska gärna vara lokalproducerad.
Läs mer om Tallbocken här: