”Vi har tröttnat på sopsnusket!”
Ute på de vindpinade parkeringarna i stadsdelen Varberga i Örebro står de olika sopstationerna i rött fasadtegel. Hyresgäster kilar förbi och slänger, plåt, plast och kartong i olika sopnedkast.
Inne i en av de så kallade miljöbodarna står en senig man med långt hår och arbetshandskar. Det är miljövärden Ralf Bohlin, som varit hyresgäst i kommunägda Örebrobostäder, Öbo, i över 30 år.
Han leder den miljögrupp som försöker få ordning på slarvet med hushållsavfallet.
– Det kan se ut som en soptipp på sina håll. Ändå är de flesta fullt medvetna om var de ska slänga. De är bara slöa som fan, säger Ralf Bohlin som jobbat med miljöfrågor på gården ända sedan 1989.
– Och det är ett litet fåtal som envisas med att förstöra. Om man vill ha bort problemet är det egentligen bara kameraövervakning som gäller.
I Örebro kan den som dumpar osorterade sopor nedanför sopnedkastet eller kastar i fel tunna få betala böter på minst 800 kronor. Om det handlar om stora mängder kan det kosta upp till 2 000 kronor. Bevisen kan vara adresser på tidningar och bankpapper.
Inger Gyllstrand, som också jobbar ideellt med att snygga till gårdarna, berättar att det i månadsskiftena brukar dyka upp allt i från datorer och tv-apparater till soffor och tvättmaskiner. På helgerna kommer det fram hela sopsäckar med osorterade engångstallrikar och engångsbestick. Fastighetsskötarna kör tre extra turer i veckan för att hålla undan allt skräp.
Hyresgästerna betalar drygt en femtiolapp extra i hyra för städningen utanför soprum och sopnedkast. Sammanlagt har bostadsbolaget en kostnad på nästan en miljon kronor per år för extra städning och sophämtning.
– Jag känner att jag vill göra något åt eländet. Det här har pågått så länge och det blir bara dyrare och dyrare. Men det är svårt att få hyresgästerna att ta till sig informationen om kostnaderna, säger hon.
I verksamhetsplanen för boinflytande har man skrivit ned vad som ska göras, av såväl värden som hyresgästerna.
– Öbo har både lovat att sätta upp skyltar om att man inte får ställa sopor utanför soprummen och att räkna ut kostnaden för sophanteringen. Men det händer ingenting, säger Ralf Bohlin.
Under våren visar miljögruppen och Hyresgästföreningen filmer om avfall och miljö för grannarna. I juni blir det en källsorteringsfest i partytält på gården.
De allra flesta i Varberga lägger redan sina sopor ordentligt i rätt behållare och tycker varken att det är svårt eller ansträngande.
– Alla boende måste hjälpa till. Vissa bara lämnar sina sopor här. Jag tycker att det är bra att vi sopsorterar. För miljöns skull vill jag göra det, säger Reza Baratizadeh, som bott i området i ett år.