Annons

”Vi säger nej till kameror”

Nyheter I Linköping har det kommunala bostadsbolaget minskat inbrotten med femtio procent – utan övervakningskameror.– Här är mycket lugnare nu. Inbrotten har upphört helt, säger Paul Lindberg, hyresgäst på Drottninggatan 35 i centrala Linköping.​
Huset har ett fantastiskt läge, bara ett stenkast från Stora torget, navet i den östgötska residensstaden.
I den soldränkta trädgården växer imponerande fruktträd.  I trapphuset lyser en välkomnande taklampa över ett schackrutigt stengolv från förra sekelskiftet.
En riktig idyll, kan tyckas. Men förra året var stämningen bland de boende i huset allt annat än god. 
Paul Lindberg  och de andra hyresgästerna var nämligen hårt drabbade av inbrott och stölder.
Det gick så långt att de boende började fila på egna säkerhetslösningar, som att blockera dörrarna till vindsförrådet, något som inte var bra ur brandsynpunkt.
Förra hösten installerade därför hyresvärden, kommunala bostadsbolaget Stångåstaden, elektroniska lås och brytlister på ytterdörrarna.
Med enkla medel lyckades bostads­bolaget på så vis minska stölderna radikalt – utan att använda sig av övervakningskameror.
– Jag tror inte på prylar, säger Thomas Hensler, Stångåstadens säkerhetschef.
Som gammal polis har han stor erfarenhet av brottsförebyggande arbete.
 
Väggarna i arbetsrummet är tapetserade med statistik, indelat efter bostadsområde och brottstyp.
Statistiken har han själv sammanställt, baserat på hyresgästernas felanmälningar.
– Vi märkte att polisens och försäkringsbolagens siffror inte stämde. En hyresgäst som blir av med något av mindre värde bryr sig troligtvis inte om att polisanmäla. Och värdet på det som försvunnit kanske inte ens täcker självrisken hos försäkringsbolaget, säger Thomas Hensler.
Thomas Hensler har även intervjuat dömda inbrottstjuvar för att höra hur de resonerar när de ”jobbar”.
Vad är det som gör att de väljer ett hus framför ett annat och framför allt, vad kan han göra för att försvåra deras arbete i framtiden? 
Lösningen är ofta enkel, som att klippa ner häckar och att installera bättre belysning.
Även hyresgästerna bidrar med synpunkter på hur tryggheten i bostadsområdena kan öka. Som att tvättstugorna bör ligga mitt på gården i stället för i mörka källare utan insyn.
– Att skapa trygghet för hyresgästerna är ett långsiktigt arbete. Det går inte att sätta upp kameror och tro att man köpt en färdig lösning.
 
 
 

Annons
Fakta: Flest lediga lägenheter i Ydre

Bra mot bilstölder – dåliga mot överfall:

Övervakningskameror är mest effektiva på parkeringsplatser, enligt en rapport som Brottsförebyggande rådet presenterade förra året.
Rapporten bygger på en rad studier som visar att kameror leder till en markant minskning, 51 procent, av brottsligheten på parkeringsplatser.
Kameror är däremot inte lika bra på att förebygga brott i bostadsområden eller i centrumanläggningar. Där sjunker brottsligheten endast med sju procent.
Kameror är bättre på att förebygga planerad brottslighet, som bilinbrott, än mer oplanerade brott, som våldsbrott som sker under alkoholpåverkan. 
Totalt sett leder övervakningskameror till en minskning av brottsligheten med 16 procent, enligt rapporten.

Läs också Hyresvärd misstänkte svartuthyrning – anlitade privatdetektiv Hyresvärden gick in i kvinnans rum och sniffade på trosor – fångades på film Så mycket får värden snoka för att upptäcka svartuthyrning – och här går gränsen Storsatsning på kameror i bostadskvarter – polisens vapen mot gängkriminalitet Grannen misstänks ha satt fyr på lägenhetsdörren - "panikångest deluxe"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.