Victoria Park anställer hyresgäster i Linköping
Samer Al-Dhawari är rörmokare med lång erfarenhet.
– Jag jobbade i familjeföretaget i Syrien, berättar han.
Det var ett bra jobb och han skulle gärna tänka sig att återuppta det. Rörmokare är dessutom en yrkeskategori som efterfrågas. Men i det nya hemlandet måste kompetensen finnas på papper och det gör den inte. Han har inte heller läst tillräckligt mycket matte och engelska för att få gå den svenska utbildning som krävs för att få utöva yrket här.
Sedan Samer Al-Dhawari kom till Sverige 2002 har han mestadels varit arbetslös, varvat med praktik och kortare anställningar.
Hrvoje Svetec, eller Hebbe som han föredrar att kallas, har en liknande situation men en annan bakgrund.
– Jag var tolv år när vi kom hit från Kroatien. Jag växte upp i Tannefors här i Linköping.
Han säger att han tycker om att arbeta men att det har varit svårt att hitta en fast anställning, trots att han kan tänka sig att göra det mesta.
– Jag har jobbat inom vården som skötare och så har jag gjort en del snickerijobb fast jag inte har någon utbildning i det.
När Hem & Hyra träffar Samer och Hebbe plockar de skräp, målar och planterar växter i Ryd. Deras hyresvärd har gjort dem till arbetskamrater. De är miljövärdar.
Det började när det då nystartade fastighetsbolaget Victoria Park köpte skandalomsusade Herrgården i Malmö.
– Vi ville ändra förvaltningssättet helt och hållet. Vara en närvarande värd och jobba även med de sociala bitarna. Vi började rekrytera folk i området, säger Arben Latifi, bosocialchef hos Victoria Park.
Goda erfarenheter gjorde att man valde att införa det som Arben Latifi kallar Victoria Park-modellen även i Linköping, där man har lägenheter i Ryd och Skäggetorp. Avtal tecknades med arbetsförmedlingen och facket och fem miljövärdar anställdes. Lönen följer kollektivavtalet, drygt 20 000 kronor i månaden, och en del av arbetsgivaravgiften täcks av statsbidrag. Tjänsterna är tidsbegränsade till högst 1,5 år och tanken är att de ska vara en språngbräda till fast jobb. Kanske hos någon underentreprenör.
Arben Latifi konstaterar att satsningen inte är unik, men att den är ovanlig bland privata hyresvärdar. För att slippa börja från början på varje ort där bolaget har lägenheter har man nu en avsiktsförklaring med arbetsförmedlingen och har haft möten med facket för att informera om modellen och rekryteringsprocessen.
Miljövärdarna arbetar vid sidan av de ordinarie fastighetsskötarna och det innebär en kostnad för värden. Men Arben Latifi räknar med att en del kommer tillbaka i form av mindre skadegörelse och slitage.
– Man sabbar inte ett staket som grannen har målat, menar han.
På Rydsvägen har någon ställt en sängbotten utanför återvinningsrummet. Hebbe suckar.
– Det är inte så att vi har för lite att göra, säger han.
Anställningarna börjar gå mot sitt slut för hans och Samers del och oron kommer krypande igen. Ingen av dem har fått tag på något fast jobb än, men hoppas fortfarande att det ska lösa sig. Och de är övertygade om att det kommer att vara lättare nu, när de har referenser att visa upp.
– Jag gillar blommor och att hålla på med trädgård, säger Samer, som gärna skulle fortsätta med det han gör nu.
Hebbe har ett jobb på gång i en annan stad.
– Om jag får det så måste jag flytta. Men det gör inget. Jobb är viktigast av allt, säger han.