Video: Fastigheterna förfaller när ägaren håller sig undan
Redan 2008 beslöt Hyresnämnden att Lars-Åke Håkanssons fastigheter på Fågelsångsvägen och Norregatan i centrala Eslöv, skulle tvångsförvaltas. Orsaken var eftersatt underhåll liksom åtgärdsförelägganden låg på hög. Som förvaltare utsågs BA Bygg som snart insåg att hyresintäkterna inte räckte till för att täcka omkostnaderna för renoveringsbehovet. Efter att kommunens inspektörer konstaterat att fastighetens skick på Norregatan innebar en risk för hyresgästernas hälsa, belades denna med ett uthyrningsförbud. I samband med detta avsade sig BA Bygg förvaltningen. Samma beslut togs angående fastigheten på Fågelsångsvägen vars skick bedömdes vara uselt redan då.
− Det känns fel att förvalta huset. Skicket har försämrats. Taket håller på att ramla in och när det regnar in i hyresgästernas lägenheter står vi handfallna. Vi har inga pengar att åtgärda bristerna, sa Stefan Andersson, fastighetsförvaltare vid BA Bygg, till Hem & Hyra i maj 2015.
Då Hem & Hyra i våras besökte hyresgästerna på Fågelsångsvägen, var uppgivenheten stor. Ägaren Lars-Åke Håkansson gick inte att få tag i och hyresgästerna hade inte haft någon att betala hyran till under ett år. Samtidigt fortsatte fastigheten att förfalla. Hyresgästerna berättade att de själva fick betala en vattenräkning på 10 000 kronor för att få vattnet tillbaka till fastigheten efter att det stängts av.
Vatten av det mer oönskade slaget tränger samtidigt in genom fastighetens tak. I en av lägenheterna sågs ett innertak ha rasat in med anledning av regnet. Fuktskador syntes på såväl väggar som tak.
– Förra sommaren lossnade innertaket och rasade ner. Som tur var satt inget barn vid datorn och spelade spel. Men en tv och en soffa förstördes av regnet, sa hyresgästen Mats Stoltenberg till Hem & Hyra i april.
Efter Hem & Hyras reportage från fastigheten på Fågelsångsvägen beslöt Eslöv kommuns miljöavdelning om en inspektion. Denna genomfördes tillsammans med Räddningstjänsten Syd vilket ledde fram till ett krav om vite på 40 000 kronor om ägaren inte säkerställer lägenheternas ventilation. Då inspektörerna inte fick möjlighet att se det innertak som rasat ner med anledning av vattenskadan, beslöts det om en ny inspektion inom kort.
Vad som sker då ett vattenläckage inte åtgärdas i tid är tydligt på Norregatan var Lars-Åke Håkanssons hyreshus stått öde i ett år. Under denna relativt korta tid har fastigheten kommit att lämnas till sitt öde, något som även Skånska dagbladet berättat om. Då Hem & Hyra besökte fastigheten i våras tillsammans med en tidigare hyresgäst, sågs vatten tränga ut ur fastighetens fasad. Vid ett ytterligare besök några månader senare ses det öde hyreshuset vara en direkt livsfara.
Sedan dörren till den centralt belägna fastigheten lämnats olåst kan vem som helst, barn inräknat, ta sig in. Väl inne möts besökaren av en stank av mögel, svamp och förruttnelse som är svår att hantera. Det droppar från andra våningen vilken inte går att nå. Detta sedan trappan börjat förtvina. Likaså gör såväl golv som väggar och inventarier. Det enda levande som trivs i denna miljö är den ohyra som förökar sig. Samtidigt gror oron bland kommunens tjänstemän om eventuell rasrisk, oinbjudna besökare, ohyra och eventuell olägenhet för grannarna.
– I samband med vår inspektion av Fågelsångsvägen, som fortfarande pågår, så diskuterades fastigheten på Norregatan tillsammans med Räddningstjänsten Syd. Vi har funderingar på att tillsammans besöka denna fastighet för att se hur det utvecklat sig det senaste året, säger Mikael Ståhl, miljöinspektör vid Eslöv kommun.
Framtiden för hyresgästerna på Fågelsångsvägen är emellertid fortsatt osäker. Samtidigt vittnar fastigheten på Norregatan om de yttersta konsekvenserna då en hyresvärd väljer att inte ta sitt ansvar. En olåst fastighet i centrala Eslöv innebär en potentiellt livsfara.