”Viktigt att känna delaktighet i sitt boende”
I de flesta bostadsbolag har hyresgästernas inflytande över sitt boende en stark ställning. Redan innan den nya lagen trädde i kraft. Hur viktigt det är skiljer sig förstås mellan de olika bostadsbolagen och Hem & Hyras kart-läggning visar att Blekinges kommunala bostadsbolag lägger väldigt olika mycket pengar på hyresgästernas inflytande. Mellan högst och lägst skiljer det 170 kronor per lägenhet. Allra mest satsar Karlshamnsbostäder.
– Det är viktigt för hyresgästerna att känna sig delaktiga i sitt boende. Det ger ett större ansvar och mer känsla för sitt boende, säger Karlshamnsbostäders ekonomichef Thomas Ottosson.
Hem & Hyra frågade bostadsbolagen om de anser att boinflytandet är nödvändigt.
– Boinflytande är en förutsättning för att våra hyresgäster skall få vara med och bestämma över sitt boende och naturligtvis vara delaktiga och kunna påverka beslut som rör det egna bostadsområdet, svarar Olofströmshus vd Magnus Lindahl.
Karlskronahems vd Per Myrbeck är inne på samma linje:
– Vi bedömer boinflytande som mycket viktigt och i många fall direkt avgörande för positiv utveckling boendesocialt, ekonomisk och miljömässigt.
Men även om boinflytandet anses vara viktigt finns frågetecken kring upplägget. Ronnebyhus ekonomichef Gun-Marie Offesson är inte helt säker på att det är helt optimalt att låta boinflytandet gå via Hyresgästföreningen. Alla hyresgäster är ju inte medlemmar i föreningen och kan därför få svårt att göra sin stämma hörd.
Samma linje följer Thomas Ottosson på Karlshamnsbostäder:
– I någon form är det jätteviktigt, men det är inte säkert att det är den bästa formen vi har i dag.
Känslan för sitt boende är viktig och många bolags främsta argument för att satsa på boinflytande. Det ger ju så mycket tillbaka.
– Ja, jag tror definitivt att om vi får ett engagemang från hyresgästerna kan det rendera en hel del förbättringar. Tyvärr är uppslutningen väldigt liten på våra träffar. Där tror jag att Hyresgästföreningen kan skapa ett intresse om de får folk som är engagerade, säger Sölvesborgshems vd Lars Björklund.
Karlshamnsbostäder: 700 000 kronor = 299 kr/lägenhet
Olofströmshus: 258 000 (2010), 275 000 (2011) = 185 kr/lägenhet
Ronnebyhus: 515 000 (2010), 475 000 (2011) = 162 kr/lägenhet
Sölvesborgshem: 150 000 (2010), 175 000 (2011) = 149 kr/lägenhet
Karlskronahem: 500 000 kronor = 129 kr/lägenhet
Bolagen har själva uppgett summorna och det kan skilja sig något hur de redovisar. En del räknar bara boinflytandemedel, andra har klumpat ihop med fritidsmedel (som går till aktiviteter och liknande) och ytterligare några har räknat in förhandlingsersättningen som de betalar till Hyresgästföreningen för att finansiera hyresförhandlingarna.