Annons

Viktigt brev går inte att hitta – vd tvingas betala anställds hyror

Malmö Företagaren ställde upp för en anställd. Fem år senare kom en ekonomisk smäll. Nu tvingas vd:n betala 65 000 kronor – kostnader knutna till en lägenhet som han själv aldrig har bott i. ”Jag skulle aldrig sätta mitt namn på en lägenhet igen”, säger han.
Händer som håller sedlar och översiktsbild över Malmö.
Foto: Gry Ellebjerg/Anders Paulsson

Det är viktigt att hålla koll på papper och att förstå innebörden av avtal som man skriver under. Alternativet kan sluta i en katastrof. Detta blir en vd på ett företag i Malmö nu varse.

För några år sedan skulle en 51-årig man skriva hyreskontrakt för en ny lägenhet, en tvåa som finns i södra Malmö. Men eftersom han vid den tiden inte hade en fast anställning ville fastighetsägaren att det skulle finnas en extra ekonomisk säkerhet.

Läs ocksåSilvia blev överfallen i tvättstugan – därför kan förövarens ex-fru bli hemlösEn tvådelad bild med en svartvit illustration som visar hur en man bakifrån närmar sig en kvinna som hänger tvätt på en lina samt utdrag ur en dom med text som "sexuellt ofredande", "villkorlig dom", "skadestånd".

Vd:n för företaget där 51-åringen arbetade gick med på att gå i borgen för avtalet. Tanken var att rollen som borgensman skulle vara tillfällig. Något år senare kom ett första varningstecken – i form av krav från värden på försenad hyra. En viktig punkt som innebar att borgensmannens ansvar förlängdes ytterligare, annars hade det med tiden automatiskt blivit preskriberat. (Se faktarutan)

Tiden gick och skulderna växte. Nu ligger frågan i tingsrätten.

Borgensmannen vill inte betala

Vd:n har tagit strid och menar att han sade upp sitt ansvar som borgensman så fort han fick reda på att hyror hade blivit sena. Detta är något som en borgensman kan göra två år efter att avtalet har slutits. Men vd:n har samtidigt inte kunnat visa upp någon dokumentation som bevisar att brevet med uppsägningen faktiskt gick i väg.

”Brevet med uppsägning är skickad via vanlig post och därför har jag inte någon kopia”, har han skrivit i kommunikation med tingsrätten.

Hyresvärdens svar har varit tydligt och kort – inget brev har kommit in och inget finns sparat i arkivet. Alltså måste vd:n betala. Han har berättat för tingsrätten att han själv hamnat i ekonomisk knipa eftersom hans företag gått dåligt, en situation som nu alltså riskerar att bli ännu värre.

Läs ocksåNytt fall av köfusk – använde vännens ködagar för att gå före i bostadskönMed hjälp av vännens kötid fuskade sig mannen före i bostadskön hos Boplats Väst.

”Vi hade lånat mycket pengar till försörjning de senaste tre åren och jag är skuldsatt med nästan en miljon kronor. Det är omöjligt att ta nya lån eftersom jag redan har för många krediter”, skriver han till tingsrätten.

Annons

Borgensman får nota på 65 000 kronor

Men företagarens invändningar får inte något gehör i domstolen. Enligt Malmö tingsrätts dom måste han nu betala drygt 40 000 kronor i obetalda hyror för en lägenhet som han själv aldrig har bott i, eftersom hans anställde som levt där inte har skött sin ekonomi. Vd:n tvingas även stå för ytterligare 25 000 kronor som avser fastighetsägarens inkassoavgifter och rättegångskostnader. Så ser reglerna ut för den som går i borgen för någon annan. Den anställde har redan kastats ut från lägenheten som ett led i en parallell domstolsprocess.

Borgensman tvingas betala hyror

Läs ocksåKronofogden öppnar familjens hem – efter fyra månader: "Mina gamla leksaker är som födelsedagspresenter"En ung flicka med långt brunrött hår i förgrunden, på väg att kliva över tröskeln till ett hus tillsammans med andra.

Efter beskedet om domen säger vd:n så här:

– Jag kommer aldrig komma tillbaka till att leva normalt igen. Det är omöjligt för mig att lämna tillbaka de här pengarna. Jag skulle aldrig sätta mitt namn på en lägenhet igen. Livet är inte lätt.

Hade du kunnat göra något annorlunda?

– Jag vet inte. Det är svårt att tänka på detta och att svara rätt.

Det är svårt att få fram uppgifter som visar hur vanligt det är med den här typen av hyresupplägg. Kronofogden har inte till exempel ingen möjlighet att söka i sina system för att se hur vanligt det är att hyresvärdar kräver borgensmän på hyror.

Värdarna vill ha extra säkerhet

Kommunala MKB är Malmös största hyresvärd med runt 27 000 lägenheter och 1 000 lokaler i staden. Kommunikationschefen Margaretha Söderström berättar att upplägget med någon som går in som garant för en annans hyresinbetalningar är sällsynt.

Annons

Det är mycket ovanligt, säger hon.

Privata Heimstaden med knappt 8 200 lägenheter i staden kan ge mer exakta besked. 70 av 1500 skrivna kontrakt under 2024 har haft en borgensman.

Vi använder det som säkerhet om det är någon som har en osäker framtida inkomstkälla. Det är ovanligt att en borgensman måste gå in och stå för obetalda hyror, i alla fall hos oss, säger kommunikationschefen Robin Wilhelmsson.

Robin Wilhelmsson, Heimstaden
Robin Wilhelmsson, Heimstaden

Hos Malmöföretaget Trianon har 38 av 825 kontrakt under året haft ett borgensåtagande och här handlar det om studenter.

Det är en säkerhet för oss med de som söker med CSN, då det är en tillfällig inkomst under studenttiden, säger uthyrningschefen Karin Appehl.

Läs mer – Här finns texten översatt till arabiska

Fakta: Hyresgästföreningens jurist ger råd
Lovisa Prodenius, jurist på Hyresgästföreningen
Lovisa Prodenius, jurist på Hyresgästföreningen i Malmö.

Vad är det viktigaste att tänka på som hyresgäst om man ska ta hjälp av en borgensman?

– Tänk på att du måste ha en relation som tål det, för vad händer om borgensmannen tvingas betala? Det kan slita på familjerelationer och vänskap. Man vill göra rätt för sig men vad händer om det värsta inträffar och borgensmannen måste rycka ut och undsätta dig. Den du ber om hjälp måste också förstå det, att det kan bli en allvarlig konsekvens.

Vad är det viktigaste att tänka på om man går i borgen för en hyresgäst?

– Man måste vara medveten vilket åtagande man tar på sig. Är det bara hyrorna? Eller är det hyror och skadestånd för skador i lägenheten vid ett till exempel ett avflyttningskrav. Man måste ha koll på vad man riskerar.

När är det rimligt att en hyresvärd kräver borgensman?

– Lagstiftaren tänkte sig nog att det är när du saknar en ekonomisk historia eller en fast anställning och som ett undantag. Det kanske inte är helt orimligt att ställa kravet om man saknar det som kallas en ekonomisk historia, du är ny på arbetsmarknaden, inte haft så många inkomster och inte deklarerat på senare år. Fast anställning borde inte föranleda något krav på säkerhet från hyresvärdens sida, men undantaget har nog blivit regel.

Fakta: Vad innebär det att gå i borgen?

En borgensman är en person som ställer upp som ekonomisk säkerhet, till exempel för en annan persons hyreskontrakt. Skulle den som står på kontraktet av någon anledning inte klara av att betala hyrorna kan hyresvärden kräva in skulden från borgensmannen. En borgensman kan vara i stort sett vem som helst, en förälder, en bekant eller en arbetsgivare.

En borgensman kan bli skyldig att stå för obetalda hyror men även för ersättning för skador eller eventuella rättegångskostnader som uppstår. Åtagandet gäller i minst två år och måste sägas upp skriftligen, då med nio månaders uppsägningstid.

Efter tre år preskriberas borgensåtagandet, men om värdet har skickat ett hyreskrav eller en påminnelse innan dess förlängs perioden ytterligare tre år.

Källa: Hyresgästföreningen, Fastighetsägarna

Läs också Se upp för fallgroparna – så lyckas du i bostadskön Fusket i bostadskön – här är de vanligaste bluffarna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.