Vill återupprätta Badhusbergets skamfilade rykte
Vägen upp till Badhusberget i Lysekil är både brant och snirklig. Såväl vårdcentralen som skolan och simhallen ska passeras. Väl uppe möts man av ett bostadsområde med enhetliga trevåningshus klädda i vit plåt. Gröna gräsmattor kring bergsknallar i rödskimrande bohusgranit. Men framförallt, en makalös vy över Västerhavet.
– Det här är en fantastisk arbetsplats. Inte bara med tanke på utsikten. Människorna som bor här är jättefina.
Det säger Eva Isaksson som sedan den första april är områdets kvartersvärd. På givna klockslag varje vardag finns hon på plats på kvartersvärdskontoret i bottenplanet på hus 11.
– Hit kan man komma med frågor om nycklar, tvättstuga, förråd eller sophantering. Många av våra hyresgäster är nya i Sverige och håller på att lära sig svenska. Då är direktkontakten extra viktig, säger Eva.
Kontoret är en del av Lysekilsbostäders satsning på området. För hur svårt det än är att tro, en solig dag som denna, så dras området med problem. I perioder har rivaliserande ungdomsgäng skapat tidningsrubriker. Polisen har ingripit mot både våld och knarkhandel. Och våren 2013 skakades området av såväl bilbränder som stenkastning.
Men nu ska det alltså bli ändring. Projektet som bostadsbolaget dragit igång sträcker sig över minst två år. Och vid sidan av kvartersvärdskontoret ska utemiljön förbättras och aktiviteter ordnas.
– Vi samarbetar med Hyresgästföreningen, kommunen, polisen, Artworker4a och Svenska kyrkan. Tillsammans kommer vi att ordna olika typer av aktiviteter inom området. Målet är att skapa naturliga mötesplatser så att alla som bor här lär känna varandra, säger Eva.
Byggdes i början av 1970-talet och renoverades i början av 90-talet.
Har cirka 450 lägenheter.
Ägs av kommunala Lysekilsbostäder.
Projektet med kvartersvärd ska pågå i minst två år. Tanken är att närhet till hyresgästerna ska bidra till trygghet och trivsel.