Annons

Vill höja din hyra – trots nollinflation

Nyheter Inflationen i Sverige är den lägsta på fyra år. Det hindrar inte värdarna från att vilja höja hyran minst lika mycket som senast.
Foto: Kristoffer Granath
Samma kväll som hyresnämndens meddelade att de vunnit mot sin värd firade Lennart Björklund, Gun Jiewertz, Ulf Jiewertz och deras grannar med champagne.

Runt om i landet spottar fastighetschefer och förhandlare i nävarna inför den årliga dragkampen om din hyra.

Än så länge har en tredjedel av Sveriges kommunala och privata bostadsbolag lämnat in ett första bud. I snitt vill värdarna ha 2,78 procent mer betalt varje månad – vilket motsvarar drygt 160 kronor för en för en snittlägenhet på 65 kvadratmeter.

Läs ocksåLediga lägenheter i lyxigt golfboendeKjell Guldbrand står lutad mot ett räcke. I bakgrunden syns golfbanan.

Högst bud är i skrivande stund signerat allmännyttiga Tidaholms bostads i Västergötland, som vill höja hyran med 6 procent. Motiveringen lyder att man släpat efter hyresnivån hos andra bolag och har gjort stora renoveringar.

Värdens första krav bör dock tas med en nypa salt. Många lägger ett medvetet högt bud för att kunna landa säkert på ett mindre belopp i förhandlingarna, visar Hem & Hyras tidigare granskning.

Den här omgången finns särskilt goda argument för att lämna hyrorna på en närmast oförändrad nivå, resonerar Erik Elmgren, förhandlingsansvarig på Hyresgästföreningen.

Läs ocksåTrots bostadskö i Vingåker är omflyttningen hög i nybyggtLaura Bende sitter på knä och rensar ogräs i Tennisparken i Vingåker framför det kommunala bostadsbolagets nybyggda hus.

Inflationen har hela året varit näst intill obefintlig och räntorna är låga – samtidigt som hushållens ekonomi är fortsatt svag.

– Varje krona är viktig i det här sammanhanget. En hyreshöjning på två procent minskar hushållens köpkraft med 2 miljarder kronor, säger han.

Annons

Hyresgästföreningens långsiktiga mål är att ha en hyresutveckling som understiger inflationen. I realiteten har detta dock bara skett tre gånger de senaste tio åren – och nästa år ser inte ut att bli något undantag.

Läs ocksåLyxigt golfboende står outhyrt i LindesbergKjell Guldbrand står lutad mot ett räcke. I bakgrunden syns golfbanan.

Reinhold Lennebo, vd på Fastighetsägarna, anser att det varken är önskvärt eller möjligt att lämna hyran orörd bara för att inflationen är låg.

– Om hyresökningarna över tiden understiger inflationen blir det mindre möjligt att leva upp till hyresgästernas förväntningar.

För knappt var tionde lägenhet saknas en överenskommelse om att Hyresgästföreningen förhandlar hyran. Det innebär att hyresgästen förhandlar om hyran direkt med sin hyresvärd.

I ett sådant hus bor Ulf Jiewertz, vars hyresvärd Limhamnshus ville höja hyran med runt 30 procent. Det gick hyresgästerna inte med på. Tvisten hamnade i hyresnämnden, där de boende företräddes av Hyresgästföreningens jurist.

Efter långa diskussioner beslutades att nämnden skulle inspektera några av lägenheterna för att avgöra deras standard. Först efter närmare ett halvår kom avgörandet: hyrorna skulle inte höjas.

Samma kväll firade grannarna med champagne.

Annons

– Det finns alltid möjlighet att få rätt i nämnden. Se till att inte bli känslosam och respektera varandras roller. Visst har man förståelse för att hyresvärden vill höja, men samtala med sakargument, tipsar Ulf Jiewertz.

Ofta är det mindre bostadsföretag som vill förhandla hyran direkt med hyresgästerna. Tendensen är dock att just dessa värdar vill höja hyran mer än snittet – och som boende är det lätt att gå med på kraven för att inte vara till besvär.

Men även i de fall där Hyresgästföreningen sköter förhandlingarna med värden lönar det sig att hålla örnkoll på sin hyresavi. I samband med inköp eller renoveringar passar nämligen vissa värdar på att smyghöja hyran. Då gäller det att uppmärksamma och anmäla tilltaget.

– Viktigast är att inte betala den oskäliga hyran, utan att bestrida och fortsätta betala samma belopp som tidigare, säger Magnus Persson, förhandlingschef för Hyresgästföreningen Sydost.

Upplever du att värden slarvar kan du rapportera in bristerna till förhandlingsgruppen via en lokal hyresgästförening. Andra gånger kan det vara lönt att jämföra sin månadskostnad med likvärdiga lägenheter i området. Hyran ska spegla din lägenhets bruksvärde, och om liknande bostäder ligger lägre kan det vara en indikation på att du betalar för mycket.

Fakta: Hyreshöjningar på 10 år
År Höjning Inflation
2003  2,2 procent  2,2 procent
2004  2,5 procent 1,9 procent
2005  2,1 procent  0,4 procent
2006  0,3 procent  0,5 procent
2007  1,6 procent  1,4 procent
2008  2,4 procent  2,2 procent
2009  3,0 procent  3,4 procent
2010  1,4 procent -0,3 procent
2011  2,2 procent  1,3 procent
2012  2,5 procent  2,6 procent
2013  1,9 procent 0,9 procent
2014  Yrkat: 2,78 procent -0,1 procent (just nu)

Källa: Hyresgästföreningen/SCB

Läs också Östersundshem vill höja hyrorna Privata hyresvärdar vill höja hyrorna med upp till 3,7 procent

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.