Annons

Vill höja med 10,8 procent – nya västsvenska hyreskravet berör tusentals hushåll

Härryda Över 5 900 hushåll i Storgöteborg riskerar nu kraftigt höjd hyra. Kommunala Förbo vill höja hyrorna med 10,8 procent från årsskiftet. ”Vi har försökt vara lyhörda”, säger vd Peter Granstedt.
Årets hyresförhandlingar lär bli de tuffaste på länge. Enligt Förbos vd Peter Granstedt har bostadsbolagets kostnader ökat med 23 procent bara i år. I vintras strandade Förbo förhandlingarna när man inte kunde komma överens med Hyresgästföreningen. Hyreshöjningen blev till slut 4,8 procent i snitt.
Foto: Lina Salomonsson/AnnaKarin Löwendahl
Årets hyresförhandlingar lär bli de tuffaste på länge. Enligt Förbos vd Peter Granstedt har bostadsbolagets kostnader ökat med 23 procent bara i år. I vintras strandade Förbo förhandlingarna när man inte kunde komma överens med Hyresgästföreningen. Hyreshöjningen blev till slut 4,8 procent i snitt.

Årets hyreshöjning blev den största i Sverige på 30 år: 4,2 procent i snitt. Och för landets hyresgäster ser tiderna inte ut att ljusna än, tvärtom. Inför höstens förhandlingar har värdar runt om i landet presenterat rekordhöga krav.

Nu aviserar västsvenska Förbo att bolaget vill höja hyrorna med 10,8 procent från och med 1 januari. Det skulle motsvara cirka 750 kronor mer varje månad för den som idag har en månadshyra på 7 000 kronor. Förbo samägs av kommunerna Härryda, Kungälv, Lerum och Mölndal och har sammanlagt drygt 5 900 lägenheter.

Läs ocksåRekordhöga hyreshöjningar – men nästa år kan bli ännu värreHyreshöjningar, kostnadsökningar, dyrare, dyrtider

Yrkandet är ett av de högsta hittills i Västsverige, även bland de allmännyttiga bostadsbolagen. Det ligger också en bra bit över Förbos eget utgångsbud förra året, som låg på 7,11 procent.

– Vi har försökt vara lyhörda och balansera vårt behov av att förvalta våra fastigheter på ett ansvarsfullt sätt i relation till våra hyresgäster situation, säger vd Peter Granstedt i ett pressmeddelande.

Annons

Som grund för sitt historiskt höga yrkande hänvisar det kommunala bostadsbolaget till det fortsatt tuffa ekonomiska läget. Enligt Peter Granstedt har Förbos kostnader ökat med 23 procent hittills i år.

Läs ocksåVästsvenska värdarnas rekordhöga krav för 2024 – hela listanHöghus och en hand som håller i sedlar (collage).

Nu återstår att se om parterna kan nå en lokal uppgörelse på egen hand. I vintras valde Förbo att lämna förhandlingsbordet och begära att Hyresmarknadskommittén skulle pröva de västsvenska hyrorna.

Resultatet blev en hyreshöjning på i genomsnitt 4,8 procent från och med 1 februari.

– Vi tycker att det är en för hög hyreshöjning. Det är inte rimligt att hela kostnadsökningen ska bäras av hyresgästerna, sa Hyresgästföreningens förhandlingsledare Tommy Dunerstrand då.

Annons
Läs ocksåDärför vill de höja hyror med upp till 32 procent: ”Tufft för oss”Bilden är ett montage av två bilder. Badhusgatan 7-9 i Torsås, och Torsås AB vd Stefan Sandgren.

Förbo har nu inlett förhandlingar med Hyresgästföreningen om 2024 års hyror.

LÄS MER
Så förhandlas din hyra
Så kan du påverka hyresförhandlingarna

Fakta: Detta är Hyresmarknadskommittén

Hyresmarknadskommittén, HMK, är en partsgemensam nationell tvistelösningsfunktion som omfattar kommunala hyresvärdar i Sverige. Ledamöterna tillsätts av Hyresgästföreningen och branschorganisationen Sveriges allmännytta.

HMK prövar tvister i samband med de årliga hyresförhandlingarna. Besluten kan inte överklagas. HMK kan även medla, och kräva att lokala parter återvänder till förhandlingsbordet.

Läs också Rishi blåst på 64 000 kronor i kommunala värdens hyreshus: ”Visste att hyran var för hög” Kommunen backar om retroaktiva hyror för ukrainska flyktingar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.