Annons

Vill stoppa mångmiljonuttag från allmännyttan

Lund Beslutet att plocka ut 30 miljoner kronor från LKF i Lund är redan klubbat. Men Hyresgästföreningen hoppas att en namninsamling med 1 642 underskrifter ska riva upp beslutet.
Foto: Kristina Wahlgren
Kommunen borde inte plocka ut 30 miljoner från LKF. Det anser Hyresgästföreningen. Björn Hed (FNL), kommunalråd, tar emot 1 642 namnunderskrifter mot beslutet av Bengt Karlsson, föreningsordförande i Hyresgästföreningen i Lund. Gertrud Anljung sitter i Hyresgästföreningens lundastyrelse.

De senaste åren har de borgerliga partierna i Lund flera gånger föreslagit att kommunen ska plocka ut en större del av LKF:s vinst. Men det har alltid fallit på målsnöret när en majoritet har röstat ned förslagen i kommunfullmäktige. Ett undantag är det år då Sverigedemokraterna ställde sig bakom förslaget och man tog ut 10 miljoner kronor från bostadsbolaget.

Men enligt en överenskommelse mellan den styrande femklövern och Miljöpartiet ska kommunen nu göra ett extrauttag på 30 miljoner kronor från LKF nästa år. Beslutet klubbades efter debatt på kommunfullmäktige i början av sommaren. Hyresgästföreningen är mycket kritisk. Föreningen har inte gett upp striden utan hoppas att beslutet ska rivas upp.

Läs ocksåProtesterar mot planerat vinstuttagManifestation mot vinstuttag från LKF. Bengt Karlsson, ordförande i Hyresgästföreningen i Lund, samtalar med Hanna Gunnarsson (V). Längst till vänster står Mats Olsson (V).
Manifestation mot vinstuttag från LKF. Bengt Karlsson, ordförande i Hyresgästföreningen i Lund, samtalar med Hanna Gunnarsson (V). Längst till vänster står Mats Olsson (V).
Bengt Karlsson, ordförande i Hyresgästföreningen i Lund, samtalar med Hanna Gunnarsson (V). Längst till vänster står Mats Olsson (V). Bilden är från Hyresgästföreningens demonstration mot vinstuttag sommaren 2018.

På onsdagen lämnar Hyresgästföreningen över 1 642 namnunderskrifter till kommunstyrelsen och i samband med nästa kommunfullmäktige i slutet av november planerar Hyresgästföreningen en demonstration på plats.

– Jag förstår över huvud taget inte hur politikerna resonerar. LKF:s vinst borde stanna i bolaget så att de kan bygga mer. Allmännyttan ska vara ett instrument för kommunen och användas till att bygga fler hyresrätter, säger Bengt Karlsson, Hyresgästföreningens föreningsordförande i Lund.

Men pengarna öronmärks för bostadssociala ändamål. Är inte det bra?

Läs ocksåCannabisodling, en dörr minerad med sprängmedel och försenade hyror – här är hyresgästen som gjort alla felRester av cannabisodling: ett inplastat utrymme i lägenheten samt växtnäring.

– Det är bra att pengarna används till det men alla kommunens invånare ska vara med och betala, inte bara hyresgästerna. De som äger sitt boende slipper bidra. Därför är vi emot uttaget, säger Bengt Karlsson.

Annons
Börje Hed (FNL), kommunalråd i Lund och ledamot i LKF:s styrelse.

Börje Hed (FNL), kommunalråd, försvarar uttaget och tror inte att beslutet kommer att rivas upp.

– Som politiker är det alltid intressant att lyssna på medborgarna så jag ser fram emot att träffa Hyresgästföreningen och ta emot namninsamlingen. Men beslutet är taget och det finns inga planer på att vi ska ändra i budgeten. Däremot kommer det här att upprepas varje år, säger Börje Hed.

Läs ocksåMichael utredde hyresgäst för misstänkt fusk - svaret: "Ska slakta honom"Sveriges rikes lag samt Michael Svalenius, utredaren som fick ta emot hot på jobbet.

Han håller dock inte med om att ett uttag från LKF innebär någon dubbelbeskattning av hyresgästerna.

– Hyrorna sätts genom förhandling med Hyresgästföreningen och utifrån bruksvärdesprincipen. Att vi tar ut 30 miljoner kronor påverkar inte hyrorna över huvud taget. LKF är ett välskött bolag och ägs av kommunens skattebetalare, säger Börje Hed.

Hyresgästföreningen menar att pengarna borde gå till nybyggnation.

Annons

– Uttaget påverkar inte LKF:s förmåga att bygga nytt. De har lån på mindre än halva värdet av sina fastigheter. Och sedan är frågan om dagens hyresgäster har något intresse av att det byggs nytt. Men det är mer en filosofisk fråga, säger Börje Hed.

S, SD, V och Fi röstade nej till förslaget om uttaget på 30 miljoner kronor vid kommunfullmäktige i juni. Boverkets senaste sammanställning visar att kommunerna plockade ut 827 miljoner kronor från sina kommunala bostadsbolag 2017.

I Malmö vill kommunledningen, som består av Socialdemokraterna och Liberalerna, plocka ut 95 miljoner kronor från det kommunala bostadsbolaget MKB.

Fakta: Vad är utdelning?

Kommuner får lov att begära ut en del av vinsten från sina bostadsbolag. Det handlar i grunden om att kunna ta ut en typ av ränta på de pengar som kommunen skjutit in i bolaget på ett eller annat sätt. Sedan 2011 får kommunerna dessutom ta ut delar av vinsten enligt vissa undantagsregler, till exempel för att använda till åtgärder som främjar integration och social sammanhållning.

Fakta: Rekordstor vinst för LKF i fjor
År Vinst (resultat efter finansiella poster)
2018 203 miljoner kr
2017 127 miljoner kr
2016 121 miljoner kr
2015 106 miljoner kr
2014 104 miljoner kr
2013 85 miljoner kr
2012 100 miljoner kr
2011 97 miljoner kr
2010 106 miljoner kr
Läs också Här mjölkas bostadsbolagen på miljoner: ”Borde användas till renovering” Fick andra chans att bo kvar – ska ha hotat att ”slakta” värdens personal

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.