Villaägaren vädjade förgäves – förlorar hyreskontraktet: ”en smärre miljökatastrof”
Kvinnan bor sedan flera år tillbaka i en villa i Eskilstuna kommun. Hon har visserligen inte varit skriven på adressen mer än några månader, men hade under flera år en särskild postadress dit plus ett fast telefonabonnemang.
Och sedan 2016 är hon registrerad som ägare till huset.
Samtidigt har hon haft en hyreslägenhet – kontraktet skrev hon under för över 25 år sedan. Men i juli förra året sade hyresvärden Kfast upp henne eftersom bolaget hävdade att hon inte bodde i lägenheten. Enligt Kfast har den bara använts som lagringsutrymme för möbler och andra prylar. Grannarna ska inte ha sett till henne på många år.
Lägenheten en livlina
Men kvinnan vägrade att acceptera uppsägningen eftersom lägenheten har fungerat som en livlina för henne. Här har hon kunnat bo i en bostad ”med någorlunda normal husvärme”.
Villan hon bor i saknar nämligen uppvärmning, enligt kvinnan. Dessutom menar hon att luften är farlig att andas på grund av betong som rasar in, plus att det bara är en tidsfråga innan väggarna faller samman.
Detta har hon förklarat i två handskrivna brev till hyresnämnden, där hon sammanfattat sitt villaboende med orden ”huset är en smärre miljökatastrof”.
Tar tid att rensa
Kvinnan skrev även att hon inte skulle vara kvar i villan längre än nödvändigt, men att det tar tid att rensa bland alla saker i hennes båda hus. Förutom villan äger kvinnan även en sommarstuga, på en tomt med sjönära läge.
Taxeringsvärdet på de både fastigheterna uppgår till drygt fyra miljoner. Generellt motsvarar taxeringsvärdet 75 procent av marknadsvärdet.
Någon bevisning för att villan verkligen var i så dåligt skick presenterade aldrig kvinnan. Hon dök heller inte upp när hyresnämnden höll en förhandling om hennes ärende.
– Hon har i princip medgett att hon inte bor i lägenheten och sedan ska den ju ha använts som förråd, säger hyresrådet Anders Gustavsson som ledde förhandlingen.
Måste lämna
Men framför allt är hon sedan den 31 oktober förra året folkbokförd på villaadressen. Utgångspunkten är att folkbokföringsadressen ska återspegla var en person bor, om det inte finns särskilda omständigheter som talar emot det. Några sådana omständigheter fanns inte i det här fallet, vilket gjorde att nämnden slog fast att hon måste lämna lägenheten.