Villabarnen har färre hål i tänderna – men det går åt rätt håll i Vivalla
Ailina Estephan trivs med sitt jobb, ler när hon berättar om arbetsplatsen där hon varit i tio år nu.
– Man tröttnar aldrig på jobbet här. Du möter olika situationer, träffar folk med olika bakgrund, säger hon.
Wivalliuskliniken ligger i Vivalla centrum, i samma byggnadskomplex som biblioteket, polisens lokala kontor, affärer och restauranger. En naturlig samlingsplats för områdets drygt 7 000 invånare.
Kommer nära patienterna
Klinikens läge – och ibland språksvårigheter – gör att många patienter besöker Wivallius i stället för att boka en tid på nätet eller via telefon.
– Många kommer in till oss. Jag tror att vi kommer närmare våra patienter än man gör på andra kliniker, säger Ailina Estephan.
Hennes chef Charlotte Calissendorff trivs också väldigt bra.
– Jag har jobbat på rätt många olika kliniker – i Mörby centrum, Lidingö, på Gotland och i många år även i Spanien. Jag måste säga att glädjen i jobbet här i Vivalla är exceptionell, säger hon.
En mindre del av patienterna kommer från andra bostadsområden men huvudparten hör hemma Vivalla. Området är socialt utsatt med hög andel utlandsfödda, låginkomsttagare och lågutbildade. Även andelen ensamstående föräldrar är högre här än i andra områden i Örebro län.
Villabarnen har färre hål i tänderna
Det här faktorer som påverkar statusen på tänderna. En kartläggning som folktandvården gjort visar att Vivalla är ett av de områden i Örebro län där tandhälsan hos barn och unga är som sämst.
Och statistiken visar att 78 procent av Vivallabarnen mellan noll och sex år är helt kariesfria. Siffran för det villadominerande och socioekonomiskt starka området Lillån är klart högre, 96 procent.
– Det stämmer att det är väldigt många fler barn, noll till sex år, med karies hos oss. Men tittar man på siffrorna för barn och ungdomar i åldrarna sju till tjugotre år så jämnas skillnaden ut lite, säger Charlotte Calissendorff.
Mjölktänder
I den ålderskategorin är det ingen större skillnad på Vivallaungdomarna och unga från andra områden – sett till om man har haft ett eller två hål i tänderna. Däremot har nästan var fjärde ungdom i Vivalla haft fyra hål eller fler. Återigen kan vi jämföra med Lillån där färre än var tionde ung person haft så många kariesangrepp.
I vissa länder har man en annan syn på munhälsa och hur viktigt det är med hela tänder. Det märker man ibland på Wivalliuskliniken.
– Till exempel har jag hört av en del föräldrar att barnens mjölktänder inte är så viktiga. De ska ju ändå tappa dem, säger de. Men barnen har mjölktänderna i flera år och de kan ju få värk om de får hål i dem, säger Ailina Estephan.
– Men det är inte bara barn i Vivalla som har hål i tänderna. Det har även barnen på andra orter i länet, understryker Charlotte Calissendorff.
Spansk skolsköterska
Och man behöver inte gå utanför Europa för att hitta skillnader i synen på tänder och tandhälsa. Charlotte Calissendorff har bott och jobbat i Spanien i många år och vet hur man tänker där.
– Jag fick tillrättavisa skolsköterskan som sa att barnen inte behöver gå till tandläkaren förrän de är sex år. I Sverige där vi jobbar preventivt har vi ett helt annat sätt att se på tänderna.
Folktandvårdens folkhälsoenhet satsar på att förebygga karies hos barn och unga i områden där det mest behövs. Till exempel har ett sextiotal förskolor i länet infört daglig tandborstning med fluortandkräm inom projektet Glada tanden. På förskolor och skolor i kariesutsatta områden får barnen skölja munnen med fluor.
Klart mest i Vivalla
Vivalla är det område i Örebro län där klart mest insatser görs.
Och på Wivalliuskliniken ser man till att alltid försöka prata med föräldrar, ungdomar och vuxna patienter om att äta rätt och att borsta tänderna två gånger om dagen.
– Nu för tiden vet de flesta att man ska borsta tänderna två gånger om dagen. Så det är skillnad mot hur det var för tio år sedan. Patienterna är mer benägna att ta till sig information numera, säger Ailina Estephan.
Charlotte Calissendorff håller med:
– De är beredda att förändra sitt tankesätt och beteende när de ser att det ger effekt.
Blir så himla glad
Visst kan hon känna sig nöjd med att ha gjort en fin fyllning eller en krona. Men det bästa är ändå att möta en patient som exempelvis har gått från att slarva med tandborstningen och ha hål i tänderna till att borsta ordentligt och vara fri från karies.
– När någon har förändrat sitt beteende till det bättre … Man blir så himla glad att det inte går att beskriva.