Annons

Villan i Eskilstuna ett nav för svarthandel – ”Huset är ökänt”

Eskilstuna Utåt sett är det inget särskilt med villan i Eskilstuna. Men adressen används för att köpa och sälja svarta hyreskontrakt. I bakgrunden figurerar en känd svartmäklare i Stockholm.
Foto: Mattias Frödén/András Frimmel

Sommaren 2016 folkbokför sig tvåbarnsmamman Maria från Stockholmsområdet på en adress i Eskilstuna. Men hon jobbar kvar i Stockholm och posten är ställd till den gamla adressen.

Faktum är att hon aldrig bor i villan i Eskilstuna över huvud taget.

Läs ocksåDe hjälper ungdomar att begå folkbokföringsbrott

Allt handlar bara om att skriva sig på en adress för att kunna genomföra ett fejkat lägenhetsbyte, med syftet att svart köpa ett hyreskontrakt i Stockholm.

Maria är inte ensam om att agera så här. Bostadsbristen har drivit fram en omfattande svart marknad för hyres­kontrakt, framför allt i storstäderna men även i många andra kommuner i landet där det är svårt att få tag på någonstans att bo.

Efter ett par år får Maria napp. Anna, som tillsammans med sin ex-man köpt och flyttat till en bostadsrätt, har behållit kontraktet på sin hyreslägenhet i centrala Stockholm och nu vill hon sälja det.

Läs ocksåAdressjakten har tagit slut för Hamid - väntar på att deporteras

Anna skriver till sin hyresvärd att hon vill byta lägenhet med Maria. Som skäl anger Anna att hon inlett ett nytt förhållande med en tidigare profilstark lokalpolitiker i Eskils­tuna. Den senare hjälper henne och bekräftar förhållandet i ett mejl till Annas hyresvärd.

Men upplägget är för genomskinligt. Annas hyresvärd vet att hon inte bor kvar i lägenheten och efter att ha blivit överbevisad i hyresnämnden 2018 tvingas hon säga upp kontraktet.

Annons
Läs också144 misstänkta svartuthyrningar avslöjade sedan i höstas

Och Maria, ja hon folkbokför sig på sin gamla adress igen, den till villan där hon troligen bott hela tiden tillsammans med de två barnen och deras pappa.
– Om jag minns rätt betalade Maria ett par hundra tusen kronor för kontraktet. Men jag tror att hon fick tillbaka pengarna när affären sprack, säger juristen Sara Björkeholm som företrädde Annas värd i hyresnämnden och som är expert på svarthandeln med hyresrätter.

Maria är en av många som folkbokfört sig på adressen i Eskilstuna. Från 2014 och framåt har elva personer, förutom ägaren, varit skrivna här. Som värst var det under 2017 och 2018 då tre och ibland fyra utomstående personer samtidigt var registrerade på adressen.

Lägenhetsregistret visar att det ska finnas två lägenheter i den visserligen ganska stora villan. Men inte mycket tyder på att det är ett hus som är anpassat för mer än ett hushåll.
– Huset är ökänt. Byteslägenheten existerar inte utan adressen används för att skriva fejkade kontrakt i syfte att genomföra skenbyten, säger Sara Björkeholm.

Läs också: Lägenhet i Leksand skulle användas för skenbyte

Villan ägs av en pensionär med en enskild firma som ska syssla med uthyrning av bostäder. Men när Hem & Hyra träffar honom hemma på hans tomt är han oförstående till varför folk skriver sig hos honom. I stället skyller han på en gammal affärsbekant – en, enligt våra källor, välkänd svartmäklare i Stockholm.
– För flera år sedan frågade han om det var okej att några personer kunde skriva sig här. De saknade bostad och eftersom jag ville hjälpa till gick jag med på det. Men bara för något år, det här pågår ju inte nu, säger husägaren först.

Men så sent som i mars i år fanns två kvinnor skrivna på hans adress. Den ena kvinnan skrev sig sedan på sin gamla adress på en liten ort i Närke medan den andra fortfarande är folkbokförd där.

Konfronterad med de uppgifterna ändrar sig mannen och hävdar att han varit i kontakt med svartmäklaren.
– Jag sa åt honom att han fick sluta med det där, men det bara fortsatte.

Annons
Svarthandeln med hyreskontrakt är inte bara ett storstadsfenomen. Bostadsbristen har gjort att den förekommer i många kommuner runt om i landet.

Husägaren säger att han inte tjänat några pengar på folkbokföringsfusket och att han inte känner till att hans bekant ägnar sig åt svarta affärer. Samtidigt medger han att ingen någonsin har bott där – med ett undantag:
– Hon som är skriven här nu är en släkting. Hon bor här … ibland.

Han hävdar att det finns två lägen­heter i huset, med gemensam ingång och gemensamt kök. Men han vill inte låta mig gå in och titta.

Det var svartmäklaren som för hus­ägarens räkning skrev under Marias falska hyreskontrakt. Samma sak har skett vid åtminstone ett tidigare tillfälle.
– Han förekommer i många sådana här ärenden, säger Sara Björkeholm.
Svartmäklaren, även han pensionär, bor i centrala Stockholm. Hur han livnär sig är en gåta. Hans inkomster är blygsamma – enligt Skatteverket tar han inte ut någon pension – och inget tyder på att han har någon förmögenhet. Hos Kronofogden finns en skuld på 221 000 kronor.

Men han vill inte prata när Hem & Hyra ringer honom. Han medger att han känner husägaren men förnekar alla former av svarthandel. I övrigt säger han sig inte minnas någonting.
– Jag är gammal och sjuk, förklarar svartmäklaren.

Fotnot: Maria och Anna är fingerade namn. Hem & Hyra har utan framgång sökt dem och andra som varit skrivna på adressen.

Fakta: Det här säger lagen

Sedan 1 juli 2018 kan det vara brottsligt att skriva sig på en adress där du inte bor. Efter en lagändring 1 oktober 2019 är det olagligt att köpa ett hyreskontrakt. Förut var det bara säljaren som gjorde sig skyldig till ett brott.

Fakta: ”Anna” och ”Peter” – har gift om sig och emigrerat

Anna och Peter gifter sig under 00-talet men skiljer sig några år senare. Ändå fortsätter de att leva tillsammans. De bor i en hyresrätt i centrala Stockholm.

Genom bodelning överlåter Peter hyreskontraktet på lägenheten till Anna. Det sker 2015.

Året efter köper paret en bostadsrätt i närheten av hyreslägenheten. Båda flyttar dit, men bara Peter folkbokför sig där. Anna fortsätter att vara skriven på den gamla adressen och behåller hyreskontraktet.

Samma år, 2016, skickar hon in en ansökan om ett lägenhetsbyte. Det stupar på att den andra hyresvärden inte godkänner Anna som hyresgäst eftersom hon har för låg inkomst.

Men hon ger sig inte och under 2018 skickar hon in en ny bytesansökan till sin hyresvärd. Den hon vill byta med är Maria, som är skriven på adressen i Eskilstuna. Men försöket misslyckas alltså och Anna tvingas säga upp kontraktet.

Peter och Anna är numera omgifta och har lämnat landet.

Fakta: ”Maria” – bor kvar i villan

Maria bor tillsammans med sin sambo och två barn i en villa i Stockholmsområdet. Sommaren 2016 folkbokför hon sig på adressen i Eskilstuna men fortsätter att jobba kvar i Stockholm och ser till så att posten kommer hem till villan.

Varför hon byter folkbokföringsadress framgår inte, men klart är att hon aldrig bor i huset i Eskilstuna.

När hon ansöker om lägenhetsbytet med Anna är det med skälen att hon vill komma närmare sina barn och sitt jobb.

Under 2018 folkbokför hon sig återigen på den gamla i adressen Stockholmsområdet. Det sker i direkt samband med att hon och Anna nekats att byta lägenheter med varandra. Hon bor fortfarande kvar i villan.

Fakta: Husägaren – har firma som hyr ut bostäder

Mannen som äger huset i Eskilstuna är pensionär sedan länge.Han har en enskild firma som ska syssla med uthyrning av bostäder. Men han har inte deklarerat någon inkomst av hyra under de senaste åren.

Eskilstunabon hävdar att han till en början gav svartmäklaren tillåtelse att låta några personer skriva sig på hans adress. Han ville hjälpa till eftersom personerna hade problem med sitt boende. Men han svär sig fri från adressfusk och skyller allt på svartmäklaren. Några pengar har han inte tjänat.

Fakta: Svartmäklaren – är han utbildad mäklare?

Mannen, som är i 80-årsåldern, sägs figurera i flera fall i Stockholm där hyreskontrakt sålts svart. Stockholmsbon säger sig vara utbildad mäklare men det är inget som Fastighetsmäklarinspektionen kan styrka.

Han har två enskilda firmor som ska syssla med fastighetsförmedling. De är i praktiken vilande och ger ett väldigt litet överskott. Hans totala inkomster de senaste åren är mycket blygsamma, runt 70 000 per år. Han äger inga fastigheter och enligt Skatteverket finns det inget som tyder på att han har någon förmögenhet här i Sverige.

Läs också Hyresgäst gav grannens besökare parkeringsböter – får ändå bo kvar Hemlös dömd till fängelse – tog sig in i tom lägenhet: "Vad ska man göra – ska man dö?"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.