Ville vräka utbränd covidsköterska – därför måste skandalvärden backa

Nyheter Den hårt kritiserade värden Odenpalatset fortsätter sin kamp för att bli av med hyresgäster. Bostadsrättsföreningen har hittat två nya personer att vräka: en kvinna med utmattningssyndrom och en kvinna i 80-årsåldern.
Nya hyresgäster får vräkningsbesked, något som oroar Gunilla Forslund, boende och ordförande i den lokala hyresgästföreningen.
Foto: Johan Fyrk
Nya hyresgäster får vräkningsbesked, något som oroar Gunilla Forslund, boende och ordförande i den lokala hyresgästföreningen.

Hem & Hyra har tidigare skrivit flera artiklar om bostadsrättsföreningen Odenpalatset i Stockholm, som försöker göra sig av med hyresgäster på flera olika sätt. Föreningen har bland annat använt sig av hotfulla mejl, kameraövervakning och miljonrenoveringar som ingen vill ha.

Bostadsrättsföreningen i centrala Stockholm bildades i slutet av 2019. Där finns 150 lägenheter i tre olika fastigheter. Efter ombildningen har lägenhet efter lägenhet blivit till bostadsrätt och 2021 omvandlades 39 hyresrätter. Enligt den senaste årsredovisningen är nu bara 36 av lägenheterna hyresrätter.

Odenpalatset har vräkt 19 hyresgäster

Odenpalatset och ett bolag som man tagit över hade fram till i somras försökt vräka 19 hyresgäster i hyresnämnden. Utöver det har det pågått flera andra processer mot hyresgäster. Föreningen har stoppat lägenhetsbyten och i tre mål har Odenpalatset velat renovera mot hyresgästernas vilja.

Nu visar det sig att Odenpalatset fortsätter sin aggressiva taktik mot de hyresgäster som bor kvar.

Ett mål har föreningen drivit till Hovrätten. Odenpalatset vräkte en kvinna i 60-årsåldern för att hon skulle ha vanvårdat sin lägenhet. Kvinnan, som jobbar inom vården, arbetade hårt under covid-19-perioden – ofta dubbla pass – och drabbades då av utmattningssyndrom. Lägenheten var därför stökig och ostädad en tid, något Odenpalatset använt som bevis i rätten.

 

Naturligt slitet

Men enligt ombudet Susann Wikström, processjurist på Hyresgästföreningen, var bostaden aldrig vanvårdad. Skador i lägenheten berodde på naturligt slitage, i en bostad där golv och andra detaljer var från byggåret 1976. Både Hyresnämnden och Hovrätten dömde till kvinnans fördel och hon får därför bo kvar.

Hur har processen påverkat kvinnan?

– Det har påverkat henne jättemycket psykiskt. Hon har mått fruktansvärt dåligt, säger Susann Wikström.

Odenpalatset har också beslutat att vräka en kvinna i 80-årsåldern. Hyresnämnden kommer att behandla fallet om en vecka. Odenpalatset anklagar kvinnan bland annat för att ha byggt om sin lägenhet till två separata bostäder, något hon själv förnekar.

– Hon har bott här sedan 1993. Så det här är saker som är gjorda på den gamla ägarens tid.

Det är inte hon som har gjort det, säger Susann Wikström, som även företräder kvinnan i 80-årsåldern.

Precis som de andra juristerna som Hem & Hyra tidigare pratat med i ärenden mot Odenpalatset, anser Susann Wikström att föreningen använder osjysta metoder för att bli av med hyresgäster.

– De hittar på och förvrider saker. De missförstår medvetet och vill absolut inte ta till sig vissa uppgifter. De förvanskar det mesta som kommer i deras väg, säger hon.

Viyada Sungrung
Bostadsrättsföreningen Odenpalatset ville ställa Viyada Sungrung på gatan – värden gjorde hemlig kartläggning i över ett år.

Övervakade Anders med kamera

Ett tredje fall där Odenpalatset försökt vräka en hyresgäst har precis avgjorts i Hovrätten. Hem & Hyra har pratat med ”Anders”, som fick besked om vräkning och anklagades för att inte bo i sin hyreslägenhet.

Odenpalatset har med hjälp av en kamera i porten och ett inpasseringssystem övervakat Anders och hävdade i hyresnämnden att han inte bott tillräckligt mycket i sin lägenhet – och att han bland annat hyrt ut den till ett äldre par som fångats på bild av kameran. Det äldre paret visade sig vara Anders föräldrar.

Anders fick rätt både i Hyresnämnden och Hovrätten och får bo kvar. Men han trivs inte längre.

– Jag känner mig övervakad, ovälkommen. Det känns olustigt att bo här med allt ljug de håller på med, har Anders tidigare berättat.

Tjänar på varje försäljning

Det finns en möjlig förklaring till att bostadsrättsföreningen verkar vilja bli av med så många hyresgäster som möjligt. När Odenpalatset bildades fick man ett mångmiljonlån av investeringsbolaget Katinla AB. I Odenpalatsets ekonomiska plan framgår att lånet betalas tillbaka när hyresrätter säljs vid ombildning till bostadsrätt. Ledande personer i Katinla styr även Odenpalatset och tjänar därför på varje försäljning.

– Jag blir ju förbannad på dem för att de är så ohederliga. De försöker pressa ut varenda krona ur den här fastigheten, säger Susann Wikström.

Gunilla Forslund, ordförande i den lokala hyresgästföreningen, är upprörd över hennes hyresvärds beteende.

– De jagar nålar i höstackar för att vräka oss hyresgäster. De letar fel och försöker få bort den ena efter den andra.

Är hyresgästerna som bor kvar oroliga över att de också ska bli vräkta?

– Ja, vi är alla oroliga och tycker att det är olustigt att bo hos en sådan här hyresvärd. De kommer att fortsätta så här. Jag bara väntar på att de ska hitta på något för att vräka mig också.

Odenpalatsets ordförande Gunnar Drougge vill inte medverka i en telefonintervju och skriver i ett sms att föreningen ”inte ger intervjuer”.

Fotnot: Anders heter egentligen något annat.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.