Annons

Vindkraftverk stör boende i Bergsjön

Göteborg ​​Bullerproblemen från vindkraftverket på taket till ett hyreshus i Bergsjön i Göteborg fortsätter. Dessutom har vindsnurran hittills inte givit utlovad effekt.
–  Vi har stött på större problem än vi hade räknat med, säger Mattias Pettersson, projektledare hos kommunala Familjebostäder. Nu i veckan ska vi sätta oss ner och försöka hitta en framkomlig lösning på problemen.
Det var i slutet av mars i år som Familjebostäder, som första bolag i landet, installerade en liten kinesisk vindsnurra på taket till ett av sina hyreshus på Siriusgatan. Verket ska förse huset med delar av den fastighetsel som går åt för att driva hissor, tvättstugor och få ljus i trappuppgångarna.
Installationen som gjordes med en stor kranbil följdes med stort intresse av hyresgästerna på Siriusgatan och många var också mycket positiva till satsningen. Men ganska snart kom klagomålen på att den sju meter höga vindsnurran förde för mycket oväsen.
”Som om någon slår med en kastrull i väggarna” har en av hyresgästerna beskrivit oljudet.
Enligt Maritas Pettersson beror oljudet på att tornet vibrerar och Familjebostäders egna ljudmätningar visar att ju mer det blåser desto mer hörs tornet.
–   Däremot har våra mätningar inte bekräftat det hyresgästerna hävdar, nämligen att det låter från tornet även när kraftverket är avstängt, säger Mattias Pettersson. Men även den synpunkten har vi naturligtvis tagit till oss och kommer att undersöka närmare.
Den första åtgärden blev att fylla tornet med sand för att göra det tyngre och därmed bli av med vibrationerna. Men det löste inte problemen.
–   Den åtgärd vi nu diskuterar är att göra en stabilare infästning av tornet och därmed få vibrationerna att upphöra, säger Mattias Pettersson, som trots allt hyser gott hopp om att både ljudproblemen och det faktum att snurran hittills inte levererat utlovad effekt ska kunna lösas.
Ett antal hyresgäster i huset på Siriusgatan har dock tröttnat på oväsendet och har gått in med en begäran om nedsättning av hyran som kompensation. Något svar på den begäran har ännu inte kommit från bolaget.
Installationen av kraftverket i Bergsjön är ett försök att pröva om en fastighetsnära energikälla kan vara ett klimatsmart alternativ för att producera el. Familjebostäder har planer på fler verk men i nuläget ligger de i malpåse.
–  Om vi hittar ett sätt att lösa problemen då är vi intresserade av att fortsätta men i det här skedet är det inte aktuellt att gå vidare med fler verk, säger Mattias Pettersson.
–    Det här är ju ett tvåårigt projekt för att testa om och hur det fungerar med vindkraft på tak och som vi ser det har vi två år på oss på att lösa problemen. Men skulle det vara så att vi inte kan få det så tyst att våra hyresgäster accepterar det så måste vi överväga att ta ner verket.

Annons
Läs också Oklara regler: Lång väntan på varmvatten när värden bytte AnnCriztins kran Elpriserna: Nu slipper Inger kallhyran – "åkte på en riktig smäll i januari" Virginia är expert på att spara el – här är hennes bästa tips Värmen redan katastrofdyr för Britta: ”Det kommer bli värre” Elpriserna: Göran blir utan regeringens stödpengar – får strömmen direkt från greven

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.