Virginia blir trakasserad av tonårsgäng – vägras lägenhetsbyte
– Det här känns skittrist, om jag ska vara ärlig. Både jag och den andra hyresgästen trodde att vi skulle kunna flytta. Det är värst för min dotter som mår pissdåligt av det här. Men det funkar ju att bo kvar, vi är ju vana, säger Virginia.
Hon och hennes dotter var på väg till biblioteket i stadsdelen Sävja där de bor och hade precis låst cyklarna när de hörde ropen på håll. ”Nu kommer rasisterna!” Virginia förstod först inte att det var dem de syftade på. Men snart var de omringade av 12-15 ungdomar som knuffade och puffade dem emellan sig och skrek okvädningsord. ”Jävla hora, jävla fitta, Sverigedemokratshoror!”
– De hade separerat mig och min dotter men vi kunde få ögonkontakt med varandra. Tjejen som var värst stod så nära att hennes bröst nuddade mitt bröst och när hon skrek fick jag hennes spott i ansiktet.
Den typen av händelse har blivit vardag för Virginia och dottern sedan i maj i år, och lett till att deras liv har blivit kraftigt begränsat. De undviker att gå ner till centrum i Sävja där de bor. Dottern träffar helst vänner hemma i lägenheten och mamman följer henne till och från bussen, som hon tar för att komma till gymnasieskolan inne i stan.
– Det är mest tonårstjejer som är efter oss. De har fått för sig att vi är rasister. Jag har ingen aning om var de fått det ifrån, vi är så lite rasister som man kan bli. Varför skulle vi i så fall bo i Sävja, där det finns så många olika nationaliteter, säger Virginia.
Anklagades för att ha skrivit n-ordet
Trakasserierna har sin upprinnelse i att några tjejer anklagade dottern för att ha skrivit n-ordet på Snapchat, något hon förnekar. Ryktet spreds snabbt i skolan och blev till en sanning.
Virginia har polisanmält tre av händelserna som ofredande och olaga hot.
– Vi har varit på förhör och de har kallat in vittnen samt gett oss varsitt målsägandebiträde ifall det blir rättegång, säger Virginia.
Sofia Karlsson på Uppsalapolisen bekräftar att förundersökning pågår.
– Jag kan inte uttala mig mer om det i nuläget, säger hon.
Hem & Hyra har tidigare skrivit om Virginia klimatengagemang som en av deltagarna i tävlingen Minimeringsmästarna. Hon trivs utmärkt i Sävja, inte minst för att hon har en stor uteplats som hon odlar på och dessutom en kolonilott. Hon är engagerad i Svenska kyrkan i Sävja där hon har jobbat som volontär. Dessutom nattvandrar hon, ordnar barnaktiviteter och går och handlar åt folk som behöver hjälp.
Men den senaste tiden har hon inte sett någon annan utväg än att flytta från Sävja. Hon och dottern känner sig inte trygga där. Via en Facebooksida för lägenhetsbyte i Uppsala hittade hon en hyresgäst i Vänge, på andra sidan Uppsala, som gärna ville byta med henne.
Gjorde sig redo för att flytta
De fick beskedet att handläggningstiden för bytet var två tre månader och trodde inte att det var några problem att få igenom det.
Virginia gjorde sig redo för flytt och började packa sina ägodelar i pappkartonger. Men då kom beskedet att Uppsalahem avslår hennes ansökan om lägenhetsbyte. ”Beaktansvärda skäl saknas”, står det kort och gott i beslutet. Detta trots att Virginia hade skickat kopia på polisanmälan och ett läkarintyg på att dottern mår psykiskt dåligt av det hela.
Virginia tänker överklaga beslutet till hyresnämnden. Hon har också framfört till Uppsalahem att hon skulle vilja ha kortare uppsägningstid.
Hyresgästen i Vänge som Virginia ville byta med, Marita Invall, är också besviken på att bytet inte gick igenom.
– Jag vill byta för att komma närmare min son. Jag har blivit äldre och mer beroende av honom. Och jag tänkte börja jobba som undersköterska igen, fast jag är pensionär, och i Sävja är det närmare till jobbet, säger hon.
Hyresgästerna måste ha ”beaktansvärda skäl”
Anna Forsberg, handläggare på Uppsalahem, är den som fattat beslut i ärendet. Hon säger att hon inte kan kommentera specifika ärenden. Men för att få göra ett byte ska båda parter ha beaktansvärda skäl enligt hyreslagen.
– Det kan till exempel vara förändrade familjeförhållanden, väsentligt förändrad ekonomi eller att man jobbar stadigvarande på annan ort, säger hon.
Har ni haft något ärende liknande Virginias tidigare, när någon vill byta lägenhet på grund av att den utsätts för misstänkt brottslighet?
– Det finns liknande fall.
Vad fattade ni för beslut i de fallen?
–Jag kan inte kommentera specifika ärenden.
För att få byta lägenhet krävs hyresvärdens eller hyresnämndens godkännande. För att ha rätt till ett lägenhetsbyte behöver du ha så kallade beaktansvärda skäl, om inget annat avtalats. Rätten att byta lägenhet är reglerad i hyreslagen.
Beaktansvärda (giltiga) skäl till lägenhetsbyte är:
Ändrade familjeförhållanden
Väsentligt ändrade ekonomiska förhållanden
Stadigvarande arbete på annan ort
För att få byta lägenhet behöver du ha bott i lägenheten i minst ett år. Vill du byta tidigare än ett år behöver du enligt hyreslagen ha synnerliga skäl. Ett sådant kan vara exempelvis dödsfall i familjen, att du har mycket stort behov av att omgående få en mindre lägenhet eller att du måste flytta till en annan ort. Ett annat exempel kan vara att hyresgästen förlorat jobbet och inte har ekonomisk möjlighet att betala hyran för sitt nuvarande boende.
Källa: Hyresgästföreningen