Annons

Visbybor tvingas lämna stan

Gotland Sommartid strömmar turisterna till Visby. Samtidigt sparkas många hyresgäster ut från sina bostäder. En av dem är Christer Finn som får flytta ut i en liten stuga på landsbygden.
Foto: Jenny Knutsson
Sommarbostad. När sommaren kommer får Christer Finn lämna Visby.

Den gråmålade gäststugan står på en lantgård i Väte socken, drygt två mil söder om Visby. Hit har Christer Finn fått flytta för att få en tillfällig bostad för sommaren. I slutet av maj tvingades han att lämna sin etta på 40 kvadrat i Visby för att hyresvärden ville hyra ut den till turister. Under tre månader, från juni till augusti, får han i stället nöja sig med den något enklare stugan på 15 kvadratmeter och utomhuskök.

– Det är tredje sommaren som jag bor här ute. Det är inte optimalt när man inte har egen bil, men för mig har det funkat ganska bra, säger han.

Läs ocksåGotlandshem krävde 17,53 procent i hyreshöjning – fick 5,6 procentSusanne Davidsson, Hyresgästföreningen, Joakim Martell, Gotlandshem

Sedan han flyttade till Gotland för sju år sedan har det blivit många flyttlass till och från Visby. I regel två gånger per år, på vår och höst, då det är svårt att kunna bo kvar i staden under turistsäsongen.

Hur funkar det att behöva flytta varje år?

– När man hyr på de här premisserna så är det alltid möblerat. Man tar också mindre och mindre grejer med sig. Jag har en möbel, det är en pall som står i köket. Sedan har jag två högtalare och en förstärkare sedan ryms resten i ett par flyttkartonger. Det är inte mer.

Läs ocksåKraschlandning för hyresförhandlingarna på Gotland: "Skulle leda till katastrof"

För Gotlands del betyder turismen allt mer. Förra året beskrevs som ett nytt succeår med drygt en miljon besökare, en ökning med cirka 10 procent mot året dessförinnan. Men turistsäsongen sätter tydliga spår i Visbys bostadsmarknad. Under exempelvis medeltidsveckan och politikerveckan är många boenden och hotell uppbokade flera år i förväg. Trycket på bostäder sommartid är högt och att hyra ut en lägenhet i Visby innerstad kan ge betydande intäkter. I annonser på nätet erbjuds många hyreslägenheter för över 10 000 kronor i veckan.

– Att få tag i en lägenhet med förstahandskontrakt som hyrs ut året runt är skitsvårt. Många lägenheter hyrs bara ut från september till maj. Jag har stått sju år i Gotlandshems bostadskö, men ännu inte lyckats få något i Visby, berättar Christer Finn.

Annons

Kommunägda Gotlandshem är den största hyresvärden på Gotland och erbjuder helårskontrakt på alla lägenheter. Men bland privata uthyrare och studentlägenheter förekommer ofta kortare hyreskontrakt. Enligt Hyresgästföreningen skapar det en otrygghet för många att inte kunna hyra sin bostad året runt.

Läs ocksåBarbro protesterar mot 17 procents hyreshöjning: "Jag kan tvingas flytta"

– Det är helt vansinnigt att det  ser ut så här. Det är inte bara studenter utan många vanliga hyresgäster som drabbas. När jag var på Gotland senast träffade jag en barnfamilj som fick bo i en husvagn, säger Björn Johansson, regionordförande på Hyresgästföreningen i Sydost.

Men att göra något åt situationen är svårt. Enligt Björn Johansson skulle en möjlighet vara att påverka via hyresförhandlingarna.

– Det kanske inte ska vara samma hyra för en lägenhet som inte hyrs ut året runt. Det är inte samma hyresvillkor, säger han

Även Region Gotland är bekymrad över situationen med bristen på helårslägenheter i Visby. Ökad turism i kombination med höjda bostadspriser har gjort det mer attraktivt att hyra ut till turister och till allt högre hyror. Trots att uthyrningen bidrar till turismen är den ett problem för den som vill flytta och etablera sig i Visby permanent .

– Det är olyckligt. Vi behöver rekrytera folk hit, men det är ett problem när det inte finns bostäder som är tillgängliga året runt. Många studenter tvingas lämna sina bostäder här på sommaren när vi har behov att anställa. De skulle kunna vara kvar och erbjudas jobb, säger regionrådet Meit Fohlin (S).

Annons

Ett sätt att förbättra situationen är att bygga fler bostäder. Men regionen tittar på andra möjligheter att kunna öka tillgången på helårsbostäder, exempelvis för nybyggen på mark som kommunen äger.

– Vi håller på att undersöka vilka möjligheter vi har att kunna styra det här mer. Det är en het fråga när vi pratar om exploateringar och markanvisningar, säger Meit Fohlin.

När sommaren är över flyttar Christer Finn tillbaka till Visby.

– Förra sommaren var jobbig då visste jag inte var jag skulle bo. Men nu får jag flytta tillbaka till samma lägenhet. Det är jobbigt att ha det så här i längden. Jag skulle vilja ha ett förstahandskontrakt i stan, säger han

Läs också Gotlandshem vill riva 148 hyresrätter – oroligt läge för hyresgästerna Allt fler värdar kräver saftig hyreshöjning – Gotlandshem vill höja med 9,95 procent

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.