”Visst får man ha pool på egen täppa”
Osäkerheten kring vem som egentligen är ansvarig för säkerheten när en hyresgäst skaffar badpool har gjort att flera hyresvärdar i regionen helt enkelt säger nej till pool.
Annons
– Jag tror att många fastighetsägare väljer att ta det säkra före det osäkra, säger Carina Knapp Svedberger, jurist på SABO de kommunala bostadsbolagens organisation. Det finns ingen praxis, och det är otydligt var ansvarsgränsen går.
Men Hyresgästföreningen gör alltså en annan tolkning.
– Vår utgångspunkt är att man har rätt att ha egen pool om den står på den egna tomten, säger Evalena Agertoft, Hyresgästföreningens jurist. På allmän mark bär hyresvärden ansvaret, men är det en flyttbar pool som står på tomtmark som hör till lägenheten kan värden inte säga nej. Där är det ordningslagen som gäller och därmed hyresgästen som ansvarar för säkerheten.
Likaså är det hyresgästen som är ansvarig om poolen eller vattnet i den skulle skada fastigheten eller om marken under poolen blir förstörd.
– Det finns naturligtvis undantagsfall. Till exempel kan det ju vara så att tomtmarken är känslig. Då kan ju hyresvärden självfallet säga nej, säger Evalena Agertoft som poängterar att man alltid bör kontakta fastighetsägaren innan man sätter upp en pool.
Annons
MISSA INGET FRÅN HEM & HYRA. Tryck här för att följa oss på Facebook.