Annons

Vita har fått sitt element – orkar ändå inte bo kvar i Blötberget

Ludvika Det tog över ett år. Men nu har 81-åriga Vita Pedersen i Blötberget till slut fått ett element i farstun. ”Men det är så skitigt att man knappt ser att det är ett element”, säger hon.
Foto: Mattias Frödén
Vita Pedersen har äntligen fått ett element vid ytterdörren, men hon kommer ändå inte att bo kvar. "Jag orkar inte längre", säger hon. (Arkivbild från januari 2019)

Hyreshusen i byn Blötberget utanför Ludvika är en följetong i Hem & Hyra. Listan på problem och brister under årens lopp kan göras lång: problem med vatten och värme, smutsiga trapphus och skräpiga källarutrymmen är några exempel.

En av de drabbade hyresgästerna är Vita Pedersen som har bott i området i över 20 år. I slutet av 2018 gick hennes element i farstun sönder och hon tvingades skaffa en egen värmefläkt för att hålla värmen i lägenheten. Hon har sin entré på nedervåningen medan övriga utrymmen i lägenheten finns en trappa upp.

Läs ocksåKravet på husägare i Ställdalen: "Åtgärda annars stänger vi"

– Det har dragit kalluft upp för trappan till övervåningen. Tur att det har varit en mild vinter i år, säger Vita.

Trots hennes vädjanden har värden, Blötbergets Fastigheter AB, vägrat att hjälpa henne. Men nu har hon till slut fått ett nytt el-element installerat.

Fast nytt är det förstås inte, snarare tvärtom.

Läs ocksåSkidanläggning gick i konkurs – köps nu av bostadsbolagNärbild på pjäxor och slalomskidor.

– Det är ett gammalt element som de måste ha tagit från en annan lägenhet. Det är så skitigt att ingen människa skulle vilja ha det, säger Vita.

Hon fortsätter:

– Men jag bryr mig inte längre. I mars ska jag flytta härifrån för jag orkar inte ha det så här. Jag är snart 82 år gammal och har aldrig varit med om något liknande. Det är tur att jag har snälla barn som bor i närheten och kan hjälpa mig, annars hade jag inte klarat mig, säger Vita.

Läs ocksåTjänstemannen om husen i Blötberget: ”En jobbig historia"Bilden visar ett av husen i Blötberget. Det är snö på marken och blå himmel.

Hon är lättad efter att ha tagit beslutet, men samtidigt är hon mycket besviken på sin värd, Tino Bessou som är Blötbergets Fastigheters företrädare.

– Jag förstår inte hur han kan få hålla på så här år efter år.

Elementet sattes upp efter att Ludvikas miljö- och byggnämnd i november i fjol utfärdade ett föreläggande om att åtgärda uppvärmningen i Vitas entré.

Annons

Samtidigt tog nämnden beslut om ytterligare ett föreläggande gällande en annan lägenhet i området där en man bor. Även här handlade det om trasiga el-element, två stycken, samt att en brandskadad lägenhet – belägen under mannens bostad – måste hålla en innetemperatur på minst 18 grader. Den brandskadade lägenheten är oisolerad och ett fönster saknas, vilket gör att även temperaturen i mannens lägenhet påverkas.

– Mannen som bor i den säger att temperaturen är någorlunda okej men att golven är kalla. Tur att det är en mild vinter, säger miljö- och hälsoskyddsinspektör Charlotte Olsson.

Elementen har, liksom i Vita Pedersens fall, inte fungerat sedan slutet av 2018. Men även här är nu saken åtgärdad, två begagnade element har kommit på plats under början av året.

Tino Bessou menar att bostadsbolaget inte har gjort något fel i något av fallen. Han säger att han levererade två element till mannen, men att de sedan oförklarligt försvann.

– Det fick jag reda på när kommunen sa det till mig. Då kom jag med nya element, säger Bessou som inte kan precisera när i tiden elementen levererades.

När det gäller Vita Pedersen menar Tino Bessou att bolaget flera gånger försökt hjälpa henne med elementen.

– Men hon har inte släppt in oss så vad ska man göra då? Som hyresvärd har man väl också vissa rättigheter.

Bessous påståenden avfärdas bestämt av Vita Pedersen.

– En enda gång hade jag besök av tre hantverkare som pratade om elementet. Men det var aldrig tal om att de skulle gå in i lägenheten. Däremot fick jag uppfattningen om att de skulle iväg och köpa ett element, men sedan hörde jag aldrig av dem. Jag kan bevisa att det här är sant eftersom en granne var hemma hos mig då, säger Vita.

Grannen heter Bror-Åke Johansson och han bekräftar Vitas uppgifter om mötet med de tre hantverkarna.

Annons

– Vi stod där och dividerade om elementet och sedan sa en av dem att han skulle åka och köpa ett element men att han måste höra med Tino först. Sedan hörde vi inte av honom, säger Bror-Åke.

Se intervjun med Vita Pedersen från januari 2019.

I sitt beslut i november krävde miljö- och byggnadsnämnden även att Blötbergets Fastigheter skulle forsla bort skräp som låg på marken i närheten av lägenheterna. Detta ska enligt uppgift nu ha gjorts.

De två föreläggandena var förenade med viten på sammanlagt 70 000 kronor, om inte problemen åtgärdades senast den 15 december i fjol. Men bolaget tog längre tid på sig än så. Ändå tror inte Charlotte Olsson att några viten – som är ett slags böter – kommer att dömas ut i de fall Blötbergets Fastigheter nu vidtagit åtgärder.

Föreläggandena har överklagats av bolaget och att få viten utdömda är en lång och krånglig process.

– Men när det gäller den brandskadade lägenheten kan det fortfarande bli aktuellt med ett utdömande av vite, säger Charlotte Olsson.

Miljö- och byggnadsnämnden har flera gånger tidigare utfärdat förelägganden mot Blötbergets Fastigheter och det närstående bolaget Hilldex, som också äger hus i byn.

Enligt Charlotte Olsson har bolagen ofta missat att i tid överklaga nämndens beslut , trots att de skickats i rekommenderade brev. Petra Karlssons hål i kökstaket är ett sådant ärende. Blötbergets Fastigheter klagade inte på kommunens beslut i sig, men däremot ville man inte godta själva vitesbeloppet på 50 000 kronor. Bolaget överklagade den delen till mark- och miljödomstolen, som i juni 2019 dock slog fast att pengarna ska betalas. Blötbergets Fastigheter överklagade därefter den domen till högsta instans, mark- och miljööverdomstolen. En dom där väntas inom kort.

Vita Pedersen har svårt att gå och använder därför rullator och i lägenheten har en trapphiss installerats.

Läs också Rishi blåst på 64 000 kronor i kommunala värdens hyreshus: ”Visste att hyran var för hög” Jamie fick ett hem till slut: "Jag gick runt och kände på saker för att försäkra mig om att det var mitt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.