Annons

Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: ”Måste bli ett stopp någon gång”

Färgelanda Pensionären Viveca Settergren, 78, i Färgelanda bor hos värden som höjer hyran mest i år. Hyran för lägenheten hos Valbohem ökar med 6,4 procent efter årets två höjningar. ”Det är inte klokt,” säger hon. 
Foto: Lasse Edwartz
Viveca Settergren, 78, i Färgelanda bor hos värden som höjer hyran mest i år.

Din hyresvärd, allmännyttiga Valbohem, har landets högsta hyreshöjning. Hur reagerar du på det?

– Det är inte klokt. Jag vill fråga varför? Ska vi hyresgäster betala alla tomma lägenheter? Alla renoveringar? De ligger efter vad gäller reparationer, och har kalla fönster. Jag vet inte vad jag ska säga. Jag tycker att det är hemskt, säger Viveca Settergren.

Läs ocksåSå blir du en del av fusket – detta bör du ha koll på när du köper hemstädSe upp för prisdumpade städtjänster när du köper hemstäd. Om timpengen är orimligt låg är det sannolikt städpersonalen som betalar det verkliga priset.
Så slog chockhöjningarna mot landets hyresgäster. Hem & Hyra träffar fyra som berättar vad höjningarna inneburit. I den här delen möter vi Viveca Settergren i Färgelanda.

”Fått leva efter det”

Hur skulle du beskriva din ekonomiska situation?

– Jag är ensamstående, med vuxna barn. Med pension, bostadstillägg och någon tusenlapp från mitt extrajobb som fotvårdsspecialist på tre äldreboenden. Jag har inga skulder, så jag betalar min hyra och har pengar till att göra det. Sedan har jag fått leva efter det. Jag försöker lägga undan någon tusenlapp till oförutsedda händelser. Det behöver jag om bilen skulle gå sönder till exempel. Det måste jag ha.

Viveca Settergren har tvingats lägga om sin meny för att spara pengar efter prisuppgångarna. Numera blir det ingen helglyx, och hon gör ofta grönsaksgratäng eller soppa.

Hur har du påverkats av den höga inflationen och förra årets hyreshöjning?

Annons

– Jag tänker mer på ekonomin, tittar på priserna i matbutiken, och äter mindre kött. Jag gör mycket grönsaksgratänger och soppa. Det blir ingen helgmeny som det var förr. En del går in och handlar som om de var miljonärer. Jag handlar för en vecka och gör matlådor och fryser in. Det blir ju billigare.

”Inte råd att spara längre”

Hur tror du att din ekonomi kommer att påverkas av årets hyreshöjning?

– Då har jag kanske inte råd att spara längre. Att tanka bilen, bara det kostar ju nästan en tusenlapp. Jag får se om jag har råd att ha kvar bilen. De månaderna när försäkringar och skatter ska betalas är redan nu bedrövliga. Jag klarar mig än så länge, men det måste ju bli ett stopp någon gång.

Läs ocksåRekordhöjning i Alingsås - kommunala bostadsbolaget står för årets hittills största höjningAlingsåshem och Jesper Lissmark, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Pratar ni om hyreshöjningarna i din bekantskapskrets?

– Nej, vi gör inte det faktiskt, men vi lever i en väldigt oviss tid. Jag tycker att man ser att folk är ledsna, bedrövade. Det är inte bara hyrorna, utan allt runtikring, får man hyreshöjningarna så gör ju det saken värre.

Annons

Överenskommelsen gäller totalt tre hyreshöjningar på 3,2 procent vardera: i februari och juli 2024 och i januari nästa år. Så här kommenterar Urban Blom, tf vd för bostads­bolaget, hyreshöjningarna:

Läs ocksåHögsta hyreshöjningen hittills för 2025 finns i FalkenbergNicklas Lidholm, Per Arbin

– Vi har gjort ett tvåårsavtal där ­parterna är överens om tre höjningstillfällen. Det är 3,2 procent i februari, juli och sedan i januari nästa år. Jag kan tycka att statistiken är lite ­missvisande. Effekten blir troligtvis att ­Valbohem har en av de lägsta höjningarna nästa år, säger han.

Här höjs hyrorna mest

Viveca Settergren tycker inte att årets hyreshöjning är rimlig. Bland annat säger hon att värden Valbohem ligger efter med renoveringar.

Fakta: Viveca Settergren

Ålder: 78 år
Bor: I en lägenhet i Färgelanda på 62 kvadratmeter hos den kommunala värden Valbohem.
Gör: Pensionär som arbetar extra som fotvårdsspecialist på tre olika äldreboenden.
Intressen: Djurvän! ”Är dagmatte och passar hundar så att jag själv kommer ut i natur och skogen.”
Årets hyreshöjning: Totalt 331 kronor (3,2 procent 1 februari och 3,2 procent 1 juli)
Ny hyra: 5423 för kallhyra. Bilplats med carport ingår
Månadsinkomst efter skatt: 14 049 kronor i pension, bostadstillägg på 2 023 kronor. Någon tusenlapp i månaden från extraarbetet.
Det här har jag fått dra ner på: Resor. Tidigare har jag haft förmånen att kunna åka till Kanarieöarna eller Rhodos en vecka eller två. Det tillhör ju livets grönska. Nu kan jag inte det längre.

Fakta: Så mycket har hyrorna höjts i landet

Läs också Hemlös dömd till fängelse – tog sig in i tom lägenhet: "Vad ska man göra – ska man dö?" Så gör du om du får en felaktig faktura från värden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.