Willhem säger upp avtal och tar ut överhyra: ”Chockade”
För drygt tre år sedan enades Willhem med Hyresgästföreningen om vilken hyra som skulle gälla för bolagets totalrenoverade, så kallade Willhemlyfta, lägenheter i Trollhättan. Enligt överenskommelsen skulle hyresnivån ligga fast till slutet av 2024.
Men nu har Willhem sagt upp avtalet. Som skäl anger man att hyresnivån inte täcker bolagets kostnader.
Anser att det skadar förtroendet
Ludvig Möller, som är förhandlingsjurist på Hyresgästföreningen, anser att Willhems agerande är anmärkningsvärt och att det skadar förtroendet för bolaget som avtalspart.
– Det är en grundläggande juridisk princip att avtal ska hållas. Och det är dessutom nödvändigt för en långsiktigt fungerande hyresmarknad, säger han.
Från Hyresgästföreningens sida har man förståelse för bolagets ökade kostnader. Men man menar samtidigt att Willhem hade kunnat vänta med totalrenoveringarna tills avtalstiden löpt ut.
– Om den avtalade hyresnivån inte ger Willhem tillräckligt för pang för pengarna är det inget som tvinar dem att fortsätta totalrenovera lägenheter just nu. Dessutom hade de kunnat planera för att slippa hamna i ett läge dom gör att de anser sig behöva bryta ingångna avtal. De hade till exempel kunnat binda sina räntor över en längre tid eller handla upp entrprenadavtal för Willhemlyftet över en längre tidsperiod, säger Ludvig Möller.
Totalrenovering efter flytt
Willhem brukar passa på att totalrenovera sina lägenheter i mellantiden när en hyresgäst flyttat ut och nästa inte hunnit flytta in. De kallar det hela för Willhemlyftet och skriver på sin hemsida ”…att det är ett sätt att höja standarden på lägenheter i äldre hus till en nivå som är jämförbar med lägenheter i nybyggda hus”.
Hyresgästföreningen kritiserar den här typen av punktrenovering. Dels för att grannar kan råka ut för evighetslånga störningar när lägenhet efter lägenhet totalrenoveras i deras trapphus. Dels för att ingen kan motsätta sig renoveringen.
– Det är ett sätt att runda systemet. De behöver inget medgivande för det finns ingen motpart, sade förhandlingschef Magnus Elsing till Hem & Hyra 2015.
I Trollhättan har Willhem, sedan 2017, hunnit totalrenovera cirka 250 av sina totalt 680 lägenheter. Enligt Ludvig Möller leder den efterföljande hyreshöjningen till att många inte längre har råd att efterfråga de här hyresrätterna.
– I en tid då hyresgästernas marginaler krymper är det tondövt att höja hyran ännu mer för de redan dyraste renoverade lägenheterna i Trollhättan, säger han.
Men, det är inte nog med det. Hyresgästföreningen har fått signaler om att Willhem redan tagit ut upp till 350 kronor i månaden mer än förhandlad hyra för en majoritet av de totalrenoverade lägenheterna. Därför uppmanar man nu alla medlemmar som bor i Willhemlyfta lägenheter i Trollhättan att kontakta Hyresgästföreningen för en kontroll.
– Betalar man mer är utgångspunkten att man har rätt till återbetalning av mellanskillnaden. Vi kommer att hjälpa våra medlemmar att reda ut detta och fungera som juridiskt ombud om det blir rättsliga processer om återbetalning, säger Ludvig Möller.
Linda Borg är ordförande för Hyresgästföreningen MittVäst och själv hyresgäst hos Willhem i Trollhättan. Hon blev inte så förvånad när hon hörde att Willhem ville bryta avtalet och höja hyrorna i förtid.
– Vi har ju hört på olika möten vi haft med dem att de velat höja hyrorna för de här lägenheterna. Så den biten var inte så förvånande. Men att de redan tagit ut överhyra, det är chockerande, säger hon.
Vill inte ge kommentarer
När Hem & Hyra kontaktar Martin Andreasson, som är fastighetschef för Willhem i Trollhättan, hänvisar han till bolagets kommunikations- och marknadschef Madeleine Wetterström.
På frågan om varför Willhem sagt upp avtalet med Hyresgästföreningen svarar hon så här:
– Förändringen är en del i en pågående förhandling. Och medan den pågår kan jag inte ge några kommentarer.
Varför ni tar ut överhyra för de Willhemlyfta lägenheterna i Trollhättan?
– Som jag meddelade kan vi tyvärr inte kommentera de pågående förhandlingarna och de frågor som kommit upp där. Vi har en pågående dialog med Hyresgästföreningen och detta är en fråga där vi har olika uppfattningar, svarar Madeleine Wetterström via e-post.
- Hyresvärden får inte själv bestämma hyran utan måste antingen förhandla med Hyresgästföreningen eller komma överens med hyresgästen innan hyran kan höjas.
- Får du en hyresavi med ett högre belopp än du tidigare betalat (om som är framförhandlad) har du fortsatt rätt att betala din gamla hyra.
- Om du inte tycker att höjningen är skälig ska du inte betala den nya hyran och inte skriva under något nytt avtal.
- Är ni inte överens om en hyreshöjning tvingas din hyresvärd att vända sig till Hyresnämnden för beslut om ny hyra.
- Så länge du betalar den senast förhandlade hyran kan du inte bli uppsagd eller få betalningsanmärkningar hos Kronofogden.
Källa: Hyresgästföreningen