Willhem struntade i att rätta till brister efter brand
År 2012 brann 23 bilar i Willhems garage på Forvägen. Rök vällde in i flera trappuppgångar och hissar som binds samman med garaget av dörrar och ventilationssystem. Fyra år senare brinner två bilar i samma garage och orsakar rökspridning i mindre skala. Till skillnad från första branden gör brandkåren tillsyn av brandsäkerheten som slutar med att bolaget får ett föreläggande att rätta till de sju brister som upptäcks.
Bolaget har nu målat om garaget och lovat rätta till bristerna till årsskiftet. Men Lennart Danielsson, som bor hos Willhem och har varit med om båda bränderna, är trött på hur bolaget sköter fastigheterna. Han pekar på att det varken funnits några brandvarnare i garaget eller skyltar som talar om var folk ska gå vid en brand.
– Hur ska folk veta var de ska ta vägen vid en brand när det inte ens finns nödutgångsskyltar, frågar han sig.
Att det brunnit två gånger på fyra år och rök kommit in trappuppgångar och hissar gör att han inte känner sig trygg i sin bostad.
– Hur ska man kunna känna sig trygg här, folk blev ju helt hispiga när det kom rök i hissen. Bolaget skiter i brandsäkerheten, säger han.
Det är fastighetsägaren, Willhems, ansvar att rätta till brister i brandsäkerheten, som framkom efter branden 2012. Men ett visst ansvar vilar också på Södertörns brandförsvar som inte gjorde någon tillsyn efter branden och inte heller gav bolaget föreläggande att rätta till bristerna.
Mari Olsén, brandingenjör på Södertörns Brandförsvarsförbund, förklarar att de hade en informell dialog med Willhem 2012 som lovade att rätta till bristerna. Att arbeta med dialog istället för tillsyn var ett arv från samarbetet med husens tidigare ägare, Botkyrkabyggen, som hade ett systematiskt brandskyddsarbete och en nära dialog med brandkåren. När brandkåren påpekade brister rättade bolaget till dessa utan föreläggande. Men skillnaden var att Willhem inte rättade till alla bristerna.
– Jag tror att de rättade till dörrar och annat men vet inte eftersom det inte finns några anteckningar. Så här i efterhand så borde vi ha gjort en regelrätt tillsyn av Willhems fastigheter och skrivit ut föreläggande för bristerna. Men de senaste åren har vi blivit bättre på att ställa krav och följa upp att brister åtgärdats, säger hon.
Vid den andra branden i parkeringshuset i mars i år, valde Södertörns Brandförsvarförbund att göra en regelrätt tillsyn som slutade med föreläggande att rätta till sju brister i brandsäkerheten.
– Bristerna är inte åtgärdade ännu, men ska vara klart vid årsskiftet. De ska bland annat montera nödljus i trapphus och garage, säger hon.
Vissa hävdar att tillsyn av brandsäkerheten i flerbostadshus är onödig och inte har speciellt stor effekt, men Mari Olsén håller inte med. Hon menar att det behövs en kombination av information, dialog och tillsyn för att förbättra brandsäkerheten.
– Att tillsyn och föreläggande behövs visar fallet med Willhem där vi valde att ha en dialog istället men där resultatet blev att bristerna inte åtgärdades, säger hon.
Mari Olsén berättar att bristerna bland annat resulterade i att ventilationen från garaget hänger ihop med ventilationen i en närbutik som därför rökfylldes vid bränderna. Samtidigt så kom rök in i trapphus och hissar.
– Rök ska inte kunna fylla trapphus, jag tror det beror på att dörrarna mellan trapphus och garage inte var täta. De brister vi har hittat visar att bolaget inte har något systematiskt brandskyddsarbete, säger hon.
Men Anneli Melander, fastighetschef Willhem Stockholm hävdar att bolaget har ett systematiskt brandskyddsarbete.
– Ja det har vi.
Södertörns brandförsvarsförbund menar att det faktum att de har upptäckt så stora brister visar att ni inte har något systematiskt brandskyddsarbete, hur ser du på det?
– Men det har vi.
Ni fick anmärkningar redan 2012 och nu senast i år fick ni föreläggande att rätta till sju brister i brandskyddet, varför fick ni anmärkningar?
– Det beror väl på att vi inte rättade till felen 2012. Jag känner inte till orsaken men vi håller på med ett arbete där vi åtgärdar fel och brister.
Hur ser brandsäkerheten ut i era övriga byggnader i Stockholm?
– Vi gör ronderingar där vi kontrollerar brandsäkerheten så kallade SBA-ronderingar men har däremot inte larm. Vi har en del problem med att folk ställer saker i trapphus, källare och vindar.
Det har inträffat två bränder i p-huset i Fittja på fyra år. Hur kan det komma sig att rök fyllde trappuppgångar och hissar båda gångerna?
– Vi undersöker detta och vilka åtgärder som behöver göras.
Ni fick kritik för brister efter branden 2012, varför åtgärdade ni inte alla bristerna?
– Jag har jobbat i företaget sedan april och jag kan inte svara på det.
Flera av era hyresgäster känner sig otrygga eftersom det brunnit två gånger på fyra år och trappuppgångar och hissar har blivit rökfyllda vid båda tillfällena. De menar att ni struntar i brandsäkerheten, hur ser du på det?
– Det är tråkigt om folk känner sig otrygga men jag vill understryka att vi tar brandskyddet på största allvar.
Ni gör en stor inventering av brandsäkerheten nu, kan du berätta vad det går ut på?
– En total genomgång av brandskyddet i den aktuella fastigheten, brister åtgärdas snarast möjligt.