Annons

Willhem vill höja grundhyran för rabatterade studentlägenheter – ”Cyniskt”, anser Hyresgästföreningen

Borås Studentlägenheterna är så dyra att Willhem tvingas lämna rabatt för att få dem uthyrda. Ändå vill de höja hyran med 14 procent. "Cyniskt", anser Hyresgästföreningen som nu kallar till förhandling.
"Cyniskt av Willem att pressa fram hyresnivåer som de inte kan ta, säger HyresgästföreningensJesper Lissmark.
Foto: Alice Winroth / Kajsa Wedberg
"Cyniskt av Willem att pressa fram hyresnivåer som de inte kan ta, säger HyresgästföreningensJesper Lissmark.

Det handlar om Willhems studentlägenheter på Kyrkogårdsgatan på Druvefors i Borås. Precis som i många andra av sina fastigheter har Willhem passat på att totalrenovera lägenheterna när de stått tomma, innan nästa hyresgäst flyttat in. Lägenheternas nya höga standard har lett till kraftiga hyreshöjningar. Så kraftiga att bolaget tvingats lämna rabatt för att få lägenheterna uthyrda. Rabatten för nya hyresgäster ligger på 1 200 kronor i två år.

Men trots rabatten vill Willhem nu höja grundhyran med 14 procent inför 2025. Det har fått Hyresgästföreningen att reagera.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

– De vill helt cyniskt pressa fram hyresnivåer som de inte kan ta ut förrän det blir bostadsbrist igen, säger Jesper Lissmark, som leder Hyresgästföreningens förhandlingsgrupp.

Jesper Lissmark menar att Hyresgästföreningen lyckats hålla tillbaka höjningarna i de årliga hyresförhandlingarna. Förra året strandade förhandlingarna efter att Willhem begärt en höjning på 11 procent. Därefter fick en en skiljeman besluta att studentlägenheterna skulle få samma höjning, 5,7 procent, som Willhems övriga lägenheter.

När Willhem ger rabatt på hyran sker det genom ett avtal mellan bolaget och den enskilda hyresgästen. Hyresgästföreningen är inte emot rabatterna, men vill hellre ha långsiktiga och stabila uppgörelser som gynnar samtliga hyresgäster.

Annons
Läs ocksåVärden som tröttnade på Fastighetsägarna – "Krav som hyresgästerna inte har råd med"En man i skjorta och kavaj som tittar in i kameran. Man ser bara huvudet och axlarna på honom.

Därför kallar nu Hyresgästföreningen Willhem till bruksvärdesförhandling för de 75 lägenheterna på Kyrkogårdsgatan.

– Vi anser att det är grundhyrorna som behöver korrigeras och kallar därför Willhem till en bruksvärdesförhandling, säger Jesper Lissmark.

Exakt hur mycket hyran borde sänkas kan Jesper Lissmark inte svara på. Men han anser att den borde ligga i nivå med den rabatt som Willhem ger sina nya hyresgäster.

Läs ocksåVärden får ändra till kallhyra trots att Lottas lägenhet är ett blåshål: "Detta kommer att bli dyrt"

En av hyresgästerna är 23-årige Alexander Tivendale. Hans lägenhet är på 18 kvadrat och när han flyttade in för tre år sedan låg hyran på omkring 4 000 kronor i månaden. I dag har den höjts till närmare 5 500.

Annons

– Det är för dyrt med tanke på hur liten lägenheten är, säger Alexander Tivendale, som nu letar efter annat boende.

När Hem & Hyra kontaktar Willhem för en kommentar svarar fastighetschef Malin Hilding så här via mejl:

”Vi har tyvärr inte möjlighet att kommentera detta i nuläget eftersom förhandlingarna pågår. Vi hoppas på förståelse för detta.”

Fakta: Bruksvärde

En lägenhets bruksvärde är det praktiska värde den har ur hyresgästens synvinkel. De egenskaper som bestämmer en lägenhets bruksvärde är bland annat dessa:

* storlek
* grad av modernitet
* planlösning
* läge inom huset
* reparationsstandard
* ljudisolering

Förmåner som är knutna till lägenheten kan också inverka på bruksvärdet, till exempel:

* hiss
* tvättstuga
* sopnedkast
* särskilda förvaringsutrymmen
* god fastighetsservice
* garage och biluppställningsplats

Faktorer som husets allmänna läge, boendemiljön i stort och närhet till kommunikationer påverkar också bruksvärdet. Eftersatt underhåll kan ha betydelse för bruksvärdet. Däremot inte den försämring i lägenhetens skick som normalt uppkommer mellan två ordinarie underhållstillfällen.

Källa: Sveriges Domstolar

Läs också Gotlandshem vill höja hyran med skyhöga 16,4 procent Här har hyresförhandlingarna redan kraschat – skiljeman får sätta hyrorna Här går de mot trenden - nästa års hyreshöjning redan klar: "Skönt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.