Wladimir tog strid mot hyreshöjningen – det lönade sig

Förhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och Victoriahem, Heimstaden, Sveafastigheter och Neobo strandade förra året. De fyra bostadsbolagen skickade i stället hem en direktaviserad hyreshöjning på 5,3 procent till tusentals Växjöbor.
Mer än 90 procent av hyresgästerna accepterade den nya hyran, men resten stod emot. I brevet upplystes hyresgästerna om att det skulle kunna landa på 10-20 procent höjning om det avgörs i hyresnämnden. Något som Hyresgästföreningen då kallade för skrämselpropaganda och som provocerade hyresgästen Wladimir Valdebenito.
Han och hans sambo bodde hos Victoriahem och valde att inte gå med på den nya hyran. De fortsatte i stället att betala den gamla.
”Jag blev lite arg. Det här kommer drabba andra hårt. Det är därför jag vill stå upp för att det är inte okej”, berättade han för Hem & Hyra.
Det beslutet visade sig vara lönsamt.
”Viktigt att stå upp för rätten”
När överenskommelsen nu är klar mellan Victoriahem och Hyresgästföreningen så blev det en tvåårsuppgörelse för både 2024 och 2025.
Från den 1 april gäller en ny hyra för 2025, 4,1 procent. De som har kallhyra får en höjning på 3,7 procent och de som bor i totalrenoverade lägenheter 1,9 procent.
För de som inte gick med på direktaviseringen förra året så får de fjolårets höjning med 5,3 procent den 1 april. Höjningarna för 2025 startar först den 1 oktober.
Det innebär att alla får samma totala hyreshöjning i slutändan. Men för Wladimir och hans sambo slapp de betala extra i ett helt år, och vore det inte för att de nu har flyttat till en större lägenhet, så skulle de spara ytterligare ett halvår av årets höjning. Något som känns som en seger tycker han.
– Jag tyckte det var viktigt att stå upp för rätten att neka och att man ska använda en förhandlingsprocess. Man ska inte bli rädd för såna hot och det visade sig att det inte hände något, jag tjänade på det.
Victoriahem hörde aldrig av sig till Wladimir och han fick aldrig någon kallelse till hyresnämnden vilket förvånade honom.
– Jag vet inte om det var för få hyresgäster, eller för många, för att ta det till rätten, jag vet inte hur de har tänkt. Jag hade förväntat mig att något skulle ske. Men jag är glad att jag gjorde detta och skulle göra om det.
Tvåårslösning ger lägre snitthyra
Lida Zezovska, förhandlare för Hyresgästföreningen, är inte lika förvånad.
– Vi har inte sett någon som tagit en strandad förhandling till hyresnämnden i Växjö, det är för mycket arbete för alla parter och ett ovisst läge vilket beslut det blir.
Hon är relativt nöjd med resultatet. Det blev som bostadsbolaget ville, en höjning på 5,3 procent för 2024 – men enbart för att så många hyresgäster redan hade betalat in den nya hyran.
– Lösningen blev i stället att vi fick en bättre nivå för 2025 så det jämnar ut sig. När vi satte oss i förhandling var det för att förhandla två år. Det vi kom överens om var att 5,3 skulle ligga kvar och de som hade bestridit hyreshöjningen fick 2024:s års höjning ett år senare.
– Men de som har bestridit hyreshöjningen har fått många fördelar. När vi rekommenderar hyresgästerna att bestrida hyreshöjningen så kan det ge fördelar i slutändan.
Så är inte alltid fallet. I Aneby bestred Christer Karlzén en direktaviserad hyra från Aneby bostäder, och fick en hyreshöjning på chockerande höga 48 procent efter hyresnämndens beslut.
Det finns en risk att det hamnar i hyresnämnden och kan hamna högre än vad ett bolag har direktaviserar?
– Det gör det, men de som bestred har fått en bra lösning för i år, vi har fått en bra överenskommelse, det gick inte till hyresnämnden, det prövades inte och hamnade inte på 20 procent höjning. Men risken finns att prövning kan ge högre hyra.
Trots överenskommelsen får Lida Zezovska samtal från oroliga hyresgäster som har svårt att klara höjningarna.
– Det är tuffa höjningar ändå, det är svårt ändå. Det kommer vi inte ifrån. Totalt för två år är det 8,4 procent i snitt. Men skiljemannen har gett Fastighetsägarna en höjning 10,4 procent för två år. Så detta är ändå bättre.
Överenskommelse för 2024 och 2025, gjordes också klart med Sveafastigheter och hamnade på samma procentsats och villkor som Victoriahem. Förhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och Heimstaden och Neobo har däremot strandat även i år.

Nöjd med paketlösning
För Victoriahems del blev det till slut den höjning de ville ha för alla hyresgäster 2024. De hyresgäster som inte gick med på den högre hyran förra året har sluppit ett års hyreshöjning – en eftergift i förhandlingarna bolaget kan leva med menar förhandlare Marcus Atterstam.
– Det blev en paketlösning vi är nöjda med. Det räcker inte till för att täcka våra kostnader, men vi står bakom den, säger han.
Marcus Atterstam bedömer att mellan 90 och 95 procent direkt sa ja till Victoriahems hyreshöjning 2024.
– Säger så många ja så har man en ganska hög följsamhet. Vi ser nog att motståndet mot de nivåer vi hade krävt inte var så högt som Hyresgästföreningen tänkte. Sen är det inte säkert att alla som har betalat ville det, men de har åtminstone inte motsatt sig det.
Var det någonsin aktuellt att ta det vidare till hyresnämnden?
– Vi har hela tiden fört diskussioner internt att ta det vidare, men samtidigt vill vi alltid undvika den sorters prövningar. Går man till hyresnämnden förhandlas snarare ett värde på lägenheten än en höjning och det är oförutsägbart både för oss och hyresgästerna. Så vi försöker alltid hitta lösningar vid förhandlingsbordet.
Läs också: Våra tips om hur du gör när värden struntar i att förhandla du får en direktaviserad hyra.