Wonna I de Jong Fastigheter försökte kuppa igenom hyreshöjning – kan riskera miljonskadestånd
Nyligen fick hyresgäster i Skärholmen brev från hyresvärden Wonna I de Jong Fastigheter där det meddelades att värden höjer hyran med 4,75 procent. För en tvåa kan det motsvara en höjning på drygt 320 kronor i månaden.
I brevet hänvisar Wonna I de Jong Fastigheter till ramavtalsförhandlingarna om 2023 års hyreshöjning mellan Fastighetsägarna Stockholm och Hyresgästföreningen som landade på 4,75 procent från 1 februari 2023.
Men överenskommelsen med fastighetsägarna betyder inte att hyrorna är klara för hyresgästerna i Skärholmen. Värden har inte rätt att höja hyrorna på eget initiativ. Hyrorna för de aktuella adresserna måste först förhandlas med Hyresgästföreningen eftersom det finns ett avtal om det. Det står det inget om i utskicket.
”En hyreshöjning är en självklarhet”
Wonna I de Jong Fastigheter skriver att de har brutit samtliga förhandlingsöverenskommelser med Hyresgästföreningen på grund av Hem & Hyras granskning av värden. Granskningen har visat att värden hyr ut olagliga bostäder och tar ut ockerhyra genom bulvanupplägg.
Strax innan jul förra året meddelade Wonna I de Jong Fastigheter att värden inte ville fortsätta förhandla med Hyresgästföreningen om hur stora hyreshöjningar hyresgästerna i Stockholm skulle få.
Men faktum är att förhandlingsavtalet gäller så länge hyresnämnden inte beslutat något annat. Hyresgästföreningen hänvisar till att avtalet gäller till den 31 december 2023 och kan tidigast sägas upp efter det.
I utskicket motiverar Wonna I de Jong Fastigheter höjningen bland annat med att priserna på vitvaror gått upp med 20-25 procent och elpriserna gått upp mellan 40-200 procent.
”En hyreshöjning är en självklarhet,” skriver värden i utskicket och fortsätter: ”Hyresvärden bjuder gärna på en månads retroaktiv hyreshöjning om Ni godkänner denna generella hyreshöjning i så fall från 1 mars.”
På det sättet försöker hyresvärden få hyresgästerna att godkänna hyreshöjningen utan att det har skett förhandlingar.
Brott mot förhandlingsordningen
Cathrine Ripman, försteförhandlare, Hyresgästföreningen region Stockholm, hänvisar till att Wonna I de Jong Fastigheter inte strandat förhandlingarna och inte inkommit med underlag som hyreslistor så att hyran kan förhandlas klart.
– Det här är brott mot förhandlingsordningen. Vi har skickat ut medlemsbrev till de fastigheter som är berörda av detta.
Hyresgästföreningen kräver skadestånd
Nu kräver Hyresgästföreningen region Stockholm skadestånd på 5 000 kronor per lägenhet för brott mot förhandlingsordningen. Skulle det gälla alla värdens 1 095 lägenheter så rör det sig om drygt 5,4 miljoner kronor. Det visar handlingar som nyligen skickats in till hyresnämnden.
Dessutom kräver Hyresgästföreningen att den hyra som debiterats hyresgästerna felaktigt omgående ska återbetalas.
– Om värden inte gör det kan vi driva ärenden om återbetalning för de hyresgäster som lämnar fullmakt till oss och vill driva ett sådant ärende i hyresnämnden, säger Monicka Sparrman, jurist, Hyresgästföreningen region Stockholm, som också arbetar med ärendet.
Hem & Hyra har sökt Wonna I de Jong Fastigheter för frågor men bolaget har inte återkommit.