Annons

Ydrebostäder höjer hyrorna mest i landet

Ydre Ydrebostäder höjer hyrorna mest i landet. Höjningen med i genomsnitt 4,7 procent träder i kraft 1 april. Hyresgästföreningen kallar den beklaglig men nödvändig.

Som Hem & Hyra tidigare har berättat dras kommunägda Ydrebostäder med ekonomiska problem sedan flera år tillbaka. Det största skälet är, enligt vd Urban Tordsson, att hyresintäkterna under lång tid varit för låga för att täcka kostnaderna. Han har varnat för att bolaget på sikt riskerar att gå i konkurs.

När Ydrebostäder och Hyresgästföreningen satte sig vid förhandlingsbordet för att förhandla om 2012 års hyror var det också bolagets svåra ekonomiska läge som stod i centrum. Ydrebostäder hade begärt att få höja hyrorna med i genomsnitt 6,3 procent. Efter förhandlingen står det klart att höjningen blir 4,7 procent, den högsta höjningen i landet hittills i år.

Läs ocksåGratisplatser försvinner - nu tvingas Dunio betala för parkeringenEn parkeringsplats till vänster och till höger en bild på en leende kvinna med slöja.

– Det går inte att få ordning på ekonomin genom att bara minska kostnaderna, utan det måste tyvärr komma in mer pengar också. Och det kan bara ske genom en hyreshöjning, säger Hyresgästföreningens förhandlare Benny Andersson.

Höjningen ger ett ekonomiskt tillskott på 640 000 kronor. Det hade behövts dubbelt så mycket för att få årets budget i balans. Men en så hög hyreshöjning vore orimlig, menar Benny Andersson.

Det var med blandade känslor som han undertecknade överenskommelsen.

Läs ocksåBostadsbrist i grannkommunerna - men här kan hyreshus rivas

– Jag förstår bolagets argument. Samtidigt får det inte bli för smärtsamt för hyresgästerna. Den här höjningen blir besvärlig att klara för många, men utan pengarna som kommer in skulle boendet bli sämre och så vill hyresgästerna inte heller ha det. Det är en svår balansgång.

Annons

4,7 procent är den genomsnittliga höjningen. I själva verket blir den procentuellt högre för dem med små lägenheter och lägre för dem med stora, eftersom alla lägenheter med kallhyra höjs med 175 kronor i månaden, oavsett storlek. Lägenheter med varmhyra blir 195 kronor dyrare och för lägenheter där även hushållsel ingår blir höjningen 240 kronor. Anledningen till upplägget är att stora lägenheter i dag anses ha något för hög hyra per kvadratmeter och år jämfört med små, vilket parterna enats om att jämna ut.

– Det blir en ganska hög höjning, men även efter den kommer vi att ha bland de lägsta hyrorna i landet, säger Ydrebostäders vd Urban Tordsson.

Läs ocksåDet blir han som ska få Ydreborna att välja bort villan

Ydrebostäder ligger mycket riktigt kvar på tio-i-topp-listan över värdarna med lägst hyror. Därför är han inte orolig att hyresgästerna ska överge bolaget och krisen förvärras.

– Vi får hoppas att det går bra och att hyresgästerna inte blir för griniga utan att man har förståelse och tycker att man fortfarande får mycket för sina pengar. Vi har en hög servicenivå där man kan ringa i princip när som helst och få hjälp snabbt. Det vill vi inte ändra på, säger Urban Tordsson.

Han är inte heller beredd att minska på underhållet, samtidigt måste bolaget spara.

Annons

– Det gäller att vända på slantarna och försöka få bort onödiga omkostnader. Bland annat säger vi nej till annonser i diverse olika telefonkataloger. De kan ta hutlösa priser och vi tror att folk hittar oss ändå.

Bolaget ska också se över hur energiförbrukningen kan minskas. Bland annat överväger man att gå över från el till fjärrvärme i ytterligare några hus.

– Vi håller på och tittar på vad som är förnuftigast att göra. Tyvärr så kostar det ju pengar att göra åtgärder för att spara energi också.

Läs mer om årets hyresförhandlingar här!

Läs också Här kan du få bostad samma dag Här höjs hyran mest i landet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.