Annons

Yngre minst skeptiska till bostadspolitiken

Nyheter Förtroendet för bostadspolitiken är lågt, visar två färska undersökningar. En majoritet anser också att nybyggda hyresrätter är alldeles för dyra.
Politiker i riksdagen har sagt en massa om bostadspolitiken, men det är många som tror att de har svårt att gå från ord till handling.

En av fyra tillfrågade höll inte med om påståendet ”politikerna har förmågan att lösa bostadsfrågan” när Hyresgästföreningen gav opinionsinstitutet Novus i uppdrag att kartlägga svenskarnas syn på bostadsfrågan. Något fler, drygt en av tre, hade stor eller ganska stor tilltro till politikerna. Bara 9 procent uppgav att de hyste ett stort förtroende. Drygt 1 000 personer deltog i undersökningen, som genomfördes i mitten av december.

När Sifo gjorde en liknande undersökning på uppdrag av mäklarföretaget Bjurfors framkom en liknande bild. Opinionsundersökningen, som gjordes bland storstadsbor, visade att 8 procent av drygt 1 500 tillfrågade hade stort förtroende för bostadspolitiken. Undersökningen gjordes veckorna efter valet och resultatet presenterades härom veckan.

Läs ocksåNy utredargrupp ska bredda bostadsdebatten

I samma undersökning svarade över hälften, 55 procent, att de hade lågt förtroende för bostadspolitiken. En tredjedel var neutrala.

Den undersökning som Hyresgästföreningen lät göra visar stora skillnader när man jämför förtroendet beroende på partisympati, samt åldern på dem som deltog.

Annons

Bland dem som sympatiserade med Centerpartiet och Liberalerna svarade bara 2 respektive 3 procent att de inte hade något som helst förtroende för att politikerna kan lösa bostadsfrågan. Bland dem som sympatiserade med Sverigedemokraterna var det betydligt fler, 22 procent, som inte trodde att politikerna kan lösa bostadsfrågan. Se tabellen nedan för förtroendet bland dem som sympatiserar med andra partier.

Läs ocksåRekordhöga hyror i nya lägenheter

En jämförelse av förtroendet i de olika åldersgrupperna visar att andelen som inte tror att politikerna klarar att lösa frågan ökar med åldern, från 3 procent bland dem som är 18-29 till 23 procent bland dem som är 65-79. Se tabellen.

Att så pass få är rejält skeptiska bostadspolitiken i den grupp som har det allra svårast att komma in på bostadsmarknaden är paradoxalt. Hem & Hyra har försökt reda ut varför, men ingen av de experter som vi har varit i kontakt med ser någon bra förklaring.

Annons

Hälften av de tillfrågade i Hyresgästföreningens undersökning svarade också att nybyggda hyresrätter är alldeles för dyra. Ännu ett förvånande resultat är att de allra yngsta, de i åldersgruppen 18-29, i mindre utsträckning ansåg det. 40 procent i den gruppen ansåg att hyresnivån i nybyggen är för hög. Andelen steg för varje åldersgrupp till 69 procent bland dem i åldersgruppen 65-79.

Läs ocksåMarie Linder: Jag är oerhört besviken på Stefan Löfven
Fakta: Olika gruppers förtroende för bostadspolitiken


Källa: Hyresgästföreningen/Novus

Läs också Hyresgäst gav grannens besökare parkeringsböter – får ändå bo kvar Hemlös dömd till fängelse – tog sig in i tom lägenhet: "Vad ska man göra – ska man dö?"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.