Ystadbostäder höjer hyran med 2,8 procent
– Vi hade gjort upp med de privata värdarna som är större än Ystadbostäder om en höjning på 2,6 procent från årsskiftet. Ändå får det kommunala bolaget en större höjning. Det är mycket märkligt, säger Petter Ek, förhandlare på Hyresgästföreningen.
Det är första gången som den nya hyreslagstiftningen prövas i HMK, en skiljenämnd där både Hyresgästföreningen och de allmännyttiga fastighetsägarna finns representerade. Tidigare var det allmännyttiga bolaget på orten hyresnormerande men från förra året är det fritt fram att träffa uppgörelser med andra aktörer först.
Ystadbostäder hade ursprungligen begärt en hyreshöjning på 3,9 procent från 1 januari i år, ett krav som Hyresgästföreningen inte kunde gå med på. I stället gjorde man upp med de privata fastighetsägarna som företräds av Fastighetsägarna Syd och Kanslihuset och enades om en nivå på 2,6 procent för Ystad. Nu ger HMK det kommunala bolaget rätt att höja hyran mer än de privata värdarna.
Visserligen motsvarar höjningen utslagen på ett helår 2,56 procent men det avgörande är hyresnivån, menar Petter Ek.
– Detta ställer till problem i förlängningen. Om man får olika hyresnivåer i Ystad så hamnar man ur fas med hyressättningen. Då kan det bli prövningar där man prövar en lägenhet mot en annan. Så länge bruksvärdet är det samma ska även hyresnivån vara det.
Någon motivering till beslutet har HMK inte lämnat. Djupt olyckligt, menar Petter Ek.
– Den nya lagstiftningen är oklar. Tyvärr blir vi inte ett dugg klokare av det här beslutet.
Även Ystadbostäders vd, Toste Clementsson, är besviken på HMK.
– Den här rundan gjorde oss inte mycket klokare i frågan om vad som ska vara normerande hyra. Vi kände att vi ville få frågan prövad men beslutet ger oss ingen vägledning. Och utslaget är lite i underkant. Vi hade ju yrkat på mer. Det leder till att vi får bli mer återhållsamma med underhållet och det gillarvi inte, säger han.