Annons

Ystadbostäder strandade hyresförhandlingarna

Ystad Ystadbostäder vill höja hyrorna med 3,5 procent nästa år, något som Hyresgästföreningen vägrat gå med på. Nu har förhandlingen strandat.

För andra året i rad avbryter Ystadbostäder de lokala hyresförhandlingarna.

– Vi kommer inte överens helt enkelt. Vi står för långt ifrån varandra, kommenterar Ystadbostäders vd Toste Clementsson.

Läs ocksåFick inte igenom enorma hyreshöjningen: "Måste spara pengar på något annat"Bostadsområde i Emmaboda och EBA skylt.

Nu är det upp till Hyresmarknadskommittén i Stockholm, där representanter från både SABO och Hyresgästföreningen ingår, att försöka medla mellan parterna. Hittar man ingen lösning kommer HMK istället att komma med en egen rekommendation för hur mycket hyrorna ska höjas.

Toste Clementsson är besviken över att förhandlingarna än en gång kört fast.

– Jag hade hoppats vi skulle slippa den processen i år. Exakt vad det är Hyresgästföreningen underkänner i våra kalkyler förstår jag inte.

Läs ocksåGavlegårdarnas hyror klara efter medling

Han menar att det kommunala bostadsbolaget egentligen skulle ha behövt kräva en höjning på hela 5 procent för att klara av det stora underhållsbehovet i fastigheterna.

– Nu har vi i stället föreslagit att vi sänker ambitionsnivån för underhållet för att kunna pressa ner vårt yrkande till 3,5 procent. Det invändiga underhållet är det enda vi kan spara in på även om det inte känns roligt.

Annons

Toste Clementsson menar att bolaget under årens lopp haft blygsamma hyreshöjningar och att hyrorna därför i dag ligger för lågt.

Läs ocksåBoende ska skonas från hyressmäll - paus för "rättvisa hyror"

– Det är gamla synder som har kommit ikapp oss.

Det resonemanget håller inte Petter Ek, förhandlare på Hyresgästföreningen, med om.

– Hyresnivåerna i Ystad är inte särskilt låga, man ligger till exempel högre än i Trelleborg.

Han menar att budet från Ystadbostäder är fullständigt oacceptabelt eftersom det både innebär en kraftig höjning på 3,5 procent samtidigt som hyresgästernas möjlighet till underhåll försämras kraftigt. Bland annat försvinner det hyresgäststyrda lägenhetsunderhållet, det vill säga att möjligheten att tidigarelägga underhållsåtgärder mot en viss summa.

– Om man försöker räkna om vad dessa försämringar är värt i kronor hamnar man på en faktisk hyreshöjning på 6 procent. Det är inte rimligt när man samtidigt har obetydliga taxehöjningar i kommunen, säger Petter Ek.

Annons

Han är också mycket kritisk till att kommunens politiker beslutat att öka avkastningskravet på det kommunala bostadsbolaget.

– Om det nu är en sådan kris i bolaget att det inte klarar av underhållet så är det inte rimligt att man samtidigt höjer kravet på avkastning.

Även hyrorna för 2012 avgjordes av HMK. Ystadbostäder hade då ursprungligen begärt en hyreshöjning på 3,9 procent, ett krav som Hyresgästföreningen inte kunde gå med på. I stället gjorde man upp med de privata fastighetsägarna som företräds av Fastighetsägarna Syd och Kanslihuset och enades om en nivå på 2,6 procent för Ystad. Den gången gav HMK det kommunala bolaget ändå rätt att höja hyran med 2,8 procent från den 1 februari.

Utsikterna för en liknande uppgörelse på en lägre nivå med de privata fastighetsägarna är mer avlägsen i år. Fastighetsägarna Syd har begärt att få  höja hyran i Ystad med 3,7 procent för 2013.

Läs också Beskedet efter strandningen: Rejäl höjning av studenthyror i Göteborg Efter årets rekordhöjning - "rättvis modell" kan ge ännu högre hyra

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.