Politiker oense om granskning av muthärvan
När kommunstyrelsen sammanträder nästa vecka finns två förslag för politikerna att ta ställning till. Det ena kommer från den rödgröna majoriteten, S, V och MP, det andra från de tre allianspartier, M, FP och KD, som finns representerade i kommunstyrelsen.
Det senaste året har misstankarna om mutbrott, överfakturering och andra oegentligheter avlöst varandra i Göteborgs kommunala bolag och förvaltningar. Misstankarna riktas bland annat mot flera tidigare medarbetare hos Bostads AB Poseidon och mot en avstängd projektledare hos kommunala Familjebostäder.
Sedan den misstänkta muthärvan började rullas upp har kommunledningen vidtagit en rad åtgärder för att minska risken för fortsatta oegentligheter och stärka den interna kontrollen. Bland annat har staden infört en gemensam byggprocess som alla bolag/förvaltningar som köper byggtjänster ska följa och inrättat en mottagarfunktion för whistleblowers (visselblåsare) dit anställda kan rapportera om de misstänker att allvarliga brott begåtts i den egna organisationen.
Det är dessa åtgärder som den rödgröna majoriteten nu vill att en utomstående aktör ska granska. Detta för att se om det som gjorts är tillräckligt och verkligen ger den effekt som åtgärderna syftar till; att minska risken för fortsatta oegentligheter. Majoriteten vill också stärka arbetet med stadens värdegrund ”för att nå den kultur av öppenhet som vi strävar efter”.
Men den borgerliga alliansen anser inte att det är tillräckligt utan vill inrätta en oberoende granskningskommission. Dess uppgift skulle bli att ”utreda vad som har skapat grogrund för oegentligheter i Göteborg.” Kommissionen ska också enligt alliansen lämna förslag på hur förtroendet för den demokratiska processen ska stärkas.
Dessutom föreslår allianspartierna att granskningen bakåt i tiden förstärks och utökas genom till exempel fler stickprovskontroller och vill även vässa Stadsrevisionens arbete.
Annons
MISSA INGET FRÅN HEM & HYRA. Tryck här för att följa oss på Facebook.