Malmös kommunala bostadsbolag köper den ökända bostadsrättsföreningen i Kinesiska muren. Men affären riskerar att göra vissa familjer hemlösa. Och pengarna kan hamna i händerna på folk som hyrt ut svart eller fifflat. Här kommenterar för första gången MKB den uppmärksammade ”räddningsaktionen”.
Totalt 80 miljoner kronor ligger på bordet inför affären. Föreningen i Kinesiska muren kan idag inte betala sina skulder. I bakgrunden: ekonomiskt kaos, handel med kontrakt, misstänkt brottslighet, vanskötsel och svartuthyrningar. När Hem & Hyra konfronterar MKB med uppgifter om att deras köp kan leda till att människor blir hemlösa, och att köpeskillingen kan gå till svartuthyrare, berättar de för första gången i detalj om köpet av den ökända bostadsrättsföreningen.
Hur kan ni garantera att era pengar inte hamnar i händerna på misstänkta ekonomiska brottslingar?
– Vår affärsuppgörelse har vi med föreningen och inte med enskilda, så konsekvenserna på individnivå kan vi inte ta ansvar för, säger Margaretha Söderström, kommunikationschef på MKB, det kommunala bostadsbolaget i Malmö.
Men är det rätt att personer som ägnat sig åt svartuthyrning eller har tagit emot betalningar för svartkontrakt får ta del av MKB:s pengar?
– Det är samma svar egentligen. Vår affär sker med bostadsrättsföreningen. Inte individer.
Bild: Johan Persson
Margaretha Söderström, kommunikationschef på MKB.
Men de här individerna har ju möjlighet att få förstahandskontrakt hos er.
– Vi har sagt att de som äger en lägenhet och bor i den blir erbjudna förstahandskontrakt. Den som hyr i andra hand och har en godkänd andrahandsuthyrning och klarar av våra krav blir också erbjudna förstahandskontrakt.
Har ni haft koll på att det förekommit handel med kontrakt och att det varit en stor uthyrning över lag i den här föreningen?
– Vi har vetat att det har funnits uthyrning. Hur omfattande den har varit och om det varit vitt eller svart det vet jag inte om vi har känt till. Men vi vet att det har skett andrahandsuthyrning.
Många av de som bott på mer osäkra kontrakt tvingas flytta nu. Vad säger du till dem som tvingas lämna sina hem på grund av er affär?
– Svarta kontrakt är något vi arbetar aktivt mot. Det skapar en stor otrygghet i trapphuset när man inte vet som bor där. Det är en osäker boendeform även för de som hyr. Därför säger vi att de som hyr i andra hand och har ett giltigt kontrakt de kommer att bli erbjudna ett förstahandskontrakt om de klarar av de krav vi generellt ställer för att hyra från oss.
Det är en klen tröst för de som nu tvingas flytta.
– Ja, men detta är något vi arbetar emot. Vi vill ha en rättvis bostadsmarknad. Ingen ska kunna tjäna pengar på någon annan. Lägenheterna ska gå till dem som har behov och står i kö. Jag förstår att det är en klen tröst och jag kan beklaga att vissa personer kommer i kläm men jag ser inte vad alternativet skulle vara. Gör du?
I det här fallet är det de allra mest utsatta som hamnar i kläm.
– Ja, visst är det. Många gånger är det så. Det är alltid någon annan som tjänar pengar på dem.
Och de som har utnyttjat situationen tjänar ju på er affär nu.
– Jag förstår vad du menar. Men som sagt, vår affärsuppgörelse är med bostadsrättsföreningen.
Bild: Anders Paulsson
Malmö stads miljöförvaltning har ställt en rad krav på förbättringar i boendemiljön till föreningen, förenade med hot om viten.
Varför gav ni ett bud på 80 miljoner kronor innan den exekutiva auktionen?
– När man lägger ett bud handlar det både om att man berättar om att man är villig att betala och också att man ger en plan för fastigheten. Vi kommer omedelbart att hantera de stora underhållsbristerna med el och värme och hissar och allt. Vid en exekutiv auktion handlar det bara om pengarna, och inte om någon plan för vad man vill göra.
Varför inväntade ni inte en exekutiv auktion där ni eventuellt skulle kunna få fastigheten för ett billigare pris?
– Ja, för att vi har en plan. Det handlar inte bara om att köpa fastigheten. Det är inte bara pengarna som styr. Och ett bud blir tydligare för bostadsrättsföreningen att ta ställning till. Vi blir en långsiktig ägare som är mån om utvecklingen i Rosengård.
Men nu innebär ert bud att enskilda kan ta del av kakan efter att skulderna är betalda – är det ett kommunalt bostadsbolags roll?
– Alltså vi har lagt ett bud som är affärsmässigt. Budet är inte en uppgörelse med varje lägenhetsinnehavare. Det finns ett intresse för oss i Rosengård och att området utvecklas i positiv riktning. Det som har hänt i den fastigheten under många år påverkar både de som bor där och fastigheten negativt, men också området väldigt negativt.
Ert bud ger ju föreningen möjlighet att dela ut pengar.
– Föreningen har fordringar från banker och andra och hur de ersättningarna ser ut och hur de fördelas sedan, det är deras ansvar. Vi står helt sidan av. Vi har inget ansvar för den nivån från vår sida, säger Margaretha Söderström på MKB.
”Borde inte sälja ut allmännytta från början”
Huset på Rosengård, känt som Kinesiska muren, byggdes från början av MKB innan det gjordes om till kontor och senare ombildades till bostadsrätter. På senare år har föreningen befunnit sig i en nedåtgående spiral med stora ekonomiska problem och omfattande misskötsel som följd.
Bild: Anders Paulsson
Marie Linder, förbundsordförande i Hyresgästföreningen, lyssnar på Josephine Stensson (i brunt), jurist på Hyresgästföreningen som drivit medlemsärenden i huset.
I veckan besökte Marie Linder, förbundsordförande i Hyresgästföreningen, kvarteret för att bilda sig en uppfattning om situationen.
– Jag förstår att kommunen nu går in i det här men rent generellt kan det inte bli så att kommuner ska gå in och rädda bostadsrättsföreningar. Men jag förstår att man gör det här, säger hon.
Är det rimligt att ett kommunalt bostadsbolag använder sina pengar för att lösa den här typen av härva med så många ekonomiska oegentligheter?
– Jag kan tycka att det är rimligt att MKB gör det för de som bor här, både för de som hyr och för de som har köpt för det här är en ekonomisk ruin för dem. Men det visar ju på att man inte borde sälja ut allmännyttan från början.
MKB:s vd Marie Thelander Dellhag har avböjt att svara på våra frågor.